Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc pompy - jaka ??

niciacia

Recommended Posts

Witam

Ogrzewam dom piecem na ekogroszek o mocy 25 (sprawność z tabliczki to 85%). Przymierzam się do zmiany ogrzewania na pompę ciepła powietrze-woda. Po 11 latach eksploatacji jestem przekonany, że moc pieca mam dobrana właściwie - system chodzi stabilnie, małe zużycie groszku. Proszę mi podpowiedzieć, jaka moc pompy ciepła mam planować - ogrzewanie podłoga plus grzejniki, w duże mrozy temperatura wody CO do 58 stopni. Temperatura w domu w zimie nie wyższa niż 23-24 stopni. A co do domu, to: dom 155 m2, ogrzewam 118 plus trochę garaż z kotłownią. Dom parterowy dość dobrze ocieplony jak na czasy, w których był budowany.

Będę zobowiązany za jakieś mądre rady.

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
Witam

Ogrzewam dom piecem na ekogroszek o mocy 25 (sprawność z tabliczki to 85%). Przymierzam się do zmiany ogrzewania na pompę ciepła powietrze-woda. Po 11 latach eksploatacji jestem przekonany, że moc pieca mam dobrana właściwie - system chodzi stabilnie, małe zużycie groszkui. A co do domu, to: dom 155 m2, ogrzewam 118 plus trochę garaż z kotłownią. Dom parterowy dość dobrze ocieplony jak na czasy, w których był budowany.

Będę zobowiązany za jakieś mądre rady.

Masz przewymiarowany piec, i to o jakieś 12-15kW.

3,7 tony na sezon? Czytam i nie dowierzam oczętom. Do takiego metrażu 2-2,5 tony maks.

• 1 year później...
Mocno bym się zastanawiał nad tymi dwunastoma kilowatami dla domku ~150m2......

"Domek" 400m2 od kilku lat funkcjonuje na gruntowej 15kW, choć docelowo miało być ponad 20kW. Niestety nie zawsze wyrabia się w tanim prądzie ;)

Jak uważasz, czy dla domu 120 m2 plus CWU całkowita moc pompy na poziomie 8kW wydaje się wystarczająca?