Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekająca membrana

marcinkornacki

Recommended Posts

Witam

Mam nadzieję, że dobrą wybrałem sekcje.

Zaobserwowałem potężne zacieki na membranie przy okapie między trzema krokwiami.

Zaniepokoiło mnie kapanie na chodnik w jednym miejscu.

Postanowiłem wejść i zobaczyć to bliżej.

Po naciśnięciu membrany zaczęła z niej mocno kapać woda.

Wsadziłem rękę głębiej w warstwę ocieplenia poddasza i wełna sucha ale po naciśnięciu membrany znów i tam pojawił się zaciek. Nie dociskałem więcej.

Wygląda to tak, że jest okno poddaszowe przerwa i okno poddaszowe.

Właśnie w tej przestrzeni bez okna jest największy zaciek.

Uważam, że nawet jeśli tam są rynienki i odprowadzają wodę to nie powinna ona przeciekać bo zawilgocona jest nie dość że wełna ( w małym miejscu ) a właściwie mokra to jest też mokra krokiew, a to jest problem.

Jakie rozwiązanie może być? Wiadomo dekarz będzie niezbędny, ale co on zaradzi? Chciałbym być przygotowany.

http://zapodaj.net/50b4817b4451a.jpg.html

• 2 weeks później...
Teoretycznie cały dach do demontażu do więźby a praktycznie cały okap na 100% a dalej to zależy jak głęboko poszła degeneracja folii. Przykro to napisać ale Twój przypadek jest ku przestrodze dla innych inwestorów stosujących folie wstępnego krycia i nie zakrywających jej natychmiast z obu stron. Pozdrawiam.

Ja myślę, że mając tą bolesna wiedzę należałoby wymienić nie tylko pas folii przy okapie, ale cały dach zrobić z kryciem wstępnym...i jeszcze umykająca uwaga ... Szyby okienne zmniejszają intensywność promieniowana UV docierającego na poddasze, światło słoneczne nie działa bezpośrednio, jednak jeśli czas operacji działania światła rozproszonego i odbitego będzie długi, to jego niszczące skutki dla membran dachowych będą takie same, jak pozostawienie ich bez pokrycia dachowego i wystawienie na działanie słońca przez kilka miesięcy ...

Teoretycznie cały dach do demontażu do więźby a praktycznie cały okap na 100% a dalej to zależy jak głęboko poszła degeneracja folii. Przykro to napisać ale Twój przypadek jest ku przestrodze dla innych inwestorów stosujących folie wstępnego krycia i nie zakrywających jej natychmiast z obu stron. Pozdrawiam.

Co rozumiemy pod pojęciem degeneracji folii? ona nigdzie nie przecieka z tego co wiem

Edytowane przez marcinkornacki

Co rozumiemy pod pojęciem degeneracji folii? ona nigdzie nie przecieka z tego co wiem

A skąd wiesz, że nie przecieka? Czy na całym dachu jest odkryta?

Degeneracja to zatracenie podstawowej własności folii wstępnego krycia jaką jest hydroizolacja. Kolejny raz przypomnę, że krycie wstępne odpowiada za szczelność dachu. Pozdrawiam.