michal.bdg 23.10.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 witammam pytanie: Jaki bezpieczniej zrobic podciąg nad 5m bramą garażową w sytuacji gdy całkowita szerokośc garażu to 6mbudynek jest na zgłoszenie, więc bez projektu tak więc pozostaje mi "ufać" w to co zrobi murarz.Tak długi podciag powinien być odpowiednio policzony pod wzgledem ilości zbrojenia i wysokości a nie zrobiony wg. uznania ekipy.Myślę ze w moim przypadku lepiej będzie zastosować stalowy podcią (choć penie drożej) ale w tym przypadku raczej nie ma co spaprać.proszę o pomoc jakie rozwiązanie zastosować i na jakich kształtownikach tak abym mógł to skonfrontować z "samoróbka" proponowaną przez wykonawców.Czy taki stalowy podciag po prostu "leży" na cegłach czy jest do nich mocowany garaż bez stropu, bezposrednio nad podciągiem wieniec i więzba.Jeszcze jedno. Ile warstw pełnej cegły zastosować pod podciągiem, a moze jechać pełna juz od dołu i łaczyć ją "schodowo" z porothermem-dziękuje za pomoc w powyższym temacie-michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 witam budynek jest na zgłoszenie, więc bez projektu Zgłoszenie nie oznacza braku projektu. To uproszczona forma zgody na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.10.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 W takich przypadkach, bez liczenia i dla pewnosci Inwestora zawsze zalecam 2xHEB550 - nie trzeba robic projektu, nie płacic za żadne oceny czy ekspertyzy - wystarczy zakupi dwa kształtowniki, zamontowac je i po kłopocie Najtańsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 W takich przypadkach, bez liczenia i dla pewnosci Inwestora zawsze zalecam 2xHEB550 - nie trzeba robic projektu, nie płacic za żadne oceny czy ekspertyzy - wystarczy zakupi dwa kształtowniki, zamontowac je i po kłopocie Najtańsze rozwiązanie podoba mi się to rozwiązanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 25.10.2015 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 sprawdziłem co proponujecie heb 550 pod tym symbolem kryje się kształtownik w formie litery H o szerokosci 30cm i wysokosci 55cm.Miałbym załozyć takiego "olbrzyma" który jest szerszy od ściany nośnej, a dodatkowo wspominacie o 2 szt.czy mu sie dobrze rozumiemy?-m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.10.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Liczyrzepa, dał takie skwaszone słoneczko, co oznacza w tym przypadku ironię. Taki HEB pozwoli na przejazd czołgu, więc na pewno wytrzyma u ciebie jako podciąg. A co do obliczeń to wystarczy zamówić projekt i będziesz miał pewność przy znacznie mniejszej ilości stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 25.10.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 witam mam pytanie: Jaki bezpieczniej zrobic podciąg nad 5m bramą garażową w sytuacji gdy całkowita szerokośc garażu to 6m budynek jest na zgłoszenie, więc bez projektu tak więc pozostaje mi "ufać" w to co zrobi murarz. Tak długi podciag powinien być odpowiednio policzony pod wzgledem ilości zbrojenia i wysokości a nie zrobiony wg. uznania ekipy. Myślę ze w moim przypadku lepiej będzie zastosować stalowy podcią (choć penie drożej) ale w tym przypadku raczej nie ma co spaprać. proszę o pomoc jakie rozwiązanie zastosować i na jakich kształtownikach tak abym mógł to skonfrontować z "samoróbka" proponowaną przez wykonawców. Czy taki stalowy podciag po prostu "leży" na cegłach czy jest do nich mocowany garaż bez stropu, bezposrednio nad podciągiem wieniec i więzba. Jeszcze jedno. Ile warstw pełnej cegły zastosować pod podciągiem, a moze jechać pełna juz od dołu i łaczyć ją "schodowo" z porothermem -dziękuje za pomoc w powyższym temacie -michał Michał, nie ma być osobno podciąg a osobno wieniec. Wieniec ma być od razu podciągiem. Tylko, że jak wieniec będzie miał np. 25cm x 20 cm (szer x wys) to w miejscu, gdzie jest brama ma być odpowiednio wyższy. Np. 60 cm. Do tego pionowe słupy wylane razem ze wszystkim. Jako monolit. Wszystko zbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 25.10.2015 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 prośba do osób mających podciąg z kształtownika heb dla bramy szrokości 5m. Sprawdziłem u siebie rozmiar podciągu dla 3-skrzydłowego okna o rozpietości 2,7m mam 2 kształtowniki "140" który wg. tabel magr. scianek 7 i 12mm. Zobaczcie prosze w wasze projekty jakie macie kształtowniki dla rozpitosci 5m, byc moze taka "140" która jest u mnie powinna miec wieksze przekroje-m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 26.10.2015 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Michał, weź nie kombinuj, zamów za 150 zł projekt nadproża i bedziesz miał dobrze i tanio. Myślę że jeśli dobrze podasz dane, to i za 100zł ktoć Ci na szybko przeliczy i jakiś rysunek wyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.10.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 nie mam heba tylko belkę żelbetową. Szkoda kasy na takie rozwiązanie.Jedyny plus to szybkość wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 26.10.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Ja przy 4.75 miałem belkę 50x25 zbrojoną fi16 3x górą i 8x dołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sproj 28.10.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 podoba mi się to rozwiązanie, i mieć chyba 60cm szeroką ścianę do podparcia - o ile się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.10.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 i mieć chyba 60cm szeroką ścianę do podparcia - o ile się nie mylę oj tam , ale oszczędzi na projekcie, przecież to jest cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 28.10.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 witaj,ja mam brame 5 m, zmienilem z dwoch mniejszych bram,o ile pamietam, idzie drut na pewno fi16 6 lub 8 szt, strzemiona zageszczane na srodkudo tego podciag jest oparty na słupach takze zbrojonychpodciag laczy sie z wiencem 24x24, sam podciag ma 24x38 bodajze,podciag wieniec slupy laczone jest elkami, zalane wszystko z betoniary pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Co się śmiejecie z tych dwuteowników. Koło mnie budowali jakiegoś macdonalda, taka hala 25x10 metrów tak na oko.I wymurowali ściany z bloczków, ja sobie obserwowałem jakie to cudne rozwiązania będą z stropem, a tam tak po chamsku - przyjechał dźwig i położył z 5 takich właśnie 10 metrowych dwuteowników na ścianach - zmniejszając w ciągu kilku godzin rozpiętość stropu na jakieś 4 metry, co już dechami jakimiś przykryli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts