rustin 20.10.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Nadal sposób ogrzewania domu stoi pod znakiem zapytania. Na chwilę obecną dom jest ocieplony z zewnątrz. Na wiosnę będą tynki w środku i posadzki. Czy po tych pracach nie będzie z problemu podłączeniem gazu ? Chodzi o kwestię techniczną, wizualną itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.10.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 U nas przyłącze było robione przed ociepleniem, rura od gazu jest aktualnie przykryta styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.10.2015 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Rurkę od gazu najlepiej schować pod ociepleniem, zanim będzie położone. Będzie bardziej estetycznie i nie trzeba kombinować. Dużo zależy jaką(z czego) masz wykończenie elewacji i cokół. Do tego dochodzi jeszcze zamontowanie skrzyneczki gazowej. Jeśli już nie dasz rady inaczej to zostaw sobie trochę materiałów z wykończenia na "poprawki". Technicznie nie ma problemów - tyle że na przyłącze dość długo się czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.10.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Na przyłącze czeka się pół roku. W ociepleniu można wyciąć miejsce w którym umieszcza się skrzynkę. Po cokole rura idzie na zewnątrz, następnie wchodzi pod ocieplenie i do skrzyneczki. Tak więc trzeba to zrobić przed kładzeniem tynku na elewacji. Wewnątrz rura gazowa musi iść po ścianach, na wierzchu. Oczywiście np. w kuchni można schować za szafkami. Wygodniej więc zrobić po tynkach, żeby tynkarze nie babrali się z tynkowaniem pod rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.10.2015 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dzieńdoberek . Strasznie te przepisy się zmieniają.Zastanawia mnie jak wygląda adaptacja Pana adoptującego projekt.Przecież na planach do PnB- rzutach budynku określono jakie ogrzewanie i adoptujący je odpowiednio rozmieścił.To się kłóci z przepisami budowlanymi.Może przepisy się zmieniły i zgadzam się z przedmówcą ,że najpierw układanie rur a potem elewacja.Co na to Kierbud???. jakiego wpisu dokona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.10.2015 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Czyli w środku po tynkach,rury mają być wszędzie na wierzchu? To jak np przejść z kotłowni do kuchni z nimi? Mam styropian i klej siatkę na Chile obecna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Czyli w środku po tynkach,rury mają być wszędzie na wierzchu? To jak np przejść z kotłowni do kuchni z nimi? Mam styropian i klej siatkę na Chile obecna. Przez dom lub rozdzielić instalacje na zewnątrz i zrobić dodatkowe przyłącze z zaworem odcinającym na poziomie kuchni. Przepisy mówią o zapewnieniu dostępu do przewodu gazowego. Nie możesz go trwale zamurować w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.10.2015 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 W ścianie nie mogę zamurować ale pod elewacją można ? Jak wygląda w praktyce prowadzenie rury z kotłowni do kuchni wewnątrz domu ? po ścianie ? mało estetycznie. Czytam , że sporo ludzi mając podłączony gaz w domu używa w kuchni płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 W moim starym mieszkaniu rura gazowa była zabudowana boazeria, kominiarz bardzo się o to pieklił, na jego polecenie wycinałem otwory wentylacyjne fi40 mm co 20-25 cm. Ale i tak indukcja lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.10.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ja na zewnątrz rurki mam schowane w ociepleniu (skrzynka na styku cokołu z elewacją). Nikt się o to nie czepiał. Wewnątrz - kuchnia i kotłownia są na różnych końcach budynku. Są więc dwie małe skrzyneczki na elewacji - inaczej rzeczywiście rurki musiałyby być widoczne w domu, co bardzo brzydko wygląda wizualnie. W kuchni rurka schowana za szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 U mnie gaz do domu wchodzi od strony kuchni. Rura w kuchni idzie na wysokości ok 60 cm za meblami kuchennymi, nic nie będzie widać. Wchodzi do spiżarki, kieruje się ku górze i przechodzi przez wiatrołap górą, przy suficie, nad drzwiami wejściowymi do kotłowni. To będzie jedyne miejsce widoczne. Choć jak się rurę pomaluje na biało, to nie specjalnie będzie widoczna. W spiżarni i kotłowni widok rur nie szkodzi. Warto więc tak zrobić przyłącze do budynku i tak przemyśleć przejścia wewnątrz, żeby jak najmniej było widać. No chyba, że rezygnujemy z kuchenki gazowej, wówczas wchodzimy przyłączem bezpośrednio do kotłowni i koniec... Można też rozdzielić na zewnątrz i w 2 miejscach wejść do budynku - do kotłowni i do kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.10.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 @rustin Jak napisałem w #7. Rozdziel instalacje na zewnątrz budynku. Wyjdzie taniej niż ciągnięcie przez całą chałupę. o estetyce nie wspomnę. Skrzynka z zaworem odcinającym w zasadzie powinna być na elewacji, a nie schowana w elewacji - eliminujesz mostek termiczny. O całości rozwiązania i tak decyduje projektant instalacji gazowej z uprawnieniami i następnie kierownik budowy z uprawnieniami gazowymi odbierający instalację gazową. Po odbiorze budynku możesz sobie zabudowywać przewody gazowe czym i jak chcesz. Nikt tego nie sprawdza. Oczywiście dopóki coś się nie stanie, a Ty nie masz kłopotów z zasypianiem . W domu indywidualnym za instalację gazową i jej przeglądy odpowiada właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.10.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Dzięki.Ocieplenie zrobione więc to i tak po ptokach. Chciałem wiedzieć czy tynki lub posadzki mogą stwarzać problem , jeżeli nie to jeszcze mam czas do namysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 24.10.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Ja się dopytywałam o przyłącz niedawno, mam już elewacje i nie bardzo chciałam na niej umieszczać skrzynki, pan powiedział mi, że teraz już mało gdzie skrzynkę montują na elewacji, teraz w ogrodzeniu wszystkie robią ps tylko indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.10.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Ja się dopytywałam o przyłącz niedawno, mam już elewacje i nie bardzo chciałam na niej umieszczać skrzynki, pan powiedział mi, że teraz już mało gdzie skrzynkę montują na elewacji, teraz w ogrodzeniu wszystkie robią ps tylko indukcja ....nie można się powstrzymać jak widzę W pytaniu jest mowa o ogrzewaniu, a zaraz wyjdzie wojna między gotowaniem na prądzie, a gazie. Gaz to nie tylko kuchnia droga Pani. Pozatym: Rury gazowe można wewnątrz chować w ścianie i elewacji przy zachowaniu pewnych wytycznych... Mam nowy dom i dostałem uzgodnienie na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.10.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Wewnątrz można chować tzn pod tynkiem ?Na osiedlu mają skrzynki w ogrodzeniu. Czyli idzię rura od skrzynki i przechodzi bezpośrednio przez ścianę do danego pomieszczenia i nie przeszkadza , że jest elewacja ? Jak to robią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.10.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 jak jest rozwiązana sprawa z elewacją to nie wiem - pewnie trzeba pruć kawałek, aby wejść do wewnątrz. Jeśli gaz jest puszczony rurą stalową bezszwową i każde połączenie jest spawane to możne iść pod tynkiem nie powodującym korozji np. cem-wap. Oczywiście wszystko wykonane przez osobę z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.10.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Jeszcze raz. Skrzynkę gazową z reduktorem i zawodem odcinającym montuje się w płocie. Jeżeli odległość od skrzynki do wejścia przewodu do domu przekracza 10 m montuje się dodatkowo na ścianie, w miejscu wejścia do domu przewodu gazowego, skrzynkę z zaworem odcinającym. Przewód gazowy przez ściany konstrukcyjne prowadzi się w rurze osłonowej. Sposoby prowadzenia przewodu gazowego w ścianie. Przepisy dopuszczają prowadzenie przewodu stalowego w chudej zaprawie cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 25.10.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) ....nie można się powstrzymać jak widzę W pytaniu jest mowa o ogrzewaniu, a zaraz wyjdzie wojna między gotowaniem na prądzie, a gazie. Gaz to nie tylko kuchnia droga Pani. Pozatym: Rury gazowe można wewnątrz chować w ścianie i elewacji przy zachowaniu pewnych wytycznych... Mam nowy dom i dostałem uzgodnienie na elewacji. Pytanie dotyczy tego kiedy robić przyłącz !!! może inny post czytasz , a kwestia poprowadzenia rury do kuchenki jak najbardziej ważna w tym wątku czytaj ze zrozumieniem , pisałam, że nawet jeśli miałabym gaz w domu to i tak bym kuchenkę indukcyjną założyła ( i to było w Ps) Ps dzięki, że mi z tym gazem rozjaśniłeś ....nie można się powstrzymać jak widzę . jak nie możesz się powstrzymać to sobie ulżyj Edytowane 25 Października 2015 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 25.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 . Zastanawia mnie jak wygląda adaptacja Pana adoptującego projekt. Pan adoptujący projekt, musi zgłosić go do sądu rodzinnego i jeżeli sąd pozwoli, to może nawet spać z tym projektem i przytulać, i całować go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts