aziel 25.07.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Franek: W rejonach podgórskich, gdzie budujesz, statystycznie jest więcej wyładowań atmosferycznych. Z kolei trudno uzyskać dobre uziemienie w skalistym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 25.07.2002 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 A jak sąsiedzi w okolicy nie mają instalacji odgromowej, a ja sobie zrobię, czy to oznacza, że będe ściągał wyładowania z najblizszej okolicy na mój dom? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-07-29 09:16 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.07.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Odświeżam temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 29.07.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Wy tu sobie gadu, gadu, a w moją budowę walnął piorun. Szkód wielkich na szczęście nie narobił (napsuł troche instalacji elektrycznej i "zespawał" blaszane okucia dachu), za to zamienił dom w muzeum, teraz muszę oprowadzać wycieczki okolicznych mieszkańców i ekip budowlanych i pokazywać ślady. Ciekawe, że dom jest najniższy w okolicy i usytuowany w zagłębieniu terenu, wokół kilkanaście blachą krytych dachów, 100 metrów dalej olbrzymie drzewa, w tej samej odległości żuraw stalowy!, a drań wybrał sobie nasz budynek. Dostawszy się do obróbek blacharskich obiegł gały dach, znalazł drut, którym budowlańcy coś mocowali i tym drutem dostał sie do zbrojenia w słupie łączącym wieńce parteru i ściany kolankowej, dalej przez zbrojenie spotkał dybla, którym wskoczył na metalowy stelaż ściany z płyt g-k, a ta ściana była tuż tuż od puszki elektrycznej w ścianie i przewodami wreszcie się uziemił (brzmi to wszystko nieprawdopodobnie, ale osmolenia mówię same za siebie). Co ciekawe, efekty działań upozorowały włamanie w celu skradzenia bezpieczników, bardzo dobrze upozorowały (odbite wieczka puszek elektrycznych, zniszczona tablica, wyłamany bezpiecznik, puszka wyrwana ze ściany z wybebeszonymi drutami itp.) bo nawet wezwana policja się nabrała.Swoją drogą ciekawe, czy zaproponowana kwota ok 3000 zł za wykonanie odgromu z właściwą opaską (teren piaszczysty) jest duża, czy mała? Acha, rzeczony piorun po instalacji pohulał u sąsiadów powodując, niestety, zniszczenia sprzętu w wyniku przepięć - stąd znowu pytanie, czy przepięciowy bezpiecznik (koszt ok 500 zł) ochroni sprzęt domowy w przypadku uderzenia w okoliczną instalacje elektryczmną?PozdrawiamFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 29.07.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Znów nasuwa mi sie na usta "a nie mówiłem?!" Piorun nie wybiera najwyższych konstrukcji czy drzew, ale też podobno nie trafia da razy w to samo miejsce... Nawiązując do zabezpieczeń odgromowych to oczywiście nie ma gwarancji że uchronią sprzęt. Na pewno zmniejszą ryzyko uszkodzenia, w przypadku zastosowania odpowiedniej ilości stopni i oczywiście prawidłowego wykonania. Ten wątek był już poruszany na forum pozdrawiam P.S. Sam chętnie bym obejrzał te zniszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Mam do Was pytanie. Na osiedlu domków, w którym buduję swój wszystkie instalacje odgromowe po zejściu przewodu z dachu są ukrywane w styropianie ocieplającym dom od zewnątrz. Czy nie rodzi to niebezpieczeństwa zapalenia styropianu (i nie wiadomo czego potem) w przypadku wyładowania przejętego przez instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 30.07.2002 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Finiszant! Byłeś ubezpieczony?? Czy te straty znowu w plecy? Jeśli tak to współczuję. mnie piorun kiedyś zepsuł telefon z funkcją domofonu.Naprawa kosztowała 500zł (nowy 700zł). Nie był to wydatek przyjemny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 30.07.2002 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Byłżem, bank za mnie o tym pomyślał, dom został ubezieczony od żywiołów, nie mam tylko ubezpieczenia od złodziejstwa, więc musiałem zamieszkać na budowie,Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 01.08.2002 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Zwrócili Ci już koszt usunięcia szkód? Słyszałam, że różnie to bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malenstwo 01.08.2002 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Na jakiej glebokosci powinno sie zakopywac odgromniki? Musi byc zrobiona opaska wokol domu? Czy moze wystarczy "pojsc w glab"? Co to jest iskrownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 02.08.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Engi - dumają ile oddać a ile nie, na pewno będzie z tym związany jakiś absurdik - wtedy napiszęFiniszantPS znów grzmi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 02.08.2002 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 U mnie przeszła obok.Życzę powodzenia w odzyskaniu całej kwoty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxal 03.08.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Czy instalację odgromową łączyć ze zbrojeniem ław czy też lepiej i bezpieczniej zrobić opaskę w odległości 3m od domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 04.08.2002 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Wg zebranych informacji należy robic opaskę wokół domu (teraz jestem mądry po szkodzie!), łączenie odgromowej instalacji ze zbrojeniem ławy fundamentowej też jest możliwe, pod warunkiem stosowania właściwego połączenia stali zbrojeniowej, takie połączenia jakie sa najczęściej stosowane (i wystarczające pod względem konstrukcyjnym) nie gwarantują właściwego rozprowadzenia ładunku elektrycznego, co może grozić podobno nawet uszkodzeniem betonu. Powtarzam czego dowiedziałem sie od fachowców, jeżeli coś źle to proszę tychże o korektę.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts