Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze producenta okien VETREX, PAMOPLAST, EKO OKNA

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję waszej pomocy w wyborze producenta okien, zrobiłem kilka wycen i nie wiem którą opcję wybrać...

Najtaniej wychodzą okna EKO OKNA, później PAMOPLAST i VETREX.

Jednak nie chce kierować się tylko ceną, proszę was o opinie.

1. PRODUCENT: EKO OKNA - aluplast

System: IDEAL 4000

Listwy przyszybowe: LISTWA SOFT -LINE

Szklenie: 4th/12/4/12/4th [u=0.7 EN673]

Ościeżnica 140000 ościeżnica NEU ( gł. 85 mm, 6 k )

Wersja okucia: MACO MULTI-MATIC

Współczynnik termiczny : Uw = 1.07 W/m˛K

2. PRODUCENT: PAMOPLAST

System: PRESTIGE 6k

Typ okuć: UR 1+T+ DFE [sTANDARD PLUS],

Szklenie: 4 TNp+A/12Tgiw 7035/4/12Tgiw 7035/4 TNp+A

3. PRODUCENT: VETREX

SYSTEM: V82

Rama V82

Skrzydło V82

Listwa Prosta S107 262 S 2052.089 100

Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74%

Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna

Klamki: Roto Swing Secustik Stare Złoto

Osłonki: R/UR Stare Złoto

Uszczelki: PVC-P Czarna PVC-P Czarna

Dziękuje i pozdrawiam

Wojtek

Też nie dawno stałem przed takim samym dylematem co wybrać, tak jak i ty zrobiłem kilka wycen i ostatecznie wybór padł na vetrex v82, dogadałem wszystkie szczegóły odnośnie montażu, nie obło się bez małej przygody ponieważ dwa okna w wykuszu mają pękniętą szybę ale niestety już takie przyszły z fabryki więc w najbliższy czasie Panowie przyjadą wymienić te szyby, ogólnie okna wyglądają rewelacyjnie i nie żałuję wyboru.

pozdrawiam

Dostałem jeszcze dziś kolejne wyceny:

4. PRODUCENT: VEKA

System: Softline 82

Pakiet szklenia: 4/18/4/18/4 SSP Czarna

Typ okuć : ROTO

Przenikalność cieplna U 0,78

5. PRODUCENT: Śląska Fabryka Okien "KNS"

System: VEKA LIBRIS PLUS

Typ okuć : ROTO

Jeśli chodzi o cenę to wolę trochę dołożyć i mieć lepsze okna jednak przy 25 sztukach okien i drzwi balkonowych mam ograniczony budżet.

Może ktoś z was ma okna z wyżej wymienionych firm i jest mi w stanie doradzić co wybrać.

Cenowo najdrożej wychodzi VERTEX, później PAMOPLAST a reszta na podobnym poziomie cenowym.

Witam

I możesz dostać kolejna naście czy dziesiąt ofert :)

Trochę mnie bawi "ograniczony budżet" i 25 sztuk stolarki oraz rozpiętość od Ideala 4000 do Veki S82 - tak jak pisał już CINEK.

Chyba do końca nie wiesz co Ci jest potrzebne skoro sam nie potrafisz dokonać wstępnej weryfikacji. A wytycznych w projekcie nie masz ?

Pozdrawiam

Za taką pomoc to ja dziękuje...nie jestem ekspertem w tej branży i myślałem ,że będę mógł liczyć na waszą pomoc.

bwojtek nie buduję stajni, ale gdybym jednak zmienił zdanie odezwę się do Ciebie bo rozumiem, że jesteś ekspertem w wstawianiu okien w oborach.

Co sądzicie o oknach z Śląskiej Fabryki Okien "KNS"??

Rozumiem, że Vetrex z tego wszystkiego jest najlepszy i nie ma sensu zastanawiać się nad innymi producentami.

Pozdrawiam

Witam

Za taką pomoc to ja dziękuje...

Nadal nie rozumiesz, że prosisz o pomoc w porównaniu silnika o pojemności 650cm3 i jednostki 3000cm3 ?

Czy ktokolwiek z nas wie do jakiego auta chcesz wpakować ten silnik ?

Z tego co na FM widać Vetrex jest bardzo dobrym producentem okien ale pojęcia nie mam czy Tobie są potrzebne aż tak dobre okna ?

To tak w skrócie.

Już niejednokrotnie pisałem, że WY - Inwestorzy płacicie niemałe pieniądze firmą okiennym a okazuje się, że ich pracownicy nie potrafią Wam odpowiednio doradzić ? To może trzeba się zastanowić nad zmianą firm ?

Ja czasami spędzam grube godziny na rozmowie z inwestorem aby odpowiednio dobrać produkt dla niego, dopasowany do jego indywidualnych potrzeb.

Pozdrawiam

Ja czasami spędzam grube godziny na rozmowie z inwestorem aby odpowiednio dobrać produkt dla niego, dopasowany do jego indywidualnych potrzeb.

Jesteś gadułą :-), a co gorsze wiesz co sprzedajesz, więc robisz to profesjonalnie. Większość okiennych sprzedawców nie wie co sprzedaje i chętnie się tą niewiedzą dzieli z klientami, a potem ich głupota przeradza się w takie pytania na forach i oburzenie pytającego, jak pozwolisz sobie na nutkę sarkazmu. Bidula nie wie, że szczegółowa analiza jego ofert to 3 dni roboty i kilkadziesiąt stron tekstu. No chyba, że to ma być rada - bierz to a to, bo ja tak mówię, czy kolejny profesjonalizm do entej potęgi.

Edytowane przez T12345T

Co do inwestycji:

Buduję dom 400m2 położonych na południu Polski , w górach Beskidu Niskiego. Będzie w 100 % przeznaczony pod wynajem dla gości/turystów.

Wykonanie ścian z pustaka porotherm 25 , docelowo docieplone ściany będą styropianem 150 mm).

Czy te informację pomogą w wycenie?? Dodatkowo przesyłam spis okien:

POZIOM -1:

Na tym poziomie wszystkie szyby bez szprosów

okna 1 szt Szer x Wys

1400 x 1300 (kuchnia) tylko uchylane, bez slupka (jednoczesciowe)

1 szt 1000 x 1000 (kotłownia) (otwierane do środka jednoskrzydłowe)

drzwi balkonowe 1 szt 900 x 2200 (wyjście z sauny) Bez słupków

drzwi balkonowe 2 szt 1800x2200 (sala konferencyjna) otwieranie , uchylane Bez słupków

POZIOM 0:

Okna dwuskrzydłowe 6 szt 1200x1300 Uchylane i otwierane + szprosy

1 szt 1800x1300 Uchykane i otwierane + szprosy

drzwi balkonowe 4 szt 1800x2200 Uchylane i otwierane + szprosy

POZIOM 1:

drzwi balkonowe 2 szt 1800x2200 (oba skrzydła otwierane, uchylane, bez słupka) + szprosy

4 szt 900x2200 (otwierane, uchylane) + szprosy

PODDASZE:

okna 2 szt 1300x1100 (otwierane, uchylane) + szprosy

1 szt 1800x1100 (otwierane, uchylane, ze słupkiem) + szprosy

Witam

Jesteś gadułą :-), a co gorsze wiesz co sprzedajesz, więc robisz to profesjonalnie. Większość okiennych sprzedawców nie wie co sprzedaje i chętnie się tą niewiedzą dzieli z klientami, a potem ich głupota przeradza się w takie pytania na forach i oburzenie pytającego, jak pozwolisz sobie na nutkę sarkazmu. Bidula nie wie, że szczegółowa analiza jego ofert to 3 dni roboty i kilkadziesiąt stron tekstu. No chyba, że to ma być rada - bierz to a to, bo ja tak mówię, czy kolejny profesjonalizm do entej potęgi.

Wiesz dobrze Andrzeju, że okien jako takich nie sprzedaję - ale bardzo często "doradzam" Inwestorowi, którego interesuję coś poza ceną. Coś tam w temacie wiem i staram się być na bieżąco ale nie dalej jak w zeszłym tygodniu usłyszałem lekki zarzut "dlaczego nie przekonuję klienta do zakupu droższych okien ?" powiem szczerze, że pomogły mi odrobinę Twoje ostatnie publikacje a Inwestor faktycznie zdecydował się powiedzmy "średnią" półkę cenową ale za to z "wypasionym", że tak powiem montażem :) - co zresztą od zawsze uważałem za dużo korzystniejsze rozwiązanie :)

Pozdrawiam

Witam

Co do inwestycji:

Buduję dom 400m2 położonych na południu Polski , w górach Beskidu Niskiego. Będzie w 100 % przeznaczony pod wynajem dla gości/turystów.

Wykonanie ścian z pustaka porotherm 25 , docelowo docieplone ściany będą styropianem 150 mm).

Czy te informację pomogą w wycenie??...

Idziesz w dobrą stronę jednak nadal polecam ODPOWIEDZIALNEGO sprzedawcę z Twojego regionu, który zapyta o:

- kwestie wentylacji w budynku

- sposób ogrzewania

- dokładne usytuowanie

- itd. itp.

Informacje pomogą nie tyle w WYCENIE co w dopasowaniu konkretnych rozwiązań do Twojej inwestycji.

Z konstrukcji ściany wnoszę, że to budynek, który tak na styk zmieści się w minimalnych wymaganiach jeżeli chodzi np. o U ścian zewnętrznych więc i okien nie ma co szukać z U np. poniżej 0,8 jak to sobie czasami klienci życzą :)

Dodatkowo, cenną informacją jest kwestia przeznaczenia - wynajem - więc NIKT nie będzie oszczędzał ciepła prawda ? :)

Reasumując wybrałbym konstrukcje bardzo solidne, sprawdzone w bojach bez wyrafinowanych nowinek i wodotrysków :)

Pozdrawiam

MMichał dziękuje za informację,

czy jesteś w stanie polecić kogoś na południu Polski - małopolska , kto mógłby mi doradzić ( nie osobę która będzie mi wciskać swój produkt i mówić,że jego opcja jest najlepsza dla mojego domu.) Bo takich doradców to właśnie spotykam na każdym kroku :(

Co do ogrzewania to na pewno będzie oparta o kocioł na ekogroszek + pompa ciepła pow -woda, ogrzewanie podłogowe w dużej części budynku.

Wentylacja grawitacyjna.

Pozdrawiam

nie osobę która będzie mi wciskać swój produkt i mówić,że jego opcja jest najlepsza dla mojego domu.) Bo takich doradców to właśnie spotykam na każdym kroku.Pozdrawiam

A liczysz na to, że spotkasz osobę, która powie ci "a moje okna to jednak kijowe są, idź pan do konkurencji po drugiej stronie ulicy"??? Nie bądź naiwny.. Każda sroczka swój ogonek chwali. Masz budowę, masz budżet, masz neta, masz naście ofert. Wybierz to, co masz w granicach rozsądku (środek oferty - 40-70% ceny) potem porównaj parametry, odwiedź dystrybutorów, ale poproś o pogawędkę z montażystami, bo często są to osoby, które motnują dla kilku firm, a nie koniecznie sa dobrzy w tym , co robią, a potem dokonaj wyboru... Montaż to i tak podstawa...

Nie sprzedaję, sam wiosną tego roku również wybierałem okna i sam wiem, że nie było łatwo...

A liczysz na to, że spotkasz osobę, która powie ci "a moje okna to jednak kijowe są, idź pan do konkurencji po drugiej stronie ulicy"??? Nie bądź naiwny.. Każda sroczka swój ogonek chwali...

Trochę racji w tym jest. Ale na szczęście nie wszyscy sprzedawcy są tacy. Nie każdy tylko chwali - można porozmawiać operując rzetelnymi argumentami a nie przechwałkami. Zobacz na to forum - jest tu wielu /nas/ sprzedawców. Czy kazdy ciągnie wyłącznie do siebie ? Pewnie znajdziesz takie posty. Ale ile ? Jeden na sto? Czy jeszcze mniej?

Z

Trochę racji w tym jest. Ale na szczęście nie wszyscy sprzedawcy są tacy. Nie każdy tylko chwali - można porozmawiać operując rzetelnymi argumentami a nie przechwałkami. Zobacz na to forum - jest tu wielu /nas/ sprzedawców. Czy kazdy ciągnie wyłącznie do siebie ? Pewnie znajdziesz takie posty. Ale ile ? Jeden na sto? Czy jeszcze mniej?

Z

Nie chodziło mi o ludzi z forum ;) Ale niestety Wy jesteście wyjątkami. Ja osobiście, gdy szukałem okien, idąc do salonu jakiegoś wiedziałem, co oferuje, interesowały mnie szczegóły techniczne oraz cena. Nie rozmawiałem o konkurencji, bo wiedziałem, że i tak niczego ciekawego się nie dowiem. Za to prawie od każdej osoby, której zadałem pytanie na forum, dowiedziałem się, co myśli o tematach pytań. Może to wynikać z faktu, że wiedza osób z forum jest większa ale też o tym, że jak ktoś wie, że i tak nie sprzeda, to dzieli się nią chętniej. A jak masz kogoś w salonie, to już Twój potencjalny klient. Ja np jestem klientem, który stara się wiedzieć, czego szuka. Ale jesli wchodzi do salonu klient, który nie wie, czego szuka, to sprzedawca już wie, że może coś sprzedać. I nie będzie się dzielił wiedzą, o innych produktach.

To jest szeroki temat, wiesz zresztą jak jest - często sprzedaje się marketing, a nie dobry produkt.

A tak na zakończenie tego dziwnej treści posta chcę tylko dodać dla autora wątku - jak nie będziesz wiedział choć podstawowych podstaw o produkcie czy też grupie produktów, które chcesz kupić, to albo będziesz mial farta i kupisz dobrze, albo dobrego sprzedawcę znajdziesz i już niekoniecznie kupisz to, czego szukasz, ale to, co on chce ci sprzedac :)

MMichał dziękuje za informację,

czy jesteś w stanie polecić kogoś na południu Polski - małopolska , kto mógłby mi doradzić ( nie osobę która będzie mi wciskać swój produkt i mówić,że jego opcja jest najlepsza dla mojego domu.) Bo takich doradców to właśnie spotykam na każdym kroku

Pozdrawiam

Jak ciężko czasem od ręki dać oczekiwaną odpowiedź. Aż dziś, ktos chwalący w temacie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze/page316

mnie olśnił: w Tarnowie masz Cinka z forum. Znajdziesz go na http://www.unimar.pl

Witam

Jak ciężko czasem od ręki dać oczekiwaną odpowiedź. Aż dziś, ktos chwalący w temacie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze/page316

mnie olśnił: w Tarnowie masz Cinka z forum. Znajdziesz go na http://www.unimar.pl

MAŁOPOLSKA to spory kawałek Naszego Pięknego Kraju i faktycznie i Tarnów łapie się :)

Więc CINKA można spokojnie polecić - i PAMIĘTAJ CINEK nie zawiedź naszego zaufania :D

Pozdrawiam