Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze producenta okien VETREX, PAMOPLAST, EKO OKNA

Recommended Posts

Panowie ,

na placu boju zostały 2 oferty, proszę was o waszą ocenę które lepsze, które bardziej polecacie:

1.PRODUCENT : VETREX

Profil: VEKA V82

Współczynnik Uw: 0.96 (W/m2K)

Współczynnik Rw: 33 (-2; -6) dB. (C; Ctr)

Cienki zgrzew

Szyby:

4-18-4-18-4 U=0.5 EN673

Pakiet: 4-18-4-18-4

Współczynnik przenikania energii (gn) 51-53%

Współczynnik przenikania światła (Lt) 72-74%

Ramka międzyszybowa: Master Therm Czarna

2. PRODUCENT: OKNOPOL

Profil: KÖMMERLING 76 MD

Uw= 0.76W/(m2*K)

Pakiet szyb: 4-18-4-18-4

Okucie: Standard

patrząc na współczynnik przenikania Kommerling ma trochę lepszy, jednak ten profil nie jest tak popularny w Polsce.

Proszę o waszę opinie.

Pozdrawiam

Panowie ,

na placu boju zostały 2 oferty, proszę was o waszą ocenę które lepsze, które bardziej polecacie:

1.PRODUCENT : VETREX

2. PRODUCENT: OKNOPOL

patrząc na współczynnik przenikania Kommerling ma trochę lepszy, jednak ten profil nie jest tak popularny w Polsce.

Proszę o waszę opinie.

Pozdrawiam

Po pierwsze Uw to nie wszystko, po 2 mam nadzieję, że porównujesz dokładnie takie same konstrukcje okienne, po 3 to, że coś u nas nie jest popularne nie znaczy, że gorsze, po 4 a co z usługą ? po 5 - w mojej ocenie - obaj producenci są OK.

Pozdrawiam

Mi też się wydaje, że jest jakiś błąd w obliczeniach Uw, bo różnica jest zbyt duża jak na podobne technologie. Tyle by mogło wyjść gdyby np. profil cieplejszy miałzamiast wzmocnień stalowych wypełnienie kompozytowe.