volo 22.10.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Planuję zbudować dom w Niemczech, chcę na nim również postawić fotowoltaikę. Wiem już z czym to się je w Polsce, stąd też mam kilka pytań i liczę, że ktoś będzie mi w stanie udzielić rzetelnych odpowiedzi. Docelowo chcę mieć instalację jedynie na własne potrzeby - nie stawiam na sprzedaż nadwyżek (chyba, że jest to opłacalne). Czy w Niemczech są dofinansowania? Jeśli tak, to jakiej wysokości, jakie trzeba spełniać warunki, gdzie to się załatwia itd. ?Czy muszę przyłączyć taką instalację do sieci obligatoryjnie?Czy odbiór energii odbywa się na zasadzie net-metering czy może w jakiś inny sposób?Nie znam rzędu wielkości, ale czy instalacja PV ma sens ekonomiczny biorąc pod uwagę niemieckie ceny prądu? Co z nadwyżkami energii? Względnie interesują mnie wszelkie informacje, które mogą okazać się istotne w danej kwestii. Bardzo proszę o darowanie sobie postów typu "wiem jak to było 5 lat temu, ale teraz coś się pozmieniało". To nic nie wniesie, chodzi mi o aktualny stan rzeczy i ewentualne zmiany w prawie niemieckim, które mają się pojawić w przeciągu kilku miesięcy (jeśli w ogóle) w kontekście fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volo 27.10.2015 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Podbijam, ze względu na brak odpowiedzi. Czy naprawdę nie ma tu nikogo kompetentnego w danym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 27.10.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 żyjemy w Polsce - tutaj prawo/normy są tak zawiłe że mało kogo interesuje dodatkowo jak to jest z tymi tematami w innych krajach. Uderz z tematem na jakiejś niemieckie forum to odpowiedź uzyskasz pewnie po kilku kwadransach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.10.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jak jesteś tak leniwy że nie chce ci się iść do swojego Amt-u to skorzystaj online z Bürgerservice lokalnych władz, a z pewnością otrzymasz odpowiedzi na pytania lub choćby wskazówki gdzie uderzyć z niektórymi pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volo 27.10.2015 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Rzecz w tym, że nie mieszkam jeszcze w Niemczech i totalnie nie wiem od czego zacząć. Już daliście mi jakiś trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts