Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom z cegły pełnej - czy można zdjąć zewnętrzną warstwę a potem docieplić?

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem stary dom ze ścianą z cegły pełnej+pustka+cegła pełna. Dom to ruina i chcę go doprowadzić do stanu sprzed lat świetności.

Moje pytanie brzmi, czy mogę przed dociepleniem ściągnąć zewnętrzną warstwę cegły aż do pustki, następnie docieplić styropianem i użyć jako zewnętrznej warstwy cegły z rozbiórki?? Nie mogę znaleźć nigdzie przykładu takiego wykonania.

Przyznam, że nie wiem jak jest wiązana ściana między pustką. Stropy kleina, fundamenty kamienne.

jestem nowy na forum, więc przepraszam, jeśli temat jest w niewłaściwym miejscu.

Witaj. Nie możesz po prostu docieplić ściany zewnętrznej? Przy ścianach z pustką można jakiś granulat (chyba styropian) wdmuchać czy jakoś tak. Są firmy ,które się ty m zajmują ale czy to coś warte to nie powiem. Jeżeli dom to ruina jak piszesz ,to ocieplisz z zewnątrz i elewację od razu zrobisz.

Chyba ,że Ci na widoku tych zewnętrznych cegieł zależy .

Witaj. Nie możesz po prostu docieplić ściany zewnętrznej? Przy ścianach z pustką można jakiś granulat (chyba styropian) wdmuchać czy jakoś tak. Są firmy ,które się ty m zajmują ale czy to coś warte to nie powiem. Jeżeli dom to ruina jak piszesz ,to ocieplisz z zewnątrz i elewację od razu zrobisz.

Chyba ,że Ci na widoku tych zewnętrznych cegieł zależy .

No właśnie zależy mi przede wszystkim na ścianie zewnętrznej z cegły tak by zachować charakter domu.

No a docieplenie bez zdejmowania zewnętrznej warstwy + potem jeszcze cegła jako warstwa zewnętrzna = bardzo gruba ściana. Wyjdzie nieestetycznie grubo + dodatkowe koszty (warstwa cegły zewnętrznej, szersze parapety, kotwy itp.)

Perlit i zacznij tutaj na forum czytać wpisy Adama_mk on ma go rozpracowanego.

Lub zaprosić Adama tu do Twojego wątku . . . abyś tej chałupy nie zamordował.

Może warto również, jeśli zdecydowałbyś się na ocieplenie perlitem spisywać tutaj historię modernizacji Twojego domu - zostałoby dla potomnych.

Bo nie tylko do ocieplenia ścian możesz go wykorzystać . . .

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

• 2 weeks później...

Rzeczywiście, najlepiej będzie :

1 - sprawdzić czy ta pustka jest wentylowana czy nie i jeżeli tak to proponuje ją uszczelnić.

2 - Do uszczelnionej pustki można wdmuchać izolację np. [lokowanie produktu]

Natomiast nie ruszałbym drugiej warstwy cegieł bo może to spowodować bardzo duże kłopoty po stronie konstrukcji budynku.

Jeżeli w grę wchodziłoby ocieplenie zewnętrzne to proponuję [lokowanie produktu] bo jest sprawdzony i chwalony przez wykonawców za jakość i parametry.

Edytowane przez Elfir