Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, mam takie pytanie. Będę chciał kupić kocioł 5 klasy dokładnie Attack DPX z dofinansowaniem. Kocioł jest produkcji słowackiej, certyfikat na klasę 5 ma po czesku. Mogę wydrukować taki certyfikat i złożyć razem ze wszystkimi dokumentami? Czy muszę go tłumaczyć na polski? Ten sam problem jest z fakturą, będę miał słowacką fakturę w euro (piec będę kupował na Słowacji).
https://forum.murator.pl/topic/205193-piec-i-dofinansowanie/

Cześć, mam takie pytanie. Będę chciał kupić kocioł 5 klasy dokładnie Attack DPX z dofinansowaniem. Kocioł jest produkcji słowackiej, certyfikat na klasę 5 ma po czesku. Mogę wydrukować taki certyfikat i złożyć razem ze wszystkimi dokumentami? Czy muszę go tłumaczyć na polski? Ten sam problem jest z fakturą, będę miał słowacką fakturę w euro (piec będę kupował na Słowacji).

Kolego Drogi,

Nikt Ci tutaj nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi. Musisz spytać u źródła, czyli tam, gdzie udzielają dotacji (dofinansowania). Oni są dysponentem, oni ustalają zasady gry. Może się okazać, że upierdliwy urzędnik zażąda od Ciebie tłumaczenia przysięgłego, albo jeszcze lepiej: powie ci, że tam "przecież nie jest wymieniona norma PN-EN 303-5:2012", bo to PN to polska wersja normy europejskiej EN303-5:2012, a on się na tym nie zna.

Akurat tutaj, to możesz skoczyć mu do gardła, bo polskie tłumaczenie, podobnie jak i słowackie, czy czeskie to wierne językowe z wersji niemieckiej i niczym się nie różnią.

Dobra rada: pytaj w urzędzie, który daje to dofinansowanie, a zanim do niego dotrzesz, to przeczytaj dokładnie regulamin tego programu, bo może się okazać, że dopuszczają tylko kotły polskiej produkcji, w kolorze jakimś tam, albo jeszcze lepiej - konkretnych producentów (takie numery już w tym kraju wyczyniano). Zresztą w regulaminie powinieneś znaleźć odpowiedzi, na wszystkie swoje pytania.

Powodzenia i nie poddawaj się.

https://forum.murator.pl/topic/205193-piec-i-dofinansowanie/#findComment-6944458