Xwodred 21.10.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Witam, Zakupiłem stary dom ze ścianą z cegły pełnej+pustka+cegła pełna. Dom to ruina i chcę go doprowadzić do stanu sprzed lat świetności.Moje pytanie brzmi, czy mogę przed dociepleniem ściągnąć zewnętrzną warstwę cegły aż do pustki, następnie docieplić styropianem i użyć jako zewnętrznej warstwy cegły z rozbiórki?? Nie mogę znaleźć nigdzie przykładu takiego wykonania. Przyznam, że nie wiem jak jest wiązana ściana między pustką. Stropy kleina, fundamenty kamienne. jestem nowy na forum, więc przepraszam, jeśli temat jest w niewłaściwym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 21.10.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Witaj. Nie możesz po prostu docieplić ściany zewnętrznej? Przy ścianach z pustką można jakiś granulat (chyba styropian) wdmuchać czy jakoś tak. Są firmy ,które się ty m zajmują ale czy to coś warte to nie powiem. Jeżeli dom to ruina jak piszesz ,to ocieplisz z zewnątrz i elewację od razu zrobisz.Chyba ,że Ci na widoku tych zewnętrznych cegieł zależy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xwodred 21.10.2015 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Witaj. Nie możesz po prostu docieplić ściany zewnętrznej? Przy ścianach z pustką można jakiś granulat (chyba styropian) wdmuchać czy jakoś tak. Są firmy ,które się ty m zajmują ale czy to coś warte to nie powiem. Jeżeli dom to ruina jak piszesz ,to ocieplisz z zewnątrz i elewację od razu zrobisz. Chyba ,że Ci na widoku tych zewnętrznych cegieł zależy . No właśnie zależy mi przede wszystkim na ścianie zewnętrznej z cegły tak by zachować charakter domu. No a docieplenie bez zdejmowania zewnętrznej warstwy + potem jeszcze cegła jako warstwa zewnętrzna = bardzo gruba ściana. Wyjdzie nieestetycznie grubo + dodatkowe koszty (warstwa cegły zewnętrznej, szersze parapety, kotwy itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Perlit i zacznij tutaj na forum czytać wpisy Adama_mk on ma go rozpracowanego.Lub zaprosić Adama tu do Twojego wątku . . . abyś tej chałupy nie zamordował.Może warto również, jeśli zdecydowałbyś się na ocieplenie perlitem spisywać tutaj historię modernizacji Twojego domu - zostałoby dla potomnych. Bo nie tylko do ocieplenia ścian możesz go wykorzystać . . . Pozdrawiam Edytowane 24 Października 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 03.11.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Rzeczywiście, najlepiej będzie :1 - sprawdzić czy ta pustka jest wentylowana czy nie i jeżeli tak to proponuje ją uszczelnić.2 - Do uszczelnionej pustki można wdmuchać izolację np. [lokowanie produktu] Natomiast nie ruszałbym drugiej warstwy cegieł bo może to spowodować bardzo duże kłopoty po stronie konstrukcji budynku.Jeżeli w grę wchodziłoby ocieplenie zewnętrzne to proponuję [lokowanie produktu] bo jest sprawdzony i chwalony przez wykonawców za jakość i parametry. Edytowane 16 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts