immoral 24.10.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Witam Nie planowaliśmy wcześniej wentylacji mechanicznej w domu - miała nam wystarczyć grawitacyjna. Ale teraz zaczęliśmy się zastanawiać... Dom ma być oszczędny (również w trakcie budowy), więc podstawowe pytanie to: - jaki może być orientacyjny koszt wykonania wentylacji mechanicznej dla domu 150 m2 (13 pomieszczeń)? - czy jest sens robić wentylację mechaniczną bez rekuperacji? - czy przewody wentylacyjne można poprowadzić nad stropem w warstwie docieplającej dach płaski? nie chcemy mieć podwieszanych sufitów Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Koszt dużo zależy od centralki. Tu rozpiętość jest rzędu 3-7 tysięcy. Reszta gratów to 1-2tyś. Robota na płaskim dachu bardzo prosta i można ją zrobić samemu.Moim zdaniem warto zrobić od razu z odzyskiem ciepła.Kanały możesz poprowadzić nad stropem w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.10.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Witam Nie planowaliśmy wcześniej wentylacji mechanicznej w domu - miała nam wystarczyć grawitacyjna. Ale teraz zaczęliśmy się zastanawiać... Dom ma być oszczędny (również w trakcie budowy), więc podstawowe pytanie to: - jaki może być orientacyjny koszt wykonania wentylacji mechanicznej dla domu 150 m2 (13 pomieszczeń)? - czy jest sens robić wentylację mechaniczną bez rekuperacji? - czy przewody wentylacyjne można poprowadzić nad stropem w warstwie docieplającej dach płaski? nie chcemy mieć podwieszanych sufitów Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Oszczędzanie na odzysku w rekuperacji jest fikcją zważywszy na cenę nawet najtańszych urządzeń. Daje jednak w miarę komfortową temperaturę nadmuchiwanego powietrza, poza tym rekuperator to kompletna centrala wentylacyjna, którą inaczej trzeba sobie zbudować samemu, z braku gotowych rozwiązań na rynku. Moim zdaniem albo bardzo tani rekuperator (2 - 3 tyś) albo wentylacja wyporowa z GWC. Ta druga ma tę zaletę, że w lecie daje trochę schłodzone powietrze czego rekuperator nie zapewnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Koszt dużo zależy od centralki. Tu rozpiętość jest rzędu 3-7 tysięcy. Reszta gratów to 1-2tyś. Robota na płaskim dachu bardzo prosta i można ją zrobić samemu. Moim zdaniem warto zrobić od razu z odzyskiem ciepła. Kanały możesz poprowadzić nad stropem w warstwie ocieplenia. Mozesz zrobic przykładową wycenę materiałów (wszystkich materiałów) dla 13 pomieszczeń, w tym 1) 13 skrzynek rozpręznych 2) 2 skrzynki rozdzielcze 3) 100-200 mb kanału PEHD 75 lub 50 mm 4) kolanka, czerpnia wyrzutnia, rury spiro, opaski tasma naprawcza, podpory do reku oraz resztę drobniejszych elementów. Jezeli mozesz mi załatwic to wszystko w cenie 1000 zł brutto będę brał od Ciebie duze ilosci. Rekuperatory nie musisz sam sobie znajde dostawce (juz znalazłem) Mysłałem ze najwiekszym bajkopisarzem na forum jest TB zwiazany zawodowo z instalacjami wm, jednak myliłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Mozesz zrobic przykładową wycenę materiałów (wszystkich materiałów) dla 13 pomieszczeń, w tym 1) 13 skrzynek rozpręznych 2) 2 skrzynki rozdzielcze 3) 100-200 mb kanału PEHD 75 lub 50 mm 4) kolanka, czerpnia wyrzutnia, rury spiro, opaski tasma naprawcza, podpory do reku oraz resztę drobniejszych elementów. Jezeli mozesz mi załatwic to wszystko w cenie 1000 zł brutto będę brał od Ciebie duze ilosci. Rekuperatory nie musisz sam sobie znajde dostawce (juz znalazłem) Mysłałem ze najwiekszym bajkopisarzem na forum jest TB zwiazany zawodowo z instalacjami wm, jednak myliłem się. No jest jeszcze asolt co podobnie jak TB żeruje na forum bez płatnego profilu. 1. Po co? Nie posiadam 2. Po co? Nie posiadam 3. sam sobie policz. 4. Czerpnie posiadam za 15zł, wyrzutnie podobnie (przy parterówce może wyjść faktycznie drożej), reszta to pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) No jest jeszcze asolt co podobnie jak TB żeruje na forum bez płatnego profilu. 1. Po co? Nie posiadam 2. Po co? Nie posiadam 3. sam sobie policz. 4. Czerpnie posiadam za 15zł, wyrzutnie podobnie (przy parterówce może wyjść faktycznie drożej), reszta to pierdoły Wylicz to co masz, podaj linka do czerpni za 15 zł. W takiej cenie to producent nie produkuje. Wiecej bedzie kosztowała sama przesyłka. Po co skrzynki rozdzielcze i rozpreżne przy kanałach elastycznych? jezeli nie wiesz to zobacz na stronach producentów, tam jest to dokladnie objasnione łacznie z grafiką. Co do liczenia to licze i nijak mi ten 1000 zl nie chce wyjsc. Doradzasz ze tysiac złotych to podaj linki z cenami pytającemu(ej). Edytowane 24 Października 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Wylicz to co masz, podaj linka do czerpni za 15 zł. W takiej cenie to producent nie produkuje. A ile ty chcesz płacić za 20cm rury zakończonej metalową siatką? Skoro szukasz cen z kosmosu, to się nie dziwię że ty się dziwisz Albo coś doradzisz koleżance, albo zwyczajnie bujaj się asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A ile ty chcesz płacić za 20cm rury zakończonej metalową siatką? Skoro szukasz cen z kosmosu, to się nie dziwię że ty się dziwisz Albo coś doradzisz koleżance, albo zwyczajnie bujaj się asolt Mozna na rurę załozyc siatkę mozna załozyc chociazby i to http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-uvla-200-chrom-inox-hit-i4995376324.html Kol. nie pytala o rekord w najtanszym wykonaniu instalacji wm, wątpliwe aby sama taką instalację wykonała. Nie kazdy pytając o konkretną instalację chce byc bohaterm w swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Mozna na rurę załozyc siatkę mozna załozyc chociazby i to http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-uvla-200-chrom-inox-hit-i4995376324.html Kol. nie pytala o rekord w najtanszym wykonaniu instalacji wm, wątpliwe aby sama taką instalację wykonała. Nie kazdy pytając o konkretną instalację chce byc bohaterm w swoim domu. No oczywiście, można przecież zamówić usługę z firmy rekuperatory.pl i wybulić kilkadziesiąt tysięcy, a z tego co pamiętam to ma być oszczędnie również w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 No oczywiście, można przecież zamówić usługę z firmy rekuperatory.pl i wybulić kilkadziesiąt tysięcy, a z tego co pamiętam to ma być oszczędnie również w budowie Nikt nie kaze zamawiac w njdrozszej firmie, nawet TB nie da takich niskich cen, a ceny na forum ma najnizsze z mozliwych. Gdy kol. będzie chciała zamówic wszystkie materiały załozmy ze złozy je samodzielnie to jak powie sprzeadwcy ze limit to 1000 zł na nie to otrzyma w odpowiedzi ze to niemozliwe nawet przy marzy 0%. Mówmy o realnych kosztach przy okreslonym systemie, bo oczywiscie będą róznice miedzu kanałami spiroflexami, spiro sztywnymi, kanałami płaskimi pcv i systemem kanałow elastycznych pehd. Ja wiem ze kazdy chce tanio ale istnieją granice tej taniosci Same koszty transportu to co najmniej kilkadziesiat złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Napisałem 1-2 tysiące. Niech będzie trzy. Więcej osobiście bym nie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Napisałem 1-2 tysiące. Niech będzie trzy. Więcej osobiście bym nie dał. I to zaczyna byc realne, 1 tys na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 I to zaczyna byc realne, 1 tys na pewno nie. A dwa? Ja pier...! Jest sobota, zaproś znajomych, otwórz jakieś wino i zapomnij o tym jednym tysiącu. Życie stanie się lepsze panie asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.10.2015 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 ekhm, no więc... ja sama to nie zrobię raczej nic z takich instalacji, więc jestem skazana na pomoc (a może łaskę?) osób trzecich. Czyli z zostania bohaterem nici. Jeżeli można wentylację z reku zmieścić w 10 tysiącach to fajnie, ale będę musiała się mocno zastanowić (może to oznaczać np. brak mebli w kuchni ), jak uda się w 8 to będę się cieszyć, jakby się dało w 5-6 tysiącach to będę szczęśliwa i na pewno ją zrobię. Ważna jest dla mnie informacja, że można ją zrobić nad stropem, bo to nie rozwala mi przynajmniej całego projektu i wiem, że jest o czym myśleć. Już zresztą wysłałam to do wyceny w jednej firmie. Potem pewnie dam jeszcze do innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Już zresztą wysłałam to do wyceny w jednej firmie. Potem pewnie dam jeszcze do innych. Byle nie do tej, którą podałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.10.2015 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 yyy nie wiem, nie wiem co to/kto to TB. Wysłałam do Komfort System. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A dwa? Ja pier...! Jest sobota, zaproś znajomych, otwórz jakieś wino i zapomnij o tym jednym tysiącu. Życie stanie się lepsze panie asolt Nie pijam, jestem abstynentem, zycie jest weselsze po przeczytaniu niektórych postów na forum, a jest ich codziennie niemało. Ten tysiac az tak bardzo mnie nie obchodzi, ale mysle kol. potwierdzi to ze udało jej sie kupic tak tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 yyy nie wiem, nie wiem co to/kto to TB. Wysłałam do Komfort System. Liwko nie chodziło o TB (Tomasz Brzeczkowski, ogolnie znany nie tylko na tym forum), tylko o rekuperatory.pl jedna z najdrozszych a moze i najdrozszą firmę instalacyjną w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.10.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Aha ok. Wrócił mąż i stwierdził że w sumie możemy sami rozłożyć instalację.... Mam nadzieję że wycena będzie przystępna bo ja nie mam takiego zamiaru Przy okazji - jakich producentów central polecacie? Albo konkretnie jakie modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.10.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Pamiętaj że robiąc wentylację mechaniczną nie budujesz kominów wentylacyjnych. Taki jeden komin zrobiony z solidnych materiałów to kilka tysięcy dodatkowo.Można ukryć wszystkie kanały wentylacji mech. w ścianach, sufitach i podłogach - ja tak mam - nie było żadnego problemu. Wentylacja grawitacyjna to zabytek - są z nią same problemy (wiatr hula zimą, latem nie działa wcale).Ja mam drogą went. mech. a i tak jej koszt był porównywalny z dodatkowymi kominami. Oszczędności na cieple może nie jest wiele, ale zawsze. Ale komfort jest znacznie lepszy niż w budynkach z went. grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts