Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza do stelaża WC

dess

Recommended Posts

Witajcie,

mam taką sytuacje, że chciałbym zamontować stelaż do wc, co będzie wymagało dostosowania instalacji. Niestety nie wybrałem jeszcze konkretnego stelaża, bo większość jest na 50 cm szeroka, a ze względu na płytki bardziej odpowiadałaby mi zabudowa 40cm. tak wąskie stelaże widziałem z Ideal Standard i z Koła. Jakby jednak udało mi się upchnąć 50 cm to kupił bym Grohe Rapid SL albo któryś z Geberita.

Sytuacja wygląda tak (jakość zdjęcia niestety bardzo kiepska, ale nie mam teraz innego):

http://i57.tinypic.com/dwe5xe.jpg

Zabudowa ma przylegać do ścianki - lewa strona zdjęcia. Na pewno muszę przenieść dopływ wody bliżej tej ścianki. Fachowcy od instalacji mają wkrótce się u mnie zjawić w związku z innymi sprawami, chciałbym żeby za to też się zabrali. Pytanie brzmi czy takie przyłącze trzeba dostosować do stelaża czy może jednak dało by się ustawić go jakoś uniwersalnie? Jest jakaś konieczna wysokość dla takiego przyłącza w przypadku stelaża ~110cm czy może być tak nisko i później połączenie rurkami można by zrobić?

Druga kwestia to odpływ do kanalizacji. Wydaje mi się, że tu jest mniejszy kłopot i będzie można podłączyć się do niego jakąś przedłużką. Będzie lekko z boku w stosunku do osi stelaża, ale to chyba nie problem, zgadza się?

Dzięki Jarek. Aby się tylko jeszcze upewnić, taki stelaż można ewentualnie odsunąć trochę od ściany w razie jakby dopływ był na wysokości zbiornika z wodą i trzeba by za nim rurkę poprowadzić?

Tak dopytuję, bo z jednej strony dogadanie się z majstrami, którzy mają zmienić położenie dopływu to tragedia, ale muszę ich wybrać, żeby gwarancji nie stracić. Z drugiej strony będę zamawiał stelaż na internecie przez co nie ma za bardzo kogo się poradzić.