Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie od wewnątrz. Jaki materiał wybrać?

jajoone

Recommended Posts

Witam, dostałem mieszkanie w bloku. Niestety mam zewnętrzną ścianę i chciałbym ją ocieplić razem z ścianami w których są okna, razem około 50m2. Wiem że nie powinno się ocieplać od wewnątrz, ale od zewnątrz się nie doczekam. Mam problem co wybrać.

Zwyczajnie wełną mineralną, czy może wybrać Płyty Multipoor albo XPS. Tylko że brak jakichś konkretnych informacji na temat tych płyt, jak to się sprawdza w praktyce. Może ktoś stosował i może się wypowiedzieć.

Edytowane przez jajoone

Myślę że wełna była by "ok" na w razie jak by brakło wody w zimie -to podstawisz wiaderko za wełnę i będziesz miał -

sąsiedzi będą się cieszyć. Zapytaj czemu w starych ceglanych domach - szafy są 20cm od ściany.

A Ty chcesz szafę o wiele lepiej odcinającą ciepło przystawić do ściany ..

Wełna totalnie się nie nadaje na takie izolacje - był tu przypadek na forum, gdzie sąsiad izolował wełną.

Drugi sąsiad został zalany skroplinami...

To musi być zrobione XPS'em lub inną płytą, z powłoką alu i bardzo bardzo szczelnie.

Aby kszynka pary wodnej nie weszła pod, miejsce to odcięte izolacją będzie bardzo zimne !!

kondensacja murowana.

Ale od sąsiadów się nie izoluj zbytnio - dobrze wyizolujesz- będziesz się grzał ich ciepłem ..