Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATOR od 550m3/h - PORÓWNANIE- cena jakośc ONYX, AirPack, ZEHNDER, OPTIMAL,

Salah

Recommended Posts

Jeżeli centralę sprzedają instalatorowi, za 7000 zł brutto, a on montuje ją za 7000 +8% - .....

I to jest naciąganie inwestora na ukryty zysk.

Przecież nie zgłoszę się po zwrot VAT, bo bym miał non stop kontrole! Nie mógłbym pracować.

Wszyscy VAT-owcy rozliczają i jeśli w rozliczeniu podatku VAT,występuje nadwyżka podatku VAT zapłaconego nad podatkiem VAT naliczonym - US dokonuje zwrotu, bo jest to ustawowo zagwarantowane.

Instalatora, który dokonuje naliczania 8% podatku VAT do ceny brutto powinno się omijać szerokim łukiem - bo nie jest uczciwym lub gorzej -jest niedouczony.

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możecie już nie gadać o tych Vatach ! nikt nie jest głupi i liczyć umie ,a jak nie to już jego wina że podstawówki nie ukończył :bash:

ONYX DREAM jest głośny ? jeśli ktoś inny to potwierdzi to kupuję Brink Excellent i już , czwarta zakładka tego wątku i dalej wielkie G.. wiadomo :D chyba nikt nie wie do końca który jest lepszy lub też gorszy :)

Chcesz odpowiedzi w miarę poprawnej ?

Zapodaj rzuty budynku - bo to jest podstawa dla ewentualnej i w miarę poprawnej wypowiedzi.

Teraz to takie gdybanie, albo wróżenie ze stanu powłoki ozonowej, nad centrum Pcina Dolnego.

Ps. Trochę się dziwię instalatorom którzy wypowiadają się na temat ewentualnego doboru centrali, mając za podstawę takie dane, a właściwie brak danych podstawowych.

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem

Wszyscy VAT-owcy rozliczają i jeśli w rozliczeniu podatku VAT,występuje nadwyżka podatku VAT zapłaconego nad podatkiem VAT naliczonym - US dokonuje zwrotu, bo jest to ustawowo zagwarantowane.

Nie chodzi o ustawę, a 'automatyzm kontroli" . Przy wystąpieniu o zwrot VATu automatycznie wchodzi kontrola, co w malej firmie uniemożliwia pracę.

Poza tym, PAN SPRAWDZI, że centrale z odzyskiem ciepłą są "wyjęte" ze zwrotu 15%. Czyli kontrola, nie dość, że jest pewna, to jeszcze ma się do czego doczepić.

Instalatora, który dokonuje naliczania 8% podatku VAT do ceny brutto powinno się omijać szerokim łukiem - bo nie jest uczciwym lub gorzej -jest niedouczony.

W jaki więc sposób kupić reku od dystrybutora? Podaje mi cenę NETTO, gdy doliczy te 8% Vatu (niby do ceny brutto) i tak wychodzi dla mnie taniej niż zakup reku z Vatem 23%

Poza tym, PAN SPRAWDZI, że centrale z odzyskiem ciepłą są "wyjęte" ze zwrotu 15%. Czyli kontrola, nie dość, że jest pewna, to jeszcze ma się do czego doczepić.

:jawdrop: chyba mi tak zostanie.

Ps. Co ma piernik do wiatraka ? Rozliczenie podatku VAT przez przedsiębiorcę/firmę, to jest zupełnie inna bajka, niż zwrot podatku VAT osobie fizycznej - o czym większość instalatorów wie i nalicza 8% od ceny netto.

:jawdrop: chyba mi tak zostanie.

Ps. Co ma piernik do wiatraka ? Rozliczenie podatku VAT przez przedsiębiorcę/firmę, to jest zupełnie inna bajka, niż zwrot podatku VAT osobie fizycznej - o czym większość instalatorów wie i nalicza 8% od ceny netto.

Myśli Pan, że inna? Jakąś podstawę do zwrotu trzeba podać. A wykładnia jaką można usłyszeć, że nie może być obniżki VATu z powodu podwyżki VAT.

Gdy stawki VAT były niższe 22 i 7% VAT na materiały budowlane był 7% za wyjątkiem ... i na tej liście była wentylacja z odzyskiem ciepła, grzejniki elektryczne, kable i maty grzewcze, izolowane kanały wentylacyjne... I teraz, podwyżka VAT nie może spowodować de facto obniżki tegoż VAT.

Nie ma problemu, dokąd nie ma kontroli, problem zaczyna się, gdy to wykryją. Zwrócenie się do skarbówki o zwrot VAT jest w praktyce zaproszeniem do bliższego przyjrzenia podstawie prawnej.

Myśli Pan, że inna? Jakąś podstawę do zwrotu trzeba podać..

Niech mi inwestorzy wybaczą, bo teraz nastąpi edukacja Pana instalatora TB.

Panie TB, podstawa prawna to; Ustawa o podatku VAT, a ściślej określając zacząć należy rozpocząć od Art.41 ustęp 12.

Ps. I jeszcze raz - nie ma mowy o zwrocie podatku VAT, tylko o jego rozliczeniu.

oszczednyGrześ airpack600v mam wycenionego ze sterownikiem air++ na 7500 zł. Cena b.dobra i mieści się w moim budżecie. Usłyszałem też ,że od nowego roku będzie poprawiony by-pass [ obecnie szczelność około 70% nowa wer. 100% ] warto czekać ? i czy na 1000% będzie to lepsza opcja niż np frapol classic 550 / Brink Excelent 400 PLUS / jangaz WNWH 500 PBA® E5(6) EC ??

oszczednyGrześ airpack600v mam wycenionego ze sterownikiem air++ na 7500 zł. Cena b.dobra i mieści się w moim budżecie. Usłyszałem też ,że od nowego roku będzie poprawiony by-pass [ obecnie szczelność około 70% nowa wer. 100% ] warto czekać ? i czy na 1000% będzie to lepsza opcja niż np frapol classic 550 / Brink Excelent 400 PLUS / jangaz WNWH 500 PBA® E5(6) EC ??

tak, bypass ma zostać poprawiony. pytanie jest jednak takie... czy ten bypass będzie ci potrzebny? Powiem tak wcześniej byłem za frapolem ale pasją i podejściem do klienta, innowacjami, modułowością thessla bije ich na głowę. Takie jest moje prywatne zdanie .Swoją drogą podawana przez ciebie cena za airpacka600v plus air++ jest mogę rzec wręcz ceną dumpingową...chyba że to netto :)

1. Tłumików nie trzeba, centrale są teraz ciche.

2. Można zamontować sobie dowolną ilość wyłączników zwiększających wydajność, podpiąć centralę pod alarm, centralkę p-poż czy sterować smartfonem.

3. TB słusznie nie sprzedaje central na 8% VAT-u, bo dostałby nokautującą firmę karę - z tego prostego powodu, że na 8% to sobie można sprzedać np. jogurt. Wszelkie instalacje w budynku do 300m2 można wykonać z 8% VAT-em pod warunkiem, że się fizycznie ten sprzęt zainstaluje wraz z instalacją. Dlatego też nie sprzedaję rekuperatorów ani elementów instalacji, mimo iż z uwagi na długoletnią współpracę mam bardzo dobre ceny, bo to proszenie się o problemy włącznie z bankructwem z powodu wysokich kar. Natomiast zamontować całej instalacji z reku na 8% - proszę bardzo, co miesiąc od lat mam wysokie zwroty VAT i jeszcze żadna kontrola nie dopatrzyła się nieprawidłowości. Nie wolno tylko sprzedawać na 8% do samodzielnego montażu, ot i cała różnica.

Edytowane przez Indiana_

mości Panowie tudzież wielce szanowne Panie.....

czy rzec możecie słow kilka na temat jednostki Vitovent 300-W marki Viessmann ??

Czy oprócz ceny ma to urzadzenie - w porównaniu zkonkurencją - jakies wady ?

Pozdrav

Odzysk ciepła do wentylacji wprowadzono po to, by pozbyć się z budownictwa, drogich i nieefektywnych systemów centralnych, hydraulicznych. Tak więc odzysk ciepła w wykonaniu tej firmy, to jak elektryczny samochód z Orlenu.

Odzysk ciepła do wentylacji wprowadzono po to, by pozbyć się z budownictwa, drogich i nieefektywnych systemów centralnych, hydraulicznych. Tak więc odzysk ciepła w wykonaniu tej firmy, to jak elektryczny samochód z Orlenu.

No gartuluję... jeden post więcej z którego KONKRETNIE nic nie wynika. Już nie mówiac o odpowiedziach na pytania z mojego postu. \

Raz jeszcze "gratuluję"