niciacia 19.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 WitamOgrzewam dom piecem na ekogroszek o mocy 25 (sprawność z tabliczki to 85%). Przymierzam się do zmiany ogrzewania na pompę ciepła powietrze-woda. Po 11 latach eksploatacji jestem przekonany, że moc pieca mam dobrana właściwie - system chodzi stabilnie, małe zużycie groszku. Proszę mi podpowiedzieć, jaka moc pompy ciepła mam planować - ogrzewanie podłoga plus grzejniki, w duże mrozy temperatura wody CO do 58 stopni. Temperatura w domu w zimie nie wyższa niż 23-24 stopni. A co do domu, to: dom 155 m2, ogrzewam 118 plus trochę garaż z kotłownią. Dom parterowy dość dobrze ocieplony jak na czasy, w których był budowany.Będę zobowiązany za jakieś mądre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 28.11.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Podaj średnie roczne zyżycie ekogroszku w mroźną zimę to będzie łatwiej oszacować potrzebną moc pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 02.12.2015 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Spalam w ciągu roku łącznie z c.o. i c.w.u. około 3,7 tony bardzo dobrej jakości groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 07.12.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Na podstawie zużycia ekogroszku moc pompy ciepła powinna wynosić ok. 12 kW. Oczywiście gruntowej bo jeśli powietrznej to 16 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.12.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Mocno bym się zastanawiał nad tymi dwunastoma kilowatami dla domku ~150m2...... "Domek" 400m2 od kilku lat funkcjonuje na gruntowej 15kW, choć docelowo miało być ponad 20kW. Niestety nie zawsze wyrabia się w tanim prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birmingam 07.01.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam Ogrzewam dom piecem na ekogroszek o mocy 25 (sprawność z tabliczki to 85%). Przymierzam się do zmiany ogrzewania na pompę ciepła powietrze-woda. Po 11 latach eksploatacji jestem przekonany, że moc pieca mam dobrana właściwie - system chodzi stabilnie, małe zużycie groszkui. A co do domu, to: dom 155 m2, ogrzewam 118 plus trochę garaż z kotłownią. Dom parterowy dość dobrze ocieplony jak na czasy, w których był budowany. Będę zobowiązany za jakieś mądre rady. Masz przewymiarowany piec, i to o jakieś 12-15kW. 3,7 tony na sezon? Czytam i nie dowierzam oczętom. Do takiego metrażu 2-2,5 tony maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 17.02.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Mocno bym się zastanawiał nad tymi dwunastoma kilowatami dla domku ~150m2...... "Domek" 400m2 od kilku lat funkcjonuje na gruntowej 15kW, choć docelowo miało być ponad 20kW. Niestety nie zawsze wyrabia się w tanim prądzie Jak uważasz, czy dla domu 120 m2 plus CWU całkowita moc pompy na poziomie 8kW wydaje się wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts