Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewka, thuja szmarag, róznice w drzewkach z różnych szkółkek

CODI

Recommended Posts

Hej,

Znalazłem na forum informacje o różnych odmianach thuji szmaragd. Wydaje sie że własnie dwie różne mamy u siebie. Pierwsze które kupiliśmy są juz 6 letnie, ładnie rozkrzewione, 1,2m wysokości jasna zieleń z koncówkami wpadającymi w zółty a nawet złoty kolor. Niestety były dostępne w ograniczonej ilości stad uznaliśmy ze zmieszamy je 1:1 z thujami ciemnozielonymi.

Posadziliśmy je ponad tydzień temu ale dziś po raz pierwszy przyjrzałem się całemu szpalerowi w świetle słonecznym i zwróciłem uwage na czubki. Złote mają po 2-3-4 czubki, zielone jeden.

Kontrola organoleptyczna wskazała że te złote mają wycięte główne stozki wzrostu..

Martwi mnie to bo takie będą rosły dużo wolniej i będą się szerzej krzewić kiedy u nas sytuacja ma byc odwrotna. One mają jak najszybciej rosnąć w góre posadzone w szpalerze w odległości 70 cm od siebie aby utworzyć dośc szybko (pewnie z 5+ lat minie) sciane o wysokości około 3-3,5m.

Mam pytania:

- jak duzo wolniej bedą rosły drzewka z przyciętymi czubkami (szkółkarz twierdzi że to normalne i zrobił to 3 lata temu i różnicy specjalnie nie będzie).

- jak duża będzie różnica w pokroju drzewek, szpaler naprzemiennych będzie wyglądał tragicznie jeśli jedne będą 2 razy szersze niż drugie.

- jeśli różnice będą duże czy poza przycieciem stożków wzrostu drzewek nieciętych jeszcze coś zrobić ?

- a może obciąć niepotrzebne czubki i puścić jeden ?

Prosze o rady,

M

Edytowane przez CODI