Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja na poddaszu nie użytkowym

dodi

Recommended Posts

Posiadam dom partnerowi z poddaszem nie użytkowym. Ostatnio zauważyłem że murłata wogóle jest nie ocieplona . Czym skutecznie można ocieplić ten element domu? Pianka natryskowa czy może wełna?

Kolejna sprawa to szczelina między murem a styropianem (płyty klejone na plackach) czy ona powinna być zamknięta od góry np pianką?

Proszę spojrzeć na załącznik

image.jpg

Posiadam dom partnerowi z poddaszem nie użytkowym. Ostatnio zauważyłem że murłata wogóle jest nie ocieplona . Czym skutecznie można ocieplić ten element domu? Pianka natryskowa czy może wełna?

Kolejna sprawa to szczelina między murem a styropianem (płyty klejone na plackach) czy ona powinna być zamknięta od góry np pianką?

Proszę spojrzeć na załącznik

Dom parterowy, wiec zgaduje ze nad stropem/sufitem podwieszanym czy co tam masz, masz ocieplenie. Formalnie powinno byc wiec tak zrobione, zeby ocieplenie było ciągłe, czyli styropian ze scian łaczy sie z czyms poponad murłata i i dalej łączy sie z tym czyms co ociepla Ci strop.

Nieocieplona murłata, a zwlaszcza ta koncówka murowanej sciany to w tej chwili po prostu radiator który "wystaje z ocieplenia" i bez przeszkód wspiera entropie.

A czy powinno to być poprawione to już zalezy od tego ile chcesz wydawac na ogrzewanie i jaki miec komfort termiczny w swoim domu. Jakbys zrobił w zimie badanie termowizyjne to ide o zaklda ze gora sciany na parterze bylaby wyraznie zimniejsza.

Ok, czyli wiem na 100% że trzeba to ocieplić . Tylko czym skutecznie to zrobic? I czy ta szczelina na styku mur-styropian powinien być "zatkana"

Jak zrobisz szczelne polaczenie styropianu z czyms pod dachem, to Ci ta szczelina w niczym nie bedzie przeszkadzac. Jak ja zapiankujesz, to raczej nie pogorszysz.

• 3 months później...