Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu kopertowego

krzysztof177

Recommended Posts

Witam wszystkich.Mam pewien problem,czeka mnie polozenie nowej papy na dachu kopertowym.Problem jednak tkwi w tym ze dach ten tak jak we wszystkich domach z tego typu dachem i budowanych w latach 70- jest izolowany tzw. żużlem.Chcialbym przed ulozeniem nowej papy polozyc na tym dachu styropian tak zeby nie narobic sobie zbyt duzo pracy i ominac wymiane rynien a takze zrywania calosci dachu az do stropu.Obecnie powierzchnia jest ok.Nie ma zapadniec ani miejsca gdzie stalaby woda po deszczu jednak powierzchnia papy jest miejscami popękana i musi byc pokryta nowa papą.Moje pytanie brzmi :Czy moge polozyc styropian na takim dachu bez zrzucania żużla ktory lezy tam juz 30 lat i czy bedzie wszystko oki?

W tym co opisałeś trudno dać jakąś konkretną radę. Najlepiej to trzebaby dokonać oględzin i podjąć najbardziej trafną i odpowiednią decyzję. Jeżeli wszystko z dachem pod względem szczelności wodnej (obróbki blacharskie są bardzo ważne) jest okej to popękaną papę wystarczy naciąć i podgrzeć by się przykleiła. Następnie wysmarowa Dysperbitem (najlepiej dwa razy) i albo położyć styropian z warstwą papy jako finisz albo styropian, dysperbit, papa, zakołkować przez papę i na to kolejna warstwa papy finiszowa na gorąco. Przy umiejętnym obchodzeniu z palnikiem nic styropianowi nie będzie.

Przy starych dachach z warstwą żużlu nie można zapomnieć o kominach wentylacyjnych, które są niezbędne nawet przy 30 letnich dachach. [/code]