Ninkom 19.10.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witam Zamierzam ocieplić poddasze (dach ok. 130m2) w taki sposób że między krokwie (7x14cm) dać 10 cm wełny 0.039 albo 0.033 a do krokwi od spodu dać Isobooster. Jakie są wasze opinie? Moim zdaniem to rozwiązanie na dzień dzisiejszy jest najbardziej optymalne, ponieważ klienci śpią spokojnie mając typową 'wełnę' na dachu, bo jak wiadomo z zastosowaniem nowości w dziedzinie ociepleń jest ciężko u klientów prywatnych. Ja śpię spokojnie bo Isobooster będzie robił swoje, eliminacja ewentualnych mostków cieplnych. Wszystko będę sprawdzał kamerą termowizyjną więc zdjęcia mogę podesłać potem. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.10.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam Zamierzam ocieplić poddasze (dach ok. 130m2) w taki sposób że między krokwie (7x14cm) dać 10 cm wełny 0.039 albo 0.033 a do krokwi od spodu dać Isobooster. Jakie są wasze opinie? Moim zdaniem to rozwiązanie na dzień dzisiejszy jest najbardziej optymalne, ponieważ klienci śpią spokojnie mając typową 'wełnę' na dachu, bo jak wiadomo z zastosowaniem nowości w dziedzinie ociepleń jest ciężko u klientów prywatnych. Ja śpię spokojnie bo Isobooster będzie robił swoje, eliminacja ewentualnych mostków cieplnych. Wszystko będę sprawdzał kamerą termowizyjną więc zdjęcia mogę podesłać potem. Z góry dzięki 14cm welny i folia bąbelkowa i ma byc dobrze? Folia bąbelkowa ma "zlikwidowac" mostki? No to ja mam chyba inna definicje słowa "dobrze". Mostki przez krokwie nie sa "ewentualne". One tam sa czy Ci sie to podoba czy nie. Jesli juz ma byc welna a klienci maja spac w miare spokojnie, to 15cm najlepszej welny dobrze spasowanej miedzy krokwie i kolejne 15cm pod krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninkom 20.10.2015 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Moim zdaniem wełna nie może być dobrze spasowana, w krokwie 14 cm nie dam wełny 15cm ponieważ wełna powinna leżeć luźno. Dodatkowo Isobooster to nie tylko folia bąbelkowa, ale i warstwa aluminium, przejrzyj sobie : http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php Osobiście widziałem podczas montażu i w okresie zimowym, u jednej osoby która napisała referencje nt. Isoboostera. Dali oni 2xT2 czyt (8cm), jedna warstwa miedzy krokwie, druga po całości na krokwie. W zimę grzejniki wydają się zbędne na tym poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.10.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Moim zdaniem wełna nie może być dobrze spasowana, w krokwie 14 cm nie dam wełny 15cm ponieważ wełna powinna leżeć luźno. Dodatkowo Isobooster to nie tylko folia bąbelkowa, ale i warstwa aluminium, przejrzyj sobie : http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php Osobiście widziałem podczas montażu i w okresie zimowym, u jednej osoby która napisała referencje nt. Isoboostera. Dali oni 2xT2 czyt (8cm), jedna warstwa miedzy krokwie, druga po całości na krokwie. W zimę grzejniki wydają się zbędne na tym poddaszu Fajna reklama. To trzeba bylo pomyslec wczesnej i dac krokwie 15cm. Ja rozumiem, ze probujesz sprzedac bardzo drogo folie babelkowa przyklejnona do foli alu. Ale bez przesady. "W wypadku ISOBOOSTER ze względu na niejednorodność materiałową produktu, trudno jest określić współczynnik przewodzenia ciepła λ." Ale nawet patrzac bardzo optymistycznie piszesz na stronie ze 2xT2 to jakies U = 0.15 Ja mam sporo lepszy dach okna 3 lub 4 szybowe i nadal kurcze potrzebuje ogrzewania na poddaszu. WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninkom 20.10.2015 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Kolego szanowny, bo trochę się zapedziles. Daleki jestem od próby sprzedaży, reklamy itp a strona nie jest moja. Tak, trzeba było pomyśleć w latach 70 żeby dać 15cm, proszę Cię. Chce tylko zaczerpnąć opini nt czegoś nowego w dziedzinie ocieplenia, moze ktoś jeszcze ma opinie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Isobooster jest przeceniony- efekt jego izolacyjności znany .. wypracowali tam takie "lambdy" a później .. http://www.isobooster.pl/img/img_1359027029.gif dobitnie potwierdza to co już zostało stwierdzone .. ciut lepsze pustki powietrzne z folią alu .. Ze względu na brak europejskich norm określających sposób testowania termoizolacji refleksyjnych, badania przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych, metodami przewidzianymi dla izolacji tradycyjnych, ograniczających przewodzenie ciepła (badanie aparatem hot plate). Przy zastosowaniu takiego sposobu, uzyskano wartości współczynnika oporu cieplnego R odpowiednio: dla ISOBOOSTERT2 – 1,71 (m *K/W), a dla ISOBOOSTERT1 - 1,25 (m *K/W). i dobrze że są szczerzy w tym co napisali to się chwali. Ale też ukazuje że badania lab są bardzo dobre .. i prawdę pokazują - widać dla nich nie wygodą, jednak dla szyb okiennych podobne stosuje się metody i co ? miauczą producenci pakietów że coś im źle wychodzi ? nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leokoadia 01.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Kolego szanowny, bo trochę się zapedziles. Daleki jestem od próby sprzedaży, reklamy itp a strona nie jest moja. Tak, trzeba było pomyśleć w latach 70 żeby dać 15cm, proszę Cię. Chce tylko zaczerpnąć opini nt czegoś nowego w dziedzinie ocieplenia, moze ktoś jeszcze ma opinie na ten temat? Kolego Ninkom, mogę oprzeć się tylko na moim własnym doświadczeniu, ale może coś ci rozjaśni. Z tym co piszesz o zbędnych grzejnikach po zamocowaniu isoboostera to bliskie prawdy. Dla mnie jasnym wyznacznikiem czy te maty mają dobre parametry są wydatki na gaz do ogrzewania. Różnica jest kolosalna. Miałem wełnę chyba ok.20 cm a po remoncie 2 x isobooster t2. I faktycznie zimą grzejniki na poddaszu można mocno zdławić. Tymi negatywnymi opiniami na forum bym się nie przejmował. Ci panowie z tysiącami postów, wszędzie gdzie mogą szkalują produkt, jak tylko pojawi się nowy wpis. Jestem pewien, że są z konkurencji. Wciąż te same negatywne opinie i, co ciekawe, na bieżąco. Pilnują swoich interesów. I tylko dziwię się, że to pod jakiś paragraf nie podpada. Np. pan מרכבה wciąż wstawia te same informacje, a inne skutecznie pomija. Czepia się wykresu, który wstawia gdzie może, nie informując, np. że dotyczy on zasady działania (pokazuje optymalną szerokość szczeliny powietrznej dla dobrego wykorzystania zjawiska odbicia promieniowania podczerwonego) a nie odnosi się do parametrów samego produktu. A ponieważ jestem świeżo zarejestrowany to zaraz zdyskredytują moją wiarygodność. Taki model wykorzystują za każdym razem gdy ktoś działa wbrew ich interesom. Przepraszam, że nie na temat, ale mi to śmierdzi odkąd śledzę forum muratordom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.12.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ooo. Kolejny jednopostowiec dzisiaj zarejestrowany co to twierdzi ze folia babelkowa jest lepsza od aerogelu prosze nie dementuj ze tego nie sprzedajesz. Chocbys mi laske zrobil to nie uwierze. Ja moge publicznie z imienia i nazwiska udowodnic ze welny nie sprzedaje wesprzez to umowa o prace oraz aktem notarialnym na dom ocieplony nie-refleksyjnie, z rachunkami za ogrzewanie na dokladke. Ty to potrafisz zrobic o zachwycony uzytkowniku tego cudownego wynalazku?? Staniesz w szaranki nie pozostawiajzce watpliwosci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekyrory 04.01.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ja mam isobooster na dachu druga zime i nie narzekam kamerą zdjęć nie robiłem bo jest mi ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekyrory 04.01.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ja mam isobooster na dachu druga zime i nie narzekam kamerą zdjęć nie robiłem bo jest mi ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 04.01.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a jakie są wasze opinie na temat takiej izolacji ? można wstawić wełnę, pomiędzy maty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a jakie są wasze opinie na temat takiej izolacji ? [ATTACH=CONFIG]342016[/ATTACH] można wstawić wełnę, pomiędzy maty? A po co !!?? Toż isobooster jest tak genialny ze dopiero solidny gruby kawał welny da Ci taki opor cieplny jak cieniutka warstewka folii babelkowej? A formalnie nie powinienes zamykac welny pomiedzy dwoma warswami folii, bo welna chlonie wilgoc, i powinna byc od góry wentylowana. Mozesz zrobic liczac od srodka: folia, a nad tym welna - przykryta mambrana paroprzepuszczalna lub z dziura pod deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 04.01.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 poprawiłem schemat, i dodałem membranę oraz folię paroizolacyjną -nie wiem czy jest potrzebna (chociaż pewnie nie zaszkodzi) ps. nie wiem dlaczego zmniejsza zdjęcia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.01.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 poprawiłem schemat, i dodałem membranę oraz folię paroizolacyjną -nie wiem czy jest potrzebna (chociaż pewnie nie zaszkodzi) [ATTACH=CONFIG]342055[/ATTACH] ps. nie wiem dlaczego zmniejsza zdjęcia .. Membrana, szczelina, deskowanie i dachówka. Na bogato. W takim ukladzie albo membrana albo deskowanie to troche kasa w bloto... Folia paroizolacyjna niepotrzebna. Moim zdaniem niepotrzebna tez folia babelkowa, ale to wolny kraj jest. Tzn cos, jakis material izolacyjny pod krokwia jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1760,badania-nad-zastosowaniem-mat-refleksyjnych-do-docieplen-scian-od-wewnatrz tak ... przyjdzie leośka pewnie od isoobstera .. z jednym postem i broni .. jeśli był by materiał tak dobry jak piszą ..to nie uniknął by pochwały.A wykres potwierdza to co jest w artykule .. w porywach dochodzimy do wartości które są już znane przy pakietach szybowych ..Okno 4/16ar/lowE/4 opór cieplny lub lambda ekwiwalętna wynosi ~0,022 W/mK.. Główną wadą produktu jest jego cena .. bazująca na nie istniejących właściwościach ..aby tylko uzasadnić i kreatywna księgowość i marketing zrobiły swoje. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 04.01.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a te maty termoizolacyjne, między folią aluminiową pianka ? (np alufox), jakby zastosować zamiast isoboostera ?czy to to samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.01.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 a te maty termoizolacyjne, między folią aluminiową pianka ? (np alufox), jakby zastosować zamiast isoboostera ? czy to to samo ? To jest wariacja na temat. Jest zbyt cienkie. Izolacja niestety musi byc gruba. Fizyki Pan nie przeskoczysz. Nie oszukuj sie. Wspoczynniki przenikalnosci ciepla (lamda) ksztaltuja sie mnie wiecej: -kiepski styropian - 0,04 -najlepszy styropian grafitowy - blisko 0.03 -kiepska welna - pewnie z 0,045 -dobra welna pewnie z 0,035 -najlepsze pianki zamknietokomorkowe - blisko 0.02 -najlepszy znany ludzkosci materiał izolacyjny - aerogel - 0.01 Aerogel jest bardzo drogi, powszechnie sie go stosuje w technikach kosmicznych bo tam nie ma kompromisów. Te maty, isobostery itp sa zrobione z foli babelkowej/pianki z dolozona warstw refleksyjna. I maja byc tak dobre jak aerogel. Uwierzysz, albo ominiesz z daleka, Twoj wybor. Mozesz kupic w sensownej cenie dobry styropian/welne, jak na bogato pianki poliuretanowe. Tyle. Ale nawet z pianki zdrobic dobra izolacje domu/dachu to trzeba myslec o kilkunastu cm takiej warstwy. Ale wez pod uwage ze taka sama izolacyjnosc to np 30cm dobrego styropianu lub 20cm pianki. A cena na niekorzysc pianki pewnie pare razy. W swietle tego, wierzenie obietnicom ze mozna tak super "ciepla" izolacje warstwe miec grubosci kilku cm jest zwykla naiwnoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombek 05.01.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam jestem tu nowy czytajac wasze posty zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem albowiem moje ocieplenie wyglada tak 18 cm do 20 równo z krokwiami naskosach do szczytu (pianka OK polychem) pod jetki 16 cm polychem na jetkach na strychu płyty osb22mm od jetek na skosach do dolu na krokwie dodatkowo uzyłem wspomnianej tu foli holenderskiej t1 czy mam sie czyms martwic czy jest to za mało jak na ocieplenie poddasza ? sciany porotherm 25 plus 20cm styropian grafitowy dodam ze dom stał w stanie surowym przez niecały rok zanim ociepliłem sciany i poddasze, tak ze był czas na to żeby przesechł. za błedy ort z góry przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombek 05.01.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) dodam ze wszystko zostało przykryte płyta kg i poddasze i strych gdyz usłyszałem że pianka lubi sie kruszyc pod naporem swiatła słonecznego a nastrychu mam okna dachowe. zachowałem równiez te 2 do 3 cm przestrzeni powietrznej miedzy płyta a folia zastanawiam sie czy to jednak wystarczy jesli chodzi o te skosy w doł od jetek bo strych jest odizolowany sumujac warstwa około 35 cm pianka plus płyty na strychu i na poddaszu martwi mnie jednak czy oby nie zamało od tych jetek w dół czy te 20cm plus isobooster wystarczy. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Bombek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombek 06.01.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Czy mogę liczyć na jakąś opinie na temat ocieplenia mojego poddasza czy bedzie ono wystarczajace a jeśli nie to co mógłbym zrobic chcąć poprawić nie demontujac kg czy jest to zbedne? martwia mnie teraz te skosy od murłaty do jetek ze te 18 plus t1 jest za mało ograniczyłem sie do przykrycia krokwi tylko izobosterem gdyz wyczytałem ze ma wysokie parametry a jest wzglednie cienkim materiałem a nie chciałem zmiejszac obietosci pomieszczeń?????za wszelkie odp wskazówki rady z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts