Tomek B.. 11.11.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Dzień dobry, Pytanie - chciałbym wymienić płytę elektryczną Bosch ETT 727 6600 W którą mam zamontowaną w domu jednorodzinnym i podłączoną do 440 V w mieszkaniu w bloku gdzie jest tylko zaslanie 220 V. Dodam że na tabliczce znamionowej płyty elektrycznej jest info 220 - 240 V. W mieszkaniu mam taryfę 10A. Czy jest możliwość zamontowaniu tej płyty elektrycznej do zasilania 220 V ? Pozdrawiam Tak jest możliwość. Generalnie płyty indukcyjne są na 220-240V a po rozmostkowaniu instaluje sie je na 2 fazy(siłowo). Trójfazowych indukcji nie ma. U siebie podłączone mam tak, że indukcja chodzi na 2fazach a pod trzecią podłączony mam piekarnik i mikrofalę. Wezwij elektryka i będzie wiedział co zrobić, jednak 10A bezpiecznik to zdecydowanie za mało, potrzebujesz min. 16A zabezpieczenia. Jedno pole może mieć nawet 2500W mocy a wtedy minimalne zabezpieczenie 10,8A. Włączając drugą płytę gwarantowane wyrzucenie bezpiecznika. Na 6600W kuchenkę potrzebujesz zabezpieczenia minimum 25A aby móc korzystać z wszystkich pól jednocześnie i to będzie już naprawdę na styk. Dobrym sposobem będzie podciągnięcie od tablicy rozdzielczej dodatkowy obwód i kuchenkę podłączyć tak jak była w domu na dwóch obwodach, wtedy masz moc po 3300W na każdym obwodzie i wtedy 16A bezpieczniki wystarczą. Na głównym zabezpieczeniu musi być bezpiecznik 25A. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 11.11.2015 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 To jeszcze popatrz na tej tabliczce znamionowej na prąd a nie tylko napięcie i już będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie. Z innej beczki - taryfa 10A? nie znam takiej, masz na myśli wartość zabezpieczenia głównego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts