Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legary - jakie?

pionek

Recommended Posts

Witam, chciałem wykonać sobie w własnym zakresie ocieplenie z wełny (w rolkach) wykonane na posadzce betonowej strychu nieużytkowanego (standardowa graciarnia, domowy magazynek). Plan jest taki aby położyć dwie warstwy wełny, na krzyż. Jedna warstwa 150 a druga to 100, obie 0,035. Mam sporo materiału (o grubości 70mm, sosna) z którego chcę powycinać legary. Poniżej przedstawiam odręczny szkic w jaki sposób chciałbym to ocieplenie wykonać. W związku z tym mam kilka pytać:

1. Czy i ewentualnie jak kotwić legary do posadzki? Kątowniki czy jakieś kotwy.

2. Na jaki przekrój legarów się zdecydować? 70x70 (nie będzie za słabe?) plus stopki pod ok. 183mm. Lub coś solidnego i mocniejszego jak np. legar 103x70 plus stopki pod ok. 150 mm.

Martwi mnie to aby legary nie były za słabe ale przy 70x70 mniej materiału się zmarnuje, wprawdzie tam nie przechowuje się nic strasznie ciężkiego zwykłe domowe graty: stary TV, szafa lub jakiś inny segment itp.

Pod stopki zamierzam podkładać kawałki filcu w celu izolacji i wyciszenia .

3. Czy szczelina 30 mm miedzy ostatnią warstwą wełny (100) a deską podłogową jest wystarczająca czy ją może zwiększyć?

Wszelkie dodatkowe wskazówki są mile widziane.

szkic1.jpg

Edytowane przez pionek
korekta