igorkon 23.10.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Chcę kupić nieruchomość zabytkową na odludziu (brak sąsiadów), która od kilkunastu lat jest opuszczona. Kiedyś dochodził do niej prąd, jednak obecnie przewody i wszystkie metalowe elementy ze słupów zostały rozkradzione. Zostały tylko słupy (nie są w idealnym stanie, ale stoją stabilnie), choć też nie wszystkie. Słupy idą w kierunku drogi asfaltowej (droga 500 m od dworku, od granicy działki 120 m) przy której nie ma linii elektrycznej (zlikwidowali, wkopali w ziemię - nie wiem). W drugą stronę działki w odległości 300 m od dworku i 20 m od granicy działki, jest linia i transformator, jednak w tamtą stronę nie ma słupów. Gdy dzwoniłem do informacji zakładu energetycznego powiedziano mi, że ponowne podłączenie będzie kosztować tylko 250 zł (cena podana tylko po moim opisie sytuacji, bez dokładnych danych o nieruchomości). Jednak abym dostał dokładne warunki i wycenę trzeba złożyć wniosek. Mogę zrobić to dopiero, gdy będę miał akt notarialny. Obecny właściciel mieszka na drugiej półkuli i przyjedzie tylko na podpisanie aktu notarialnego, więc nie może on złożyć wniosku. Zastanawiam się ile może kosztować mnie ponowne uzbrojenie w prąd tej nieruchomości. Chcę uniknąć sytuacji w której po zakupie i złożeniu wniosku okaże się że podłączenie będzie mnie kosztować nie 250 zł ale np. 50 000 zł. Może to że nieruchomość jest zabytkiem i będzie remontowana pod okiem konserwatora ma znaczenie i ułatwi ponowne doprowadzenie linii? Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 23.10.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Nie wiem czy będzie to faktycznie 250 zł, ale jeśli się nie mylę, to za przyłączenie gospodarstwa domowego (napięcie do 1kV, moc do 40kW) spółka dystrybucyjna pobiera zryczałtowaną opłatę, określoną w taryfie (która ma pokryć 1/4 uśrednionych kosztów przyłączenia dla całego obszaru). Opłata zależy raczej od zamówionej mocy, nie od długości przyłącza. Zobacz np. taryfę PGE Dystrybucja [http://www.pgedystrybucja.pl/dystrybucja/dla-klienta/taryfy-i-cenniki[/b] - ciężko się czyta, ale daje jakieś pojęcie. Niestety sprawa może potrwać dość długo - niedawno usłyszałem w PGE, że 1-1,5 roku, a chodziło tylko o przeniesienie licznika ze środka działki "na płot"! Może właściciel przysłałby Ci pełnomocnictwo, żebyś mógł zacząć załatwiać (o ile wiem, energetyka nie wymaga żadnej specjalnej formy pełnomocnictwa, typu notarialna). Pełnomocnictwo musiałoby też obejmować sprawy geodezyjne, bo składając wniosek o przyłączenie musisz mieć mapkę dla celów projektowych (dowiedz się w energetyce, czy wystarczy, że na mapce będzie standardowy obszar przylegający do działki, czy musi być coś więcej w tym przypadku). Samo złożenie wniosku jest bez opłat. Kwestia zabytkowości lub nie może mieć tylko znaczenie moralno-polityczne. Nie słyszałem o prawnych preferencjach przy podłączaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 23.10.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Opłata zależy raczej od zamówionej mocy, nie od długości przyłącza. Zobacz np. taryfę PGE Dystrybucja [http://www.pgedystrybucja.pl/dystrybucja/dla-klienta/taryfy-i-cenniki[/b] - ciężko się czyta, ale daje jakieś pojęcie.. Istotnie, czyta się bardzo ciężko, więc punkt 4.6 łatwo przeoczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 23.10.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Długość przyłącza też jest istotna.Dopłaca się powyżej jakiejś odległości - u każdego operatora, a czasami w każdym RE inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 23.10.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Dopłaca się powyżej jakiejś odległości - u każdego operatora, a czasami w każdym RE inaczej. Nie "jakiejś" ale dokładnie 200m (słownie dwieście metrów). W taryfach wszystkich operatorów jest podana ta sama odległość. Edytowane 23 Października 2015 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 23.10.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 No to się ustaliło widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorkon 24.10.2015 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Dziękuję za odpowiedzi, zobaczymy zatem czy będą chcieli ciągnąć po słupach gdzie jest 500 m czy do transformatora gdzie jest 300 m. Jeśli zawołają wysoką cenę to bardziej będzie opłacać się zamontowanie baterii słonecznych i bycie niezależnym od PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 W godzinach dnia jasnego - niezależnym?A co w innych godzinach? Własną elektrownię można tam postawić.Kiedyś się tak robiło. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorkon 24.10.2015 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Akumulator na noc, w dzień zawsze jest prąd (oczywiście w dzień pochmurny mniejsza moc). Znajomy ma 8 paneli + akumulator (koszt 10 000 zł) i wyciąga z tego 2 KW w pogodny dzień. W domu jednorodzinnym jeden dzień słoneczny przekłada się na tydzień oświetlenia wszystkich żarówek w domu (oczywiście ledowych). Więc przy wysokiej cenie podłączenia z PGE panele są bardziej opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Na tym etapie jest to mniemanologia.Realnie - wygląda to nieco inaczej. Dawno jesteś off-grid?Ja byłem ostatnie pięć lat... i trochę się na tym znam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorkon 24.10.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Osobiście nie mam doświadczeń, to informacje od znajomego, który kilka miesięcy temu zamontował na dachu takie panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 To zapytaj co się dzieje, jak próbuje zasilać się WYŁĄCZNIE z nich... Jesteś skazany na swoją PEŁNĄ elektrownię , najlepiej w układzie kogeneracji. No, chyba, ze ktoś Ci za 250zł te 500mb linii i przyłącze zrobi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 "Chcę kupić nieruchomość zabytkową na odludziu (brak sąsiadów), która od kilkunastu lat jest opuszczona." Urocza "chata za wsią"... "Może to że nieruchomość jest zabytkiem i będzie remontowana pod okiem konserwatora ma znaczenie i ułatwi ponowne doprowadzenie linii?" Nie ułatwi, nie jego sprawa... Utrudni Tobie RACJONALNE postawienie tego na nogi... Majątek w to wpuścisz, bo ON tak zechce... Obym się mylił... Płynie sobie statek po morzu... A Ty, pasażer, masz na nim gniazdko w ścianie i co nie podłączysz - działa! Kabel do elektrowni za sobą wlecze? Nie. SAM se prąd robi... Jak naprawdę chcesz to "ożywić" to skazany jesteś na to samo, albo na spore wydatki. Obym naprawdę się mylił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Tobie NAPRAWDĘ się wydaje, ze konserwator zabytków pozwoli Ci na tę fotowoltaikę?!:o:o Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorkon 24.10.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 nie przecież na goncie nie montowałbym paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Acha...Panele u sąsiada... Adam M. "nieruchomość zabytkową na odludziu (brak sąsiadów), która od kilkunastu lat jest opuszczona" Gontem była kryta...Masz sporo opału.No, jak co z tego zostało... A.M. Edytowane 24 Października 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Co jest w ekspertyzie mykologicznej? Adam M.(wybacz ciekawość...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorkon 24.10.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 oświecę Cię, stawiasz panele na stojakach na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Park masz...POZWOLĄ Ci tam go zeszpecić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Dobra!Spadam.Nie chcę robić za puszczyka...(spotykałem podobne sytuacje) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts