Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaprawa murarska piwnicy.pomoc w samoocenie

antek12345

Recommended Posts

prosze o pomoc w zdiagnozowaniu wytrzymalosci zaprawy murarskiej piwnicy. zaprawa cementowo wapienna.betoniarke mialem ok 170 l w tym roboczych jest 140 z czego nie mieszalem pelnej betoniarki.wychodzily jakies 3 niekopiate taczki.2 worki cementu 25 kg dzielilem na 3 betoniarki i ok dwie wmiare pelne lopaty wapna gaszonego do betoniarki i reszta piasku i wody.

Piwnica postawiona zostala z bloczka betonowego alfa.moje watpliwosci biora sie z tego ze jak wezme przykladowo wkreta i zaczne rysowac nim spoine pod takim srednio mocnym dociskiem to zaprawa sie lekko sypie.ale gdy sprubuje np pazurem dosc silno ja zdrapac to posypia sie tylko pojedyncze ziarenka piasku.ale gdy chcialem wykuc jednego pustaka ktory wiadomo mial zaprawe od dolu i pionowa tylko z jednej strony po paru dobrych dniach to powiem szczeze ze musialem troszke majzelkiem popracowac.a i tak sie rozlecial na pol. prosze o wydanie opini czy nie mam sie czego obawiac.domek z uzytkowym poddaszem i betonowym stropem skosnym.

Na widzimisię to żenidło się wkłada, a nie reszta to piasek i woda. Jaka betoniarka -pojemność ? No i ile tego piasku było?:sick:

przeciez pisze ze betoniarka ma uzytkowych 140 litrow ale i tak nie byla mieszana pelna wiec przyjmijmy ze 130 l bylo wszystkiej zaprawy.cement byl miezony w wiaderku wiec bylo go ok 17 litrow(w przeliczeniu na kilogramy to bylo podobnie 17)wapna bylo jakies 10 litrow ale ile kg to nie wiem bo ono bylo zgaszone.wody ciezko powiedziec ok 25 -litrow w zaleznosci od wilgotnosci piasku.no a wlasnie reszta to piasek.w sumie wyszlo ok 130 litrow calej zaprawyna gotowo

• 1 month później...
witam. moje obawy zostale rozwiane. co chodzi o zaprawe to moze nie ma wzorowej ilosci skladnikow ale napewno wystarczajace.postanowilem to sprawdzic i umieszac jedna betoniara w taki sam sposob.skladniki(wszystko jest podane w litrach)cement 18 wapno gaszone 10 i piasek 100 i wody ok 25 l.a zaprawa dopiero z czasem zwiazala i bylo to pewno spowodowane ze murowalismy w upalne dni i dlugo po tym nie bylo deszczu.wydaje mi sie ze za szybko wyschla nie majac mozliwosci dostania wilgoci zeby zwiazac.teraz jak probuje to nie ma mozliwosci wbicia gwozdzia na wiecej jak 1 cm.pozdrawiam.