CODI 23.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Hej, Znalazłem na forum informacje o różnych odmianach thuji szmaragd. Wydaje sie że własnie dwie różne mamy u siebie. Pierwsze które kupiliśmy są juz 6 letnie, ładnie rozkrzewione, 1,2m wysokości jasna zieleń z koncówkami wpadającymi w zółty a nawet złoty kolor. Niestety były dostępne w ograniczonej ilości stad uznaliśmy ze zmieszamy je 1:1 z thujami ciemnozielonymi.Posadziliśmy je ponad tydzień temu ale dziś po raz pierwszy przyjrzałem się całemu szpalerowi w świetle słonecznym i zwróciłem uwage na czubki. Złote mają po 2-3-4 czubki, zielone jeden.Kontrola organoleptyczna wskazała że te złote mają wycięte główne stozki wzrostu.. Martwi mnie to bo takie będą rosły dużo wolniej i będą się szerzej krzewić kiedy u nas sytuacja ma byc odwrotna. One mają jak najszybciej rosnąć w góre posadzone w szpalerze w odległości 70 cm od siebie aby utworzyć dośc szybko (pewnie z 5+ lat minie) sciane o wysokości około 3-3,5m. Mam pytania:- jak duzo wolniej bedą rosły drzewka z przyciętymi czubkami (szkółkarz twierdzi że to normalne i zrobił to 3 lata temu i różnicy specjalnie nie będzie).- jak duża będzie różnica w pokroju drzewek, szpaler naprzemiennych będzie wyglądał tragicznie jeśli jedne będą 2 razy szersze niż drugie.- jeśli różnice będą duże czy poza przycieciem stożków wzrostu drzewek nieciętych jeszcze coś zrobić ?- a może obciąć niepotrzebne czubki i puścić jeden ? Prosze o rady,M Edytowane 27 Października 2015 przez CODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts