Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz - co do czego służy

emilch

Recommended Posts

Chyba tak to wygląda w przypadku tej konstrukcji:

1 - głowica termostatyczna do ustawienia max. dopuszczalnej temp. zasilania OP

2 - termometr powrotu z pętli OP tuż obok odpowietrznik

3 - zawory odcinające, chyba termostatyczne - możliwość założenia siłowników i podłączenia automatyki pokojowej

4 - zawór regulacyjny powrotny - nim ustawiasz stopien zmieszania wody i tym samym temp. zasilania pętli OP

5 - przepływomierze (rotametry) - regulujesz nimi hydraulikę OP (tak aby woda płynęła równomiernie do wszystkich pętli, i tych bardzo długich i tych krótkich).

Dzięki

4 - zawór regulacyjny powrotny - nim ustawiasz stopien zmieszania wody i tym samym temp. zasilania pętli OP

Rozumiem, że zawór miesza proporcjonalnie tzn temperatura zasilania podłogówki będzie zależna od temperatury wody wychodzącej z kotła (pogodówka + zawór czterodrożny) oraz nastawy zaworu?

Rotametry nie są po to by ustawic jednakowy przepływ na wszystkich pętlach a po to by ustawić przepływ proporcjonalny do ilości ciepła jaki ma być oddany przez pętlę. Czyli na pętli 50 m będzie(powinien byc) połowę mniejszy przepływ niz na pętli o dł 100m.

Scislej mówiac przepływ, taki jaki wynika z obliczeń dla danej grzejnika podłogowego lub innego.

Wydaje mi się, że z tym moim rozdzielaczem jest coś nie tak. Cały układ CO zbudowany jest z kaloryferów i podłogówki a zatem z pieca wychodzi woda o wysokiej temperaturze dodatkowo której temperatura sterowana jest z zaworu czterodrogowego (sterownik pogodowy). Układ rozdziela się na dwie części, kaloryfery - rozdzielacz na piętrze oraz podłogówka rozdzielacz w kotłowni jak na zdjęciu. Podłogówkę powinna zasilać woda o niskiej temperaturze, która jest zależna od nastawy zaworu czterodorogowego (tak mi się wydaje) + mieszanie z powrotem. W konfiguracji rozdzielacza takiej jak u mnie głowica termostatyczna utrzymuje stałą temperaturę zasilania (kapilara mierzy temperaturę za pompą) i to jest pierwsza rzecz która mi się nie podoba oraz zawór z przepływomierzem (chyba) na bypasie który nie ma na nic wpływu. Co wy na to.

Czy pompa w tym układzie tłoczy zasilanie w dolną belkę rozdzielacza OP?

Jakie są temp. z pieca a jaka jest n zasilaniu OP? Jak nastawiona głowica a jak dolny zawór?

Próbowałeś zdjąć głowicę i poruszać trochę trzpieniem zaworu, czy próbowałęś regulacji temp. zasilania OP bez założonej głowicy termostat.?

Jak możesz daj zdjęcie układu centralnie od przodu. Kto jest producentem tego rozdzielacza?

Pompa, tłoczy w dolną belkę rozdzielacza.

Temperatura z pieca może zmieniać się od 20 do 60st 2 zależności od ustawienia zaworu czterodrogowego (zawór ma siłownik sterowany z pieca).

Nastawy głowicy można zmieniać, wraz ze zmianą zmienia się temperatura wody w OP. Jaka konkretnie jest na zasilaniu to nie wiem bo nie mam tam termometru. Na powrocie jest ok 25 st C.

Dolny zawór jest ustowiony w pozycji ok śodkowej. Nie mogę nigdzie odczytać jaka jest wartość przepływomierzu nie widać.

Ze zdjęciem jest problem ponieważ blisko stoi piec (postaram się wieczorkiem cyknąć fotę). Sprawdzę kto jest producentem rozdzielacza, generalnie miał być dobrej jakości.

• 1 year później...
Witam pozwolę sobie odświeżyć...

Mam taki rozdzielacz i nie wiem do czego służy bypass i ten korek poniżej pompy.

[ATTACH=CONFIG]381539[/ATTACH]

Bypass służy do wymuszenia obiegu pompy w czasie gdy wszystkie pętle podłogówki są wyłączone przez siłowniki elektryczne.

"korek" poniżej pompy to zawór trójdrożny, termostatyczny - służy do ustawienia temperatury na zasilaniu podłogówki. Miesza wodę z kotła z wodą zimniejszą powracającą z podłogówki, aby uzyskać temperaturę pośrednią, odpowiednią dla zasilania podłogowego.

Masz 55C na zasilaniu podłogówki? To sporo, ja bym to zmniejszył troszkę, np. do 45C.

Oczywiście wszystko zależy gdzie to jest zainstalowane - zapotrzebowanie na energię.

Pozdrawiam

GREGOR