hakin1 22.10.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Witam ponownie. Przepraszam za brak polskich znakow. Dwusienny komin o wys 8.5m idzie po zewnetrznej scianie domu, laczy sie z kominkiem w srodku domu. Przekroj rur 130mm wewn. Wszystko podlaczone ok, wczoraj probowalem sprawdzic ciag w kominie zapalajac zapalke.. zamiast wywiac - wwialo ja do srodka domu czytalem troche na internecie o tym, musze odslonic jedna zaslonieta kratke wentylacyjna w kuchni, moze rozszczelnic troche okna. Pytanie moje jest nastepujace: czy do kozy 5kW musze instalowac kratke doplywu powietrza obok pieca od dolu? Jak poprawic ciag, tzn jak uzyskac ciag chociaz minimalny, gdyz po rozpaleniu na pewno sie poprawi. Na nakladke na komin specjalna juz za pozno, gdyz fizycznie nie dam rady tego zrobic (musialbym zamawiac wysoki podnosnik), a tutaj (UK) to koszt spory. Prosze o porade. Chcialbym w ten weekend rozpalic poraz pierwszy, bez zadymienia mieszkania, bo mnie zona zje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hakin1 23.10.2015 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Widze, ze moj watek obumarl, wczoraj otworzylem drzwi na probe, ciag zrobil sie w dobra strone... Wniosek- brak dopowietrzenia z zewnatrz. Musze to jakos rozwiazac i chyba wstawie kratke wentylacyjna obok kozy. Rozszczelnienie okien tez jest rozwiazaniem, ale nie na dluzsza mete. Myslicie, ze kratka do dobry pomysl? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.10.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Kratka nie musi być obok kozy...Poczytaj.http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hakin1 23.10.2015 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Panie Piotrze, problem u mnie jest troche inny, gdyz w pomieszczeniu, gdzie stoi koza (K7) nie ma zadnego okna. Pokoj ten jest polaczony z innym pokojem, majacym okna(drzwi pomiedzy pokojami), wiec opcja rozszczelnienia tamtego pokoju jest troche nie bardzo. Musze jakos rozszczelnic ten pokoj w inny sposob, niz Pan opisal na swoim blogu (czytalem pare innych watkow rowniez, bardzo ciekawe). Mysle nad zamontowaniem tej kratki dolotu tylko, ze moze jakiejs specjalnej, z mozliwoscia zamykania jej w miare szczelnego, gdyz koza uzytkowana bedzie wieczorami tylko. Czy moj pomysl z kratka wypali? Rozwazam rowniez dodanie strazaka w razie co. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.10.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 W tej sytuacji pomysł z kratką jest ok. Pytanie czy misi być w 100% szczelna? Jeśli tak, dołóż przepustnice z uszczelka silikonową (np z Darco). Strażak nie pomoże z ciągiem wstecznym przy zimnym kominie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hakin1 26.10.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Jak zapowiedzialem, wykulem dziure przy kominku, na dole sciany, wlozylem kratki wentylacyjne z siatkami i przepustnica i cug sie odnalazl Jest nawet calkiem silny, wiec strazaka kupowac nie bede. Pierwsze palenie mam juz za soba, ciepla co nie miara i radochy tez Faktycznie nie dostarczalem powietrza do pieca wystarczajaco. Problem rozwiazany, dzieki za wszelkie sugestie Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts