bertoni 21.10.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Witam, Tego lata zakupiłem nowe okna do swojego domu a dokładnie model Prolux z Okoplastu. Montażu dokonała ekipa z firmy w której zakupiłem okna. Do montażu nie mogę się doczepić. Już na samym początku po zamontowaniu okien okazało się, że okna ze słupkami pionowymi posiadają nieszczelność. Pomiędzy słupkiem pionowym a uszczelką jest szpara w którą bez problemów można włożyć złożoną na kilka warstw kartkę papieru. Serwisanci z firmy oknoplast byli już drugi raz na miejscu i nie potrafili rozwiązać problemu. Ich podejście w skrócie to "a może by grubszą uszcelkę, albo mocniejsze dociski". Problemem jest co widać gołym okiem: krzywy oraz niesymetryczny słupek! Myślę, że problem występuje także u innych ponieważ u mnie tą samą wadę posiadają wszystkie okna ze słupkami a jest ich 7 sztuk! Wygląda to na seryjny problem ponieważ tak samo przekoszone są wszystkie słupki. Dołączam fotki: Czekam na wasze opinie na temat tych okien. Po ostatniej wizycie serwisantów i wymianie docisków okna domykają się ciężko a problem z nieszczelnością jest ten sam! Edytowane 21 Października 2015 przez bertoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jak wysokie są te okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertoni 21.10.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Wysokość: ~140cmSzerokość: ~170cm O tych wymiarach to nawet firma krzak powinna wyprodukować prościutkie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.10.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Wysokość: ~140cm Szerokość: ~170cm O tych wymiarach to nawet firma krzak powinna wyprodukować prościutkie okna. No cóż. "Więcej światła" oznacza zdaje się mniej wzmocnienia i być może stąd efekty. Chociaż przy tak niskim oknie jest to bardzo dziwne. Okucia na pewno prawidłowo ryglują skrzydło po zamknięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertoni 21.10.2015 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 No cóż. "Więcej światła" oznacza zdaje się mniej wzmocnienia i być może stąd efekty. Chociaż przy tak niskim oknie jest to bardzo dziwne. Okucia na pewno prawidłowo ryglują skrzydło po zamknięciu? Problemem nie są okucia. Może jutro uda mi się zrobić zdjęcia podstawy słupka to jeszcze bliżej naświetli to sytuację - serwisanci próbowali je przymocować prosto ale to nie pomogło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertoni 22.10.2015 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Fotki z dzisiaj, które przedstawiają inne okno niż poprzednio (po drugiej wizycie serwisu): Edytowane 22 Października 2015 przez bertoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 22.10.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Może trochę nie na czasie jestem z produktami O ale czy Prolux nie ma sł. ruchomego z centralną klamką? Bo tu mamy stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.10.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Skoro nieszczelność na słupkach była od początku to wygląda na skopaną geometrię profili słupka lub złe zafrezowanie końców przez co słupek jest "za bardzo na zewnątrz". Czy od strony wewnętrznej słupek licuje się z płaszczyzną ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertoni 22.10.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Może trochę nie na czasie jestem z produktami O ale czy Prolux nie ma sł. ruchomego z centralną klamką? Bo tu mamy stały. Okna Prolux występują także w wersji ze słupkiem stałym. Skoro nieszczelność na słupkach była od początku to wygląda na skopaną geometrię profili słupka lub złe zafrezowanie końców przez co słupek jest "za bardzo na zewnątrz". Czy od strony wewnętrznej słupek licuje się z płaszczyzną ramy? Przed próbą serwisantów słupek był właśnie na dole wysunięty z okna o ponad 1mm w lewym dolnym rogu słupka patrząc od zewnątrz okna. Próba ustawienia słupka bez jego wymiany praktycznie nic nie zmieniła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknoplast-Kraków 28.10.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam,opisywana przez Pana sytuacja wynikała z nieprawidłowej geometrii słupka, która powodowała wystąpienie luzu pomiędzy uszczelką, a skrzydłem. Wprowadzone zostały technologiczne poprawki w modelu Prolux polegające na zmianie geometrii słupka i jego spasowaniu z ramą przez zmianę frezu, jak i samego kształtu ramy, które w efekcie wyeliminowały całkowicie problem nieszczelności.Celem przeanalizowania pomocy serwisowej w Pana przypadku, proszę o kontakt mailowy wraz z numerem zamówienia na adres e-mail pozdrawiamGrzegorz BułatKierownik technologii OKNOPLAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertoni 16.11.2015 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Słupki wymienione, szczelność na nich została przywrócona, jednak górne krawędzie nie dolegają tak jak trzeba. Dziwne, że kontrola jakości puściła (o ile taka była ) takie buble z produkcji. Szkoda, że okna po całej zabawie pracują gorzej niż kilku czy kilkunastoletnie okna innych firm. Zobaczymy co się będzie dział po niecałym sezonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts