Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje dzieci wchłaniają bezwiednie j. niemiecki ( chłopiec 7 lat , dziewczynka 5 )

Same uczą się tego języka oglądając bajki w telewizji - super sprawa !!!

Sam znam dobże ten język i ostatnio zdziwiłem się jak mój mały opowiadał po niemiecku pół godziny bajkę o królu Arturze .

Byłem zszokowany

Moze nie bede zbyt oryginalny,ale musze zapytac.

Ludzie, a po co wam w kraju nad Wisla angielski?

Ja rozumiem,ze istnieje zawod tlumacza,nauczyciela jezyka.

Ale reszcie to po co?

Zeby sie kolezankom pochwalic?

Kultowy polski aktor na pytanie :dlaczego Jasiu angielskiego nie chcesz sie nauczyc.Odparl:a co ja z tym angielskim w Polsce zrobie?

Luc

znajomość języków obcych - jest wspaniałą przygodą .

Ja osobiście wykorzystuję ją w pracy , a poza tym możesz dogadać się na całym świecie - no chyba , że planujesz wakacje tylko w kraju .

Kiedyś rozmawiałem ( po niemiecku ) z napotkanym gdzieś CHIŃCZYKIEM o terrorze w Chinach i wyobraź sobie facet zaprzeczał że to nieprawda że to bujda wyssana z palca ale w jego głosie słyszałem , że się poprostu bał ze mną szczerze porozmawiać .

uważam : języki obce TAK !!!

Ooooo rany, czuje sie strasznie zawstydzona :oops: , ja znam tylko angielski i to tez bardziej na zasadzie dogadania się. Znałam jeszcze calkiem dobrze niemiecki, ale pare lat nie używania i juz pawie nic nie pamietam, a nie mam czasu, zeby chodzić na kursy, ani wystawrczająco dużo czasu (i motywacj) na czytanie ksiazek po niemiecku czy ogladanie TV. I w tym miejscu sie zastanawiam, po co wlasciwie zwykłemu człowiekowi umiejętność posługiwania sie 4 jezykami obcymi? No do podóży napewno, a poza tym? U mnie w pracy jet oczywiscie wymóg znania angielskiego, ale na codzień nie używamy tego języka wcale, a jedyna osobą nie mówiącą po polsku, jest prezes - amerykanin. Nie musze chyba mówić ile razy w ciągu mojej paroletniej kariery w tej firmie mialam okazję z nim rozmawiać - moze ze 3 razy.