Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja odgromowa

Recommended Posts

Wy tu sobie gadu, gadu, a w moją budowę walnął piorun. Szkód wielkich na szczęście nie narobił (napsuł troche instalacji elektrycznej i "zespawał" blaszane okucia dachu), za to zamienił dom w muzeum, teraz muszę oprowadzać wycieczki okolicznych mieszkańców i ekip budowlanych i pokazywać ślady. Ciekawe, że dom jest najniższy w okolicy i usytuowany w zagłębieniu terenu, wokół kilkanaście blachą krytych dachów, 100 metrów dalej olbrzymie drzewa, w tej samej odległości żuraw stalowy!, a drań wybrał sobie nasz budynek. Dostawszy się do obróbek blacharskich obiegł gały dach, znalazł drut, którym budowlańcy coś mocowali i tym drutem dostał sie do zbrojenia w słupie łączącym wieńce parteru i ściany kolankowej, dalej przez zbrojenie spotkał dybla, którym wskoczył na metalowy stelaż ściany z płyt g-k, a ta ściana była tuż tuż od puszki elektrycznej w ścianie i przewodami wreszcie się uziemił (brzmi to wszystko nieprawdopodobnie, ale osmolenia mówię same za siebie). Co ciekawe, efekty działań upozorowały włamanie w celu skradzenia bezpieczników, bardzo dobrze upozorowały (odbite wieczka puszek elektrycznych, zniszczona tablica, wyłamany bezpiecznik, puszka wyrwana ze ściany z wybebeszonymi drutami itp.) bo nawet wezwana policja się nabrała.

Swoją drogą ciekawe, czy zaproponowana kwota ok 3000 zł za wykonanie odgromu z właściwą opaską (teren piaszczysty) jest duża, czy mała?

Acha, rzeczony piorun po instalacji pohulał u sąsiadów powodując, niestety, zniszczenia sprzętu w wyniku przepięć - stąd znowu pytanie, czy przepięciowy bezpiecznik (koszt ok 500 zł) ochroni sprzęt domowy w przypadku uderzenia w okoliczną instalacje elektryczmną?

Pozdrawiam

Finiszant

Znów nasuwa mi sie na usta "a nie mówiłem?!" Piorun nie wybiera najwyższych konstrukcji czy drzew, ale też podobno nie trafia da razy w to samo miejsce...

Nawiązując do zabezpieczeń odgromowych to oczywiście nie ma gwarancji że uchronią sprzęt. Na pewno zmniejszą ryzyko uszkodzenia, w przypadku zastosowania odpowiedniej ilości stopni i oczywiście prawidłowego wykonania. Ten wątek był już poruszany na forum

pozdrawiam

P.S.

Sam chętnie bym obejrzał te zniszczenia :wink:

Mam do Was pytanie. Na osiedlu domków, w którym buduję swój wszystkie instalacje odgromowe po zejściu przewodu z dachu są ukrywane w styropianie ocieplającym dom od zewnątrz. Czy nie rodzi to niebezpieczeństwa zapalenia styropianu (i nie wiadomo czego potem) w przypadku wyładowania przejętego przez instalację?

Wg zebranych informacji należy robic opaskę wokół domu (teraz jestem mądry po szkodzie!), łączenie odgromowej instalacji ze zbrojeniem ławy fundamentowej też jest możliwe, pod warunkiem stosowania właściwego połączenia stali zbrojeniowej, takie połączenia jakie sa najczęściej stosowane (i wystarczające pod względem konstrukcyjnym) nie gwarantują właściwego rozprowadzenia ładunku elektrycznego, co może grozić podobno nawet uszkodzeniem betonu. Powtarzam czego dowiedziałem sie od fachowców, jeżeli coś źle to proszę tychże o korektę.

Finiszant