antek12345 23.10.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 prosze o pomoc w zdiagnozowaniu wytrzymalosci zaprawy murarskiej piwnicy. zaprawa cementowo wapienna.betoniarke mialem ok 170 l w tym roboczych jest 140 z czego nie mieszalem pelnej betoniarki.wychodzily jakies 3 niekopiate taczki.2 worki cementu 25 kg dzielilem na 3 betoniarki i ok dwie wmiare pelne lopaty wapna gaszonego do betoniarki i reszta piasku i wody.Piwnica postawiona zostala z bloczka betonowego alfa.moje watpliwosci biora sie z tego ze jak wezme przykladowo wkreta i zaczne rysowac nim spoine pod takim srednio mocnym dociskiem to zaprawa sie lekko sypie.ale gdy sprubuje np pazurem dosc silno ja zdrapac to posypia sie tylko pojedyncze ziarenka piasku.ale gdy chcialem wykuc jednego pustaka ktory wiadomo mial zaprawe od dolu i pionowa tylko z jednej strony po paru dobrych dniach to powiem szczeze ze musialem troszke majzelkiem popracowac.a i tak sie rozlecial na pol. prosze o wydanie opini czy nie mam sie czego obawiac.domek z uzytkowym poddaszem i betonowym stropem skosnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.10.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na widzimisię to żenidło się wkłada, a nie reszta to piasek i woda. Jaka betoniarka -pojemność ? No i ile tego piasku było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 24.10.2015 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Na widzimisię to żenidło się wkłada, a nie reszta to piasek i woda. Jaka betoniarka -pojemność ? No i ile tego piasku było? przeciez pisze ze betoniarka ma uzytkowych 140 litrow ale i tak nie byla mieszana pelna wiec przyjmijmy ze 130 l bylo wszystkiej zaprawy.cement byl miezony w wiaderku wiec bylo go ok 17 litrow(w przeliczeniu na kilogramy to bylo podobnie 17)wapna bylo jakies 10 litrow ale ile kg to nie wiem bo ono bylo zgaszone.wody ciezko powiedziec ok 25 -litrow w zaleznosci od wilgotnosci piasku.no a wlasnie reszta to piasek.w sumie wyszlo ok 130 litrow calej zaprawyna gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 24.10.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Wapno do zaprawy na bloczki betonowe? Trzeba było dodać plastyfikatora lepiej. A moja zasada to do takiego murowania na taczkę zaprawy daję pół worka ( o masie 25 kg) cementu i wówczas żadnego gwoździa nie wstrzelisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 26.10.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 teraz to juz musztarda po o biedzie.chcial bym wiedziec czy mam sie czegos obawiac w zwiazku z tym czy moge spac spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 27.10.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 W takiej sytuacji na miejscu musi ,, fachowiec,, obejrzeć i ocenić. Nikt nie wypowie się na necie , nikt nie weźmie odpowiedzialności zaocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 28.10.2015 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 ok dzieki za opinie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 04.11.2015 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witam, zgadzam się z moim przedmówcą, że zaprawę powinien obejrzeć ktoś, kto ma odpowiednie kwalifikacje. Takie prace lepiej powierzać sprawdzonej ekipie budowlanej. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 15.12.2015 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 witam. moje obawy zostale rozwiane. co chodzi o zaprawe to moze nie ma wzorowej ilosci skladnikow ale napewno wystarczajace.postanowilem to sprawdzic i umieszac jedna betoniara w taki sam sposob.skladniki(wszystko jest podane w litrach)cement 18 wapno gaszone 10 i piasek 100 i wody ok 25 l.a zaprawa dopiero z czasem zwiazala i bylo to pewno spowodowane ze murowalismy w upalne dni i dlugo po tym nie bylo deszczu.wydaje mi sie ze za szybko wyschla nie majac mozliwosci dostania wilgoci zeby zwiazac.teraz jak probuje to nie ma mozliwosci wbicia gwozdzia na wiecej jak 1 cm.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts