Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna - zasilanie

rustin

Recommended Posts

Dzień dobry,

Pytanie - chciałbym wymienić płytę elektryczną Bosch ETT 727 6600 W którą mam zamontowaną w domu jednorodzinnym i podłączoną do 440 V w mieszkaniu w bloku gdzie jest tylko zaslanie 220 V. Dodam że na tabliczce znamionowej płyty elektrycznej jest info 220 - 240 V. W mieszkaniu mam taryfę 10A.

Czy jest możliwość zamontowaniu tej płyty elektrycznej do zasilania 220 V ?

Pozdrawiam

Tak jest możliwość. Generalnie płyty indukcyjne są na 220-240V a po rozmostkowaniu instaluje sie je na 2 fazy(siłowo). Trójfazowych indukcji nie ma.

U siebie podłączone mam tak, że indukcja chodzi na 2fazach a pod trzecią podłączony mam piekarnik i mikrofalę.

Wezwij elektryka i będzie wiedział co zrobić, jednak 10A bezpiecznik to zdecydowanie za mało, potrzebujesz min. 16A zabezpieczenia.

Jedno pole może mieć nawet 2500W mocy a wtedy minimalne zabezpieczenie 10,8A. Włączając drugą płytę gwarantowane wyrzucenie bezpiecznika.

Na 6600W kuchenkę potrzebujesz zabezpieczenia minimum 25A aby móc korzystać z wszystkich pól jednocześnie i to będzie już naprawdę na styk.

Dobrym sposobem będzie podciągnięcie od tablicy rozdzielczej dodatkowy obwód i kuchenkę podłączyć tak jak była w domu na dwóch obwodach, wtedy masz moc po 3300W na każdym obwodzie i wtedy 16A bezpieczniki wystarczą. Na głównym zabezpieczeniu musi być bezpiecznik 25A.

Edytowane przez Tomek B..