Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zabezpieczyć ogrodzenie metal-drewno

Recommended Posts

Witam, mam 2-letnie ogrodzenie (konstrukcja stalowa + sztachety chyba sosna). Ogrodzenie poprzedni właściciel pomazał jakąś bejcą, ale wygląda to tylko na pokazówkę, żeby jakiś kolorek złapało i wyglądało ładnie.

Obecnie na konstrukcji stalowej pojawia się już rzadko punktowo rdza, zaś sztachety pękają i widać takie jakby czarne zacieki - mi to wygląda na grzyb no i są też zielone naloty od strony północnej. Pasowałoby zabezpieczyć jakoś ogrodzenie przed dalszym niszczeniem - pewnie najlepiej w lato.

Pytanie:

Jakimi środkami to zrobić? Chodzi mi o niskie koszty - konstrukcja wymaga pewnie jakiegoś kolorku (teraz jest czarna), zaś sztachety drewniane mogą zostać w kolorze naturalnym, czyli środek mógłby być bezbarwny jeśli to obniży koszty.

Czym to pomalować? Jest jakiś jeden środek, który by się nadał do stali i drewna? Chodzi o to, że bez odkręcania sztachet nie jest możliwe dokładne pomalowanie, zarówno sztachet jak i konstrukcji stalowej.

Z opisu powyżej wynika, że środek powinien być też grzybobójczy?

Farba olejna pewnie by się nadała do stali i do drewna, ale co z grzybem?