Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - czy tak można zrobić ?

sherif

Recommended Posts

W domu mam dwa rozdzielacze na 19obwodów: 10+9 oraz 3+4 grzejniki (dwa łazienkowe + rezerwa z zatynkowanymi podejściami). Do każdego z rozdzielaczy mam dwa doprowadzenia ciepłej wody: po lewej zasila mi rozdzielacz podłogówki oraz po prawej zasila mi (krótki) rozdzielacz grzejników.

Rozdzielacze są +/- na tej samej wysokości, zwrócone do siebie zaślepkami (dopływów) w odłegłości jakieś ok 10cm.

Obwód grzejników, z racji iż praktycznie ich nie mam jest połączony równolegle z zasilaniem pieca, czyli można powiedzieć, że mam jeden obwód.

Obecny hydraulik dopatrzył się, że mam trochę małe przekroje zasilania jak na owe 10 obwodów, bo jest rurka plastikowa o średnicy zewn 25mm, co podobno przy zgrzewie powoduje, że środkowa średnica jest dość mała.

Wpadł mi do głowy taki pomysł, że skoro mam po dwa zasilania w każdej szafce, a grzejników po jednym na rozdzielaczu to można by połączyć rozdzielacze. Zwiększy się tym samym pow przepływu x2 i wyrówna zasilanie. Reasumując kazdy z rozdzielaczy (na piętrach), byłby połączony jakby petlą. to samo jest z powrotem wody.

Piony zasilające rozdzielacze są zasilane jedną rurką 25mm miedzianą, dł ok 1,5m

Czy ma to sens ?

Czy może te 25mm dla 10 obwodów jest wystarczające ?

Czy nie będzie jakiegoś cofania się wody ?

Przy okazji, chce wywalić plastikowe, pewnie chińskie rotametry, bo połowa z nich po roku nie da się kręcić. Czy są takie lepszej jakości oraz ze skalą 0-2.5L /min ? Widziałem tylko taki na powrót a ja mam je w zasilaniu, wszędzie gdzie szukam tylko 0-5 lub 0-4 mają skalę.