Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponowne podłączenie prądu po kilkunastu latach (infrastruktura rozkradziona)

Recommended Posts

Igorkom, powołujesz się na sąsiada. 10 000 PLN za 2kW, zapewne w szczycie, czyli przez niewielki czas.

Dom tylko oświetlasz, czy normalnie w nim żyjesz. Żelazko, czajnik, suszarka do włosów, mikrofala - każde z nich zdejmie Ci tą moc z paneli. Oczywiście możesz dać ich więcej, ale może jednak zrób kosztorys tych 500 metrów linii.

Znam ludzi (ale nie w Polsce), żyjących off-grid, ale to dziwacy, dla których jest to raczej jakiś kult, niż rajconalna potrzeba - ogrzewanie piecami kaflowymi, tradycyjna kuchnia na drewno, ręczna pompa itp.

W realiach dzisiejszego świata - prąd z generatora spalinowego wspomagany fotowoltaiką, może jakąś małą turbinką wiatrową, plus akumulatory, plus cała elektronika - nie bardzo wierzę, że opłaci Ci się to wobec kosztu 500 m kabla.

Na razie letniskowo, rozmawiałem z energetyką ponownie i nie powinno być źle. Na miejscu stwierdzą czy to odtworzenie linii i płacę tylko 250 zł czy nowe podłączenie i wtedy wyszłoby około 3-4 tys. a więc można przeżyć. Oczywiście w praktyce jak będzie zobaczymy (napiszę w tym wątku).

Witam, zamiast zakładać nowy temat podłączę się z pytaniem pod ten. A więc, nabyłem garaż, który od ok. 2 lat nie ma prądu. Prąd został "odcięty" przez ZE, ponieważ poprzedni właściciel nie płacił rachunków. Wystąpiłem do ZE o nowe warunki na mnie, dostałem je, podpisałem umowę, zapłaciłem fakturę opłaty za przyłączę. Na dniach przyjdzie elektryk i wykona obowiązki wynikające z warunków. Wiem, że on będzie wiedział co robić, ale jakbyście Panowie Elektrycy rzucili okiem na moje warunki i napisali co fizycznie mój elektryk ma do zrobienia i ile to może kosztować?

Serdecznie pozdrawiam!

warunki 001.jpg

• 2 weeks później...
Rozmawiałem dziś z panem z dystrybucji PGE i polecił mi takie rozwiązanie - od transformatora pociągnąć 200 m wzdłuż drogi gruntowej i na 200 metrze ustawić skrzynkę (na mojej działce). Wtedy płacę tylko 54 zł (!). Od skrzynki ciągnę prąd we własnym zakresie (jakieś 150 m-200 m) np. wkopuję w ziemię (co prawda na tym odcinku rośnie stary, gęsty las) lub ciągnę po dwóch słupach (stoją). Koncepcja wydaje mi się ciekawa, choć nie wiem czy diabeł nie tkwi w szczegółach.

Rozmawiałem dziś z panem z dystrybucji PGE i polecił mi takie rozwiązanie - od transformatora pociągnąć 200 m wzdłuż drogi gruntowej i na 200 metrze ustawić skrzynkę (na mojej działce). Wtedy płacę tylko 54 zł (!). Od skrzynki ciągnę prąd we własnym zakresie (jakieś 150 m-200 m) np. wkopuję w ziemię (co prawda na tym odcinku rośnie stary, gęsty las) lub ciągnę po dwóch słupach (stoją). Koncepcja wydaje mi się ciekawa, choć nie wiem czy diabeł nie tkwi w szczegółach.

Skrzynkę stawia PGE na "własny koszt" i całość do skrzynki i skrzynka jest ich własnością. Te 150-200m kabla od skrzynki bedzie już leżało na twojej działce i to Ty za to płacisz. W zeszłym tygodniu kupowałem kabel dla siebie i zapłaciłem za kabel 4x10 17zł za mb. Sądzę, że u Ciebie na takim odcinku to będzie za mały przekrój. Cena wzrośnie... sądzę ze 25zł będzie realne za mb i za 200m zapłacisz 5 tysięcy. Dolicz do tego wykopanie - chyba że samemu te 200m wykopiesz... U mnie chłopaki co przyjechali wybudować przyłącze ze słupa do skrzynki w granicy działki wzięli 8zł za mb :)

Skrzynkę stawia PGE na "własny koszt" i całość do skrzynki i skrzynka jest ich własnością. Te 150-200m kabla od skrzynki bedzie już leżało na twojej działce i to Ty za to płacisz. W zeszłym tygodniu kupowałem kabel dla siebie i zapłaciłem za kabel 4x10 17zł za mb. Sądzę, że u Ciebie na takim odcinku to będzie za mały przekrój. Cena wzrośnie... sądzę ze 25zł będzie realne za mb i za 200m zapłacisz 5 tysięcy. Dolicz do tego wykopanie - chyba że samemu te 200m wykopiesz... U mnie chłopaki co przyjechali wybudować przyłącze ze słupa do skrzynki w granicy działki wzięli 8zł za mb :)

Prazy tej odległości dałbym już YAKY. 4x25 kosztuje 6zł z groszami na mb, 4x35 niecałe 8zł/mb. Mimo to nadal z robocizną się może nie kalkulować.

Witam

To i ja się dołączę z pytaniem , jak to właściwie jest z przyłączem po stronie ZE.

W warunkach przyłączenia jest punkt - budowa linii kablowej typu xx o długości do 200mb.

Od miejsca przyłączenia do granic mojej działki jest 120 , tyle ze działkę podzieloną mam na las i część budowlano/rekreacyjna.

Te 120 jest do lasu a do rekreacji jeszcze 30 , ZE chce mi postawić skrzynkę w lesie , ja upieram się na części użytkowej.

Bez sensu dla mnie skrzynka w najdalej oddalonym , leśnym kącie działki.

1/ Mogą odmówić mi postawienia skrzynki na rekreacji (mniej niż deklarowane 200) ? Bo tak oczywiście zrobili.

2/ Mogę żądać w takim wypadku by te dodatkowe 30 m przeciągnęli mi odpłatnie po cenie jaką żądają za długość powyżej 200m ?

Dzięki za sprawdzone porady bo jak dziś dzwoniłem to gościu z wydziału majątku sieciowego odpowiedział mi - nikt pana nie zmusza do podpisania z nami umowy.

A przecie to z ich strony nie żadna łaska tylko obowiązek.

Jak to jest z tymi 200m , dowolnie mogą decydować czy kładą całość czy tylko 20 ?

pozdrawiam

Obowiązek to mają doprowadzić prąd właśnie do granicy działki dla której zostały wystawione warunki. Rozumiem że jest to tylko jedna działka podzielona jedynie funkcjonalnie a nie formalnie na osobne działki - wtedy jak najbardziej mogą postawić skrzynkę w granicy tj w lesie. Jedyny skuteczny sposób jaki mi przychodzi na myśl to wydzielić działkę z lasem i wystąpić jeszcze raz o warunki. w takiej sytuacji będą musieli pociągnąć linię dalej. Tylko czy jest to opłacalne rozwiązanie?

Dzięki rgal za odpowiedz.

Jedna działka w KW , na mapkach wydzielony las i "użytki". Osobno płacone podatki.

Podział rzeczywiście jakimś rozwiązaniem jest , ale chyba nie warto.

Próbuję jakieś inne logiczne rozwiązanie wypracować - no bo zapisali że do 200m to ich koszt.

Ja chcę około 150 a oni godzą się na 120.

Mają jednak moje mapki gdzie wyraźnie wydzielony jest las i jakieś tam budowlane naniesienia.

Wbrew logice jest ustawiać skrzynkę w lesie , ja nie chcę oczywiście ciągnąć do tych naniesień - jedynie na granicę użytek/las.

pozdrawiam

Edytowane przez jarek65w