Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze Orange - czy spuścili mnie na drzewo? :)

samotnik

Recommended Posts

Sąsiad na terenie wiejskim ma przyłącze kablowe Orange. Raczej byłem zdecydowany na internet drogą radiową, ale tak sobie pomyślałem, że wystąpię o warunki do Orange. Dostałem odpowiedź, w której Orange przewiduje konieczność zaprojektowania:

* 10-parowego przyłącza od centrali do skrzynki dł. 3,2km

* kabel abonencki od skrzynki dł. 120m

I tak się zastanawiam, bo pismo skrzętnie omija ten temat - czy to oznacza, że oni to w razie czego wybudują swoim kosztem i staraniem, czy też sugerują, że musiałbym to zrobić ja? :)

Sąsiad na terenie wiejskim ma przyłącze kablowe Orange. Raczej byłem zdecydowany na internet drogą radiową, ale tak sobie pomyślałem, że wystąpię o warunki do Orange. Dostałem odpowiedź, w której Orange przewiduje konieczność zaprojektowania:

* 10-parowego przyłącza od centrali do skrzynki dł. 3,2km

* kabel abonencki od skrzynki dł. 120m

I tak się zastanawiam, bo pismo skrzętnie omija ten temat - czy to oznacza, że oni to w razie czego wybudują swoim kosztem i staraniem, czy też sugerują, że musiałbym to zrobić ja? :)

jedyne co możesz zrobić w swoim zakresie to drugi punkt. Pierwszy oznacza że do centrali masz 3km i tam jest najbliższy obiekt gdzie można wpiąć kable. A 10 par pewnie dlatego że mniejszych kabli nie kładą.

To jakieś osiedle czy pojedynczy dom?

Jeśli tylko kilka domów to słabo bo koszt takiego pkt 1 to spora kwota a ktoś tam pewnie siedzi i szacuje opłacalność inwestycji.

Ten sąsiad co piszesz to Twój sąsiad obok?

Pewnie sąsiad ma ten kabel ze skrzynki 120m dalej ale jakimś sposobem zabrakło par miedzianych od skrzynki do centrali na następne podłączenia (w co wątpię).

Wiesz gdzie jest ta skrzynka? Może to nie skrzynka tylko taki słupek-grzybek?

Edytowane przez weasel123

szukaj czegoś co wygląda tak:

- szara/biała szafa przy ulicy np obok chodnika, niekoniecznie duża, a jak na słupie to tym bardziej

- słupek z taką jakby czapką na górze, niewielkiej wysokości, obok chodnika.

Bardziej pytałem co tam stoi dlatego że do słupka można zajrzeć czasami i zobaczyć czy są wolne pary w stronę centrali a do szafy nie.

Odległość masz podaną więc wiadomo że nie będzie to dalej niż 120m, a pewnie trochę mniej bo zakręty itp.