LAN 01.06.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 Moje dzieci wchłaniają bezwiednie j. niemiecki ( chłopiec 7 lat , dziewczynka 5 )Same uczą się tego języka oglądając bajki w telewizji - super sprawa !!!Sam znam dobże ten język i ostatnio zdziwiłem się jak mój mały opowiadał po niemiecku pół godziny bajkę o królu Arturze . Byłem zszokowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 02.06.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 6lat - angielski i niemiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 02.06.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Moze nie bede zbyt oryginalny,ale musze zapytac.Ludzie, a po co wam w kraju nad Wisla angielski?Ja rozumiem,ze istnieje zawod tlumacza,nauczyciela jezyka.Ale reszcie to po co?Zeby sie kolezankom pochwalic? Kultowy polski aktor na pytanie :dlaczego Jasiu angielskiego nie chcesz sie nauczyc.Odparl:a co ja z tym angielskim w Polsce zrobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAN 02.06.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Luc znajomość języków obcych - jest wspaniałą przygodą . Ja osobiście wykorzystuję ją w pracy , a poza tym możesz dogadać się na całym świecie - no chyba , że planujesz wakacje tylko w kraju .Kiedyś rozmawiałem ( po niemiecku ) z napotkanym gdzieś CHIŃCZYKIEM o terrorze w Chinach i wyobraź sobie facet zaprzeczał że to nieprawda że to bujda wyssana z palca ale w jego głosie słyszałem , że się poprostu bał ze mną szczerze porozmawiać . uważam : języki obce TAK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczurp 03.06.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 angielski szybko jej wchodzi do głowy i niemiecki - dziadkowie nalegaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggg 03.06.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ooooo rany, czuje sie strasznie zawstydzona , ja znam tylko angielski i to tez bardziej na zasadzie dogadania się. Znałam jeszcze calkiem dobrze niemiecki, ale pare lat nie używania i juz pawie nic nie pamietam, a nie mam czasu, zeby chodzić na kursy, ani wystawrczająco dużo czasu (i motywacj) na czytanie ksiazek po niemiecku czy ogladanie TV. I w tym miejscu sie zastanawiam, po co wlasciwie zwykłemu człowiekowi umiejętność posługiwania sie 4 jezykami obcymi? No do podóży napewno, a poza tym? U mnie w pracy jet oczywiscie wymóg znania angielskiego, ale na codzień nie używamy tego języka wcale, a jedyna osobą nie mówiącą po polsku, jest prezes - amerykanin. Nie musze chyba mówić ile razy w ciągu mojej paroletniej kariery w tej firmie mialam okazję z nim rozmawiać - moze ze 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 04.06.2005 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 MagggNie przejmuj sie .Wlasnie dlatego pytalem,po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 04.06.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Jaki drugi obcy język wybraliście dla swego dziecka i czym się kierowaliście czy był to pn. język sąsiadów No ,język sąsiadów raczej odpada bo strasznie przeklinają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts