Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podciąg na d 5 metrową bramą

Recommended Posts

witam

mam pytanie: Jaki bezpieczniej zrobic podciąg nad 5m bramą garażową w sytuacji gdy całkowita szerokośc garażu to 6m

budynek jest na zgłoszenie, więc bez projektu tak więc pozostaje mi "ufać" w to co zrobi murarz.

Tak długi podciag powinien być odpowiednio policzony pod wzgledem ilości zbrojenia i wysokości a nie zrobiony wg. uznania ekipy.

Myślę ze w moim przypadku lepiej będzie zastosować stalowy podcią (choć penie drożej) ale w tym przypadku raczej nie ma co spaprać.

proszę o pomoc jakie rozwiązanie zastosować i na jakich kształtownikach tak abym mógł to skonfrontować z "samoróbka" proponowaną przez wykonawców.

Czy taki stalowy podciag po prostu "leży" na cegłach czy jest do nich mocowany

garaż bez stropu, bezposrednio nad podciągiem wieniec i więzba.

Jeszcze jedno. Ile warstw pełnej cegły zastosować pod podciągiem, a moze jechać pełna juz od dołu i łaczyć ją "schodowo" z porothermem

-dziękuje za pomoc w powyższym temacie

-michał

W takich przypadkach, bez liczenia i dla pewnosci Inwestora zawsze zalecam 2xHEB550 - nie trzeba robic projektu, nie płacic za żadne oceny czy ekspertyzy - wystarczy zakupi dwa kształtowniki, zamontowac je i po kłopocie ;) Najtańsze rozwiązanie

:) podoba mi się to rozwiązanie,

witam

mam pytanie: Jaki bezpieczniej zrobic podciąg nad 5m bramą garażową w sytuacji gdy całkowita szerokośc garażu to 6m

budynek jest na zgłoszenie, więc bez projektu tak więc pozostaje mi "ufać" w to co zrobi murarz.

Tak długi podciag powinien być odpowiednio policzony pod wzgledem ilości zbrojenia i wysokości a nie zrobiony wg. uznania ekipy.

Myślę ze w moim przypadku lepiej będzie zastosować stalowy podcią (choć penie drożej) ale w tym przypadku raczej nie ma co spaprać.

proszę o pomoc jakie rozwiązanie zastosować i na jakich kształtownikach tak abym mógł to skonfrontować z "samoróbka" proponowaną przez wykonawców.

Czy taki stalowy podciag po prostu "leży" na cegłach czy jest do nich mocowany

garaż bez stropu, bezposrednio nad podciągiem wieniec i więzba.

Jeszcze jedno. Ile warstw pełnej cegły zastosować pod podciągiem, a moze jechać pełna juz od dołu i łaczyć ją "schodowo" z porothermem

-dziękuje za pomoc w powyższym temacie

-michał

Michał, nie ma być osobno podciąg a osobno wieniec.

Wieniec ma być od razu podciągiem. Tylko, że jak wieniec będzie miał np. 25cm x 20 cm (szer x wys) to w miejscu, gdzie jest brama ma być odpowiednio wyższy. Np. 60 cm. Do tego pionowe słupy wylane razem ze wszystkim. Jako monolit. Wszystko zbrojone.

g.jpg

prośba do osób mających podciąg z kształtownika heb dla bramy szrokości 5m. Sprawdziłem u siebie rozmiar podciągu dla 3-skrzydłowego okna o rozpietości 2,7m mam 2 kształtowniki "140" który wg. tabel magr. scianek 7 i 12mm. Zobaczcie prosze w wasze projekty jakie macie kształtowniki dla rozpitosci 5m, byc moze taka "140" która jest u mnie powinna miec wieksze przekroje

-m.

witaj,

ja mam brame 5 m, zmienilem z dwoch mniejszych bram,

o ile pamietam, idzie drut na pewno fi16 6 lub 8 szt, strzemiona zageszczane na srodku

do tego podciag jest oparty na słupach takze zbrojonych

podciag laczy sie z wiencem 24x24, sam podciag ma 24x38 bodajze,

podciag wieniec slupy laczone jest elkami, zalane wszystko z betoniary

pzdr

Co się śmiejecie z tych dwuteowników.

Koło mnie budowali jakiegoś macdonalda, taka hala 25x10 metrów tak na oko.

I wymurowali ściany z bloczków, ja sobie obserwowałem jakie to cudne rozwiązania będą z stropem, a tam tak

po chamsku - przyjechał dźwig i położył z 5 takich właśnie 10 metrowych dwuteowników na ścianach - zmniejszając w ciągu kilku godzin

rozpiętość stropu na jakieś 4 metry, co już dechami jakimiś przykryli...