Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana rozkładu temperatur w domu po ociepleniu.

Jacek PL

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem: w wyniku ocieplenia budynku styropianem nastąpiła zmiana rozkładu temperatur na poszczególnych kondygnacjach. Budynek składa się z parteru, 1 i 2 piętra. Do czasu ocieplenia najcieplej było na 2 piętrze, na pierwszym i parterze temperatury były podobne. Poza ociepleniem ścian zostało docieplone poddasze nieużytkowe wełną 2 x 15 cm ( na stropie). Okna w większości wymienione na Rehau (PCV), na 2 piętrze około 12 letnie okna Schuco (PCV). Ogrzewanie budynku gazowe ustawione na około 40 C. Sterownik pogodowy na 1 piętrze. Obieg wody zamknięty (pompa w piecu). Właz na poddasze docieplony i szczelny. Grzejniki głównie starego typu żeliwne z żeberkami (bez głowic termostatycznych). Instalacja z rur stalowych o pojemności około 1 metra sześciennego. To tak słowem wstępu. Problem pierwszy polega na pojawieniu się ciągu wstecznego w kratce wentylacyjnej w łazience na 2 piętrze (książkowy przykład). O ciągach wstecznych oraz metodach radzenia sobie z nim przeczytałem sporo, ale nurtuje mnie jedno pytanie: czy stosowanie mikrowentylacji przypisane jest do kondygnacji czy całości budynku? Powiedzmy, że stosowanie mikrowentylacji na i tak już chłodniejszym 2 piętrze z jednej strony przeciwdziała ciągowi wstecznemu a z drugiej powoduje wychłodzenie od rozszczelnienia okien. Czy rozszczelnienie okien na pierwszym piętrze lub parterze umożliwi dopływ powietrza na 2 piętro i tak samo będzie zapobiegać ciągowi wstecznemu czy ucieknie przez kratki wentylacyjne na 1 piętrze/parterze? Logika nakazuje myśleć, że powinno iść w górę, ale bieganie ze świeczką po domu nie odpowiedziało mi na to pytanie. Drugie pytanie: co zrobić aby wyrównać rozkład temperatur pomiędzy 1 i 2 piętrem? Czy dołożenie głowic termostatycznych na grzejnikach, skręcenie prawie na min na 1 piętrze i na 2 na maximum rozwiąże problem? Czy raczej wymiana grzejników da lepszy efekt? A może zamontować nawiewniki okienne? Dodatkowo mam zamiar oblecieć budynek w tym roku termowizją, poprzednia zima była trochę za łagodna na takie pomiary. Może taka wiedza mi też pomoże. Grzyb nigdzie się nie pojawia więc gdzieś ta wymiana powietrza jest. Gdybym pominął jakiś szczegół to proszę pytać, chciałbym doprowadzić ten temat z czasem do końca ponieważ drugi rok (drugi sezon grzewczy) odrobinę mnie zaczyna irytować. Pozdrawiam.

Zawory termostatyczne - oczywista oczywistość że będą przydatne - po prostu odetną grzejniki - przy takich warunkach pogodowych jak dzisiaj i ustawieniu na jakieś normalne 18 czy 20 stopni - pewnie przez większą część dnia /nu chyba że okna otworzysz/... Ale to kupa roboty, ja bym ten "główny sterownik" ustawił na niższą temperaturę pomieszczenia.

Po ociepleniu budynku /dość poprawnym z opisu sądząc bo i strop też ocieplony/ - zupełnie zmieni się potrzeba ogrzewania - tzn przy takich temperaturach

jak dzisiaj i zapewne dużej akumulacji ciepła /murowany dom / konstrukcji to w ogóle nie będzie musiało działać...

Głowice termostatyczne są niezbędne w każdym domu, gdyż znacznie redukują koszty ogrzewania. Czujnik temperatury ustawia się zawsze w najzimniejszym miejscu na żądaną temperaturę i później ustawia się korektę temperatury o tyle stopni o ile wynosi różnica względem pomieszczenia najcieplejszego. Nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek "zamienników" dla poprawnie działającej wentylacji, także ja najpierw zająłbym się poprawieniem cyrkulacji powietrza w domu a dopiero później zastanawiał się nad mikrowentylacją w oknach i słusznością jej użytkowania.