dess 19.10.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witajcie, mam taką sytuacje, że chciałbym zamontować stelaż do wc, co będzie wymagało dostosowania instalacji. Niestety nie wybrałem jeszcze konkretnego stelaża, bo większość jest na 50 cm szeroka, a ze względu na płytki bardziej odpowiadałaby mi zabudowa 40cm. tak wąskie stelaże widziałem z Ideal Standard i z Koła. Jakby jednak udało mi się upchnąć 50 cm to kupił bym Grohe Rapid SL albo któryś z Geberita. Sytuacja wygląda tak (jakość zdjęcia niestety bardzo kiepska, ale nie mam teraz innego):http://i57.tinypic.com/dwe5xe.jpg Zabudowa ma przylegać do ścianki - lewa strona zdjęcia. Na pewno muszę przenieść dopływ wody bliżej tej ścianki. Fachowcy od instalacji mają wkrótce się u mnie zjawić w związku z innymi sprawami, chciałbym żeby za to też się zabrali. Pytanie brzmi czy takie przyłącze trzeba dostosować do stelaża czy może jednak dało by się ustawić go jakoś uniwersalnie? Jest jakaś konieczna wysokość dla takiego przyłącza w przypadku stelaża ~110cm czy może być tak nisko i później połączenie rurkami można by zrobić? Druga kwestia to odpływ do kanalizacji. Wydaje mi się, że tu jest mniejszy kłopot i będzie można podłączyć się do niego jakąś przedłużką. Będzie lekko z boku w stosunku do osi stelaża, ale to chyba nie problem, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.10.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Kup stelaż od razu. Woda musi być podłączona do spłuczki bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 20.10.2015 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Zdaję sobie sprawę, że musi być podłączona bezpośrednio. Pytanie tylko, czy jest jakiś preferowany punkt umiejscowienia tego zaworu z dopływem, czy po prostu byle znalazł się za planowanym stelażem, nawet przy podłodze i doprowadzi się rurkami jakoś wodę do zaworu stelaża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.10.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Wystarczy, byle się znalazł za stelażem. Typowo stelaże mają możliwość podłączenia wody od obu boków albo od strony pleców, dobrze jest tą wode podłączyć na sztywno, nie żadnymi wężykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 20.10.2015 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dzięki Jarek. Aby się tylko jeszcze upewnić, taki stelaż można ewentualnie odsunąć trochę od ściany w razie jakby dopływ był na wysokości zbiornika z wodą i trzeba by za nim rurkę poprowadzić? Tak dopytuję, bo z jednej strony dogadanie się z majstrami, którzy mają zmienić położenie dopływu to tragedia, ale muszę ich wybrać, żeby gwarancji nie stracić. Z drugiej strony będę zamawiał stelaż na internecie przez co nie ma za bardzo kogo się poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.10.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Tak, można go odsunąć bez problemu, to tylko kwestia grubości zabudowy potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess 20.10.2015 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dzięki piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts