Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - pytania i odpowiedzi

immoral

Recommended Posts

Pamiętaj że robiąc wentylację mechaniczną nie budujesz kominów wentylacyjnych. Taki jeden komin zrobiony z solidnych materiałów to kilka tysięcy dodatkowo.

Można ukryć wszystkie kanały wentylacji mech. w ścianach, sufitach i podłogach - ja tak mam - nie było żadnego problemu. Wentylacja grawitacyjna to zabytek - są z nią same problemy (wiatr hula zimą, latem nie działa wcale).

Ja mam drogą went. mech. a i tak jej koszt był porównywalny z dodatkowymi kominami. Oszczędności na cieple może nie jest wiele, ale zawsze. Ale komfort jest znacznie lepszy niż w budynkach z went. grawitacyjną.

Czy aby na pewno do WG potrzebny jest drogi komin? Na wylocie kawał rury z bele czego.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kawał rury z belle czego, bele czym uszczelnione połączenie z dachem i bele deszcz i cieknieee. Z każdego pomieszczenie jeden kanał. U mnie byłoby 11 bele rur.

Kolega proponuje w zamian 11 kominów? Może należy rozważyć na dom parterowy jeden nadmuch i 11 wyciągów z bele czego ,sensownie połączonych oczywiście do jednego wylotu. Zwłaszcza,że potrzeba powietrza to ledwo 25m3/osobę.

A dwa?

Ja pier...! Jest sobota, zaproś znajomych, otwórz jakieś wino i zapomnij o tym jednym tysiącu. Życie stanie się lepsze panie asolt :p

Liwko... Tylko to nie asolt wprowadza ludzi w błąd, a ty... Bo po co piszesz 1-2 k??? Kiedyś i ja byłem zielony w tych kwotach i zaglądałem na forum właśnie po to, żeby się dowiedzieć szczegółów. I jakbym trafił na Ciebie i Twoje info , to bym wyszedl na imbecyla u sprzedawcy, bo bym mu dał cenę z kosmosu, usłyszaną u nie lada znawcy z neta...

Ja za swoje kanały , skrzynki itp na dom 190 m2 dałem 4,2 k w tym: 4 krążki kanałów fi 75/63 d2p, 314 skrzynek rozprężnych, 3 skrzynki rozdzielcze, akcesoria typu taśmy montażowe, srebrne itp. Nie wiem, czy potrzebuję do każdego pomieszczenia po 2 rury doprowadzająe powietrze, żadna firma nie powiedziała, że wystarczy jedna.. Być może by wystarczyła, a wtedy mógłbym zaoszczędzić na rurach ( -1 krążek) skrzybkach rozprężnych ( kilka mniej) mniejszych skrzynkach rozdzielaczowych. Razem oszczędność wyniosłaby może z 1k. Ale nie wiem, jak by to działało, a nie chcę eksperymentować na własnym domu (i tak na mnie dziwne patrzą, bo pompa, reku, okna nie otwierane, 20 ocieplenia - choc juz się trochę przyzwyczaili). Nie śmiałbym jednak napisac komuś 1-2, bo to nie może być prawda. Chyba, że jesteś rzeźbiarzem i dajesz rurę z siatką nijak zakończoną na elewację - albo tak masz, albo głupi radzisz na forum. Myśle jednak, że nie po to dajemy ładną elewację, dodatki na dom itp, żeby potem wrzucać tam nijak wyglądające rury z siatką... Wszak dom można równiedobrze pomalować wapnem, ale czy o to chodzi??

Podsumowując - mógłbyś napisać - jak jestes pomysłowy i masz zmysł , narzędzia, chęci i czas, zrobisz to taniej niż 2k, jak nie, to między 2 a 3 (patrząc na domek z 1 posta) ale bliżej 3, może troszkę więcej. Ale 1k to jest nierealne i to jest celowe wprowadzanie ludzi w błąd przy okazji promując swoją osobę jako tą, co wszystko umie naj... A czasami myślę, że naj to masz postów ale sporo z nich to tylko takie pianie koguta ...

Pamiętaj że robiąc wentylację mechaniczną nie budujesz kominów wentylacyjnych. Taki jeden komin zrobiony z solidnych materiałów to kilka tysięcy dodatkowo.

I ty i nydar przesadzacie. Komin wentylacyjny nie kosztuje kilka kafli. Ale tani nie jest Same wkłady wentylacyjne są zazwyczaj umieszczone tak, że obejmują 2-3 pomieszczenia. A i nie do każdego pomieszczenia są projektowane. Z tym, że nie chciałbym spać tam, gdzie tego nei ma, chyba, ze to garderoba czy coś. Ale większość pomieszczeń potrzebuje jednak wentylacji.

Komin można zrobić z klinkieru pełnego (chyba najdrożej ), ale można też otynkować (już taniej sporo ) i on sobie będzie. Jakiś czas. Tak, jak i centrala. W dłuższej perspektywie i tak ta wentylacja grawitacyjna wyjdzie pewnie taniej - bo wszystkie kanały w domu, nawet z klinkieru, wyniosą cię taniej, niż 6k, a to jest koszt tylko centrali dobrej nie licząc kanałów itp. Ale komfort przy GW jest żaden - wiem, bo mieszkam -- i mam nadzieję, że to co wkłdam teraz w mój nowy dom i WM mi się odwdzięczy świerzym powietrzem. tak wnioskuję po czytaniu forum...

Kolega proponuje w zamian 11 kominów? Może należy rozważyć na dom parterowy jeden nadmuch i 11 wyciągów z bele czego ,sensownie połączonych oczywiście do jednego wylotu. Zwłaszcza,że potrzeba powietrza to ledwo 25m3/osobę.
1.Zaraz zaraz. Mówisz o went. grawitacyjnej i mówisz nadmuch? w WG masz nadmuch z tej strony z której wieje wiatr, a podczas upałów powietrze nawet krąży odwrotnie niż zakładano:)

2.Z tego co wiem to nie można łączyć kanałów w went. grawitacyjnej - każdy się kończy na zewnątrz budynku, więc nie wprowadzaj w błąd.

Jakby nie kombinować to najprostsza wentylacja mech. będzie o trzy klasy lepsza od najlepszej grawitacyjnej.

I ty i nydar przesadzacie. Komin wentylacyjny nie kosztuje kilka kafli.

To sobie policz:

1. Poszerzony fundament

2. Kanały które idą przez wszystkie stropy i zazwyczaj zabierają miejsce we wnętrzu (zamiast prostej ściany masz uskoki)

3. Część wystająca ponad dach powinna być z klinkieru, chyba że lubisz co jakiś czas wchodzić na dach i robić poprawki

I A i nie do każdego pomieszczenia są projektowane.
Znowu wprowadzacie w w błąd. Każde pomieszczenie (także garaż i strych nieużytkowy) dzisiaj musi mieć wentylację - inaczej kominiarz ci nie podpisze odbioru budynku.

Jakby nie kombinować to najprostsza wentylacja mech. będzie o trzy klasy lepsza od najlepszej grawitacyjnej.

I tym właśnie chcemy się kierować :)

U nas zakładano WG osobno dla każdego pomieszczenia (tzn. łazienki itp), ale bez kominów tylko kominek wentylacyjny z kratką w suficie. Nad dachem miał być ocieplony i otynkowany. Nie wiem jaki mógłby to być koszt, więc ciężko porównać.

Jak powinna wyglądać WM w pomieszczeniu z piecem gazowym, które to pomieszczenie będzie też pralnio-suszarnią?

Nie płacz, mój sąsiad dał już siedemnaście, a jeszcze nie ma centralki :D

Ok, tysiąc to może przesadziłem, ale w dwóch spokojnie można się zmieścić :yes:

A ty znów upraszczasz... Nie każdy buduje dom 100m2, a im więcej pomieszczeń, tym więcej kanałów, skrzynek itp.. To że u Ciebie wyszło mniej, niż np mnie nie znaczy, że każdemu ma wyjść tyle, co tobie...

Piec musi byc z zamknieta komora spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. To samo dotyczy sie kominka. I wentylacja z nadcisnieniem albo zrownowazona

Piec ma zamkniętą komorę i będzie podłączony przez dobrego fachowca.

W tym samym pomieszczeniu miała by się znaleźć centrala (chyba), ale pytanie czy robić tam nawiew/wywiew? Przypominam, że to najbardziej będzie pralnia.

Piec ma zamkniętą komorę i będzie podłączony przez dobrego fachowca.

W tym samym pomieszczeniu miała by się znaleźć centrala (chyba), ale pytanie czy robić tam nawiew/wywiew? Przypominam, że to najbardziej będzie pralnia.

czyli bedziesz miala tam pomieszczenie brudne=wywiew

Polecam ci strone klimatysatory.pl- tam w trzech czesciach kobieta opisuje algorytm projektowania prostej instalacji WM. tam tez odszukasz linka do takiego kompendium wiedzy klimatyzacyjno-wentylacyjnej gdzie sa wszystkie potrzebne do tego tabele i wykresy. to sa obliczenia na poziomie gimnazjum. policzysz, dobierzesz materialy i bedziesz wiedziala ile to mniej-wiecej kosztuje. inaczej to tez wrozenie z fusow. ale sama centrala to 2500-3000PLN w skromnej wersji.

Witam

Nie planowaliśmy wcześniej wentylacji mechanicznej w domu - miała nam wystarczyć grawitacyjna. Ale teraz zaczęliśmy się zastanawiać...

Dom ma być oszczędny (również w trakcie budowy), więc podstawowe pytanie to:

- jaki może być orientacyjny koszt wykonania wentylacji mechanicznej dla domu 150 m2 (13 pomieszczeń)?

- czy jest sens robić wentylację mechaniczną bez rekuperacji?

- czy przewody wentylacyjne można poprowadzić nad stropem w warstwie docieplającej dach płaski? nie chcemy mieć podwieszanych sufitów

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Najtaniej centrala z rekuperatorem + kanały i rozdzielacze to 3000 zł brutto najlepsza jakościowo wersja to nawet 9500zł

Witajcie

ostatnio moja pani architekt zaczęła coś przebakiwać o tym iz mając kominek z GRAWITACYJNĄ dystrybucją gorącego powietrza nie za bardzop jest zalecane instalowanie rekuperacji.

Rzekomo te dwa systemy się ze soba gryzą..

Tak myśle i myślę... i nei potrafię wydumać dlaczego te dwie instalacje miałyby ze soba nie współgrać?

Witajcie

ostatnio moja pani architekt zaczęła coś przebakiwać o tym iz mając kominek z GRAWITACYJNĄ dystrybucją gorącego powietrza nie za bardzop jest zalecane instalowanie rekuperacji.

Tak myśle i myślę... i nei potrafię wydumać dlaczego te dwie instalacje miałyby ze soba nie współgrać?

To proste. Kominek nie ma automatyki a ciepło z kominka jest natychmiastowo odczuwalne. W czasach, gdy ogrzewano się kominkiem, nadmiar ciepła odprowadzała wentylacja, a przy rekuperatorze w wentylacji, nadmiar zostanie w domu. Nawet dożo lepiej sterowalnego się nie ma sensu stosować przy wentylacji z odzyskiem ciepłą, najtaniej wychodzi precyzyjne elektryczne.

Witajcie

I chyba nie wymyślisz, bo czemu miałoby się gryźć cieplejsze o kilka stopni powietrze od tego, gdyby tego kominka nie było? Tak na mój rozum, to to dobrze dla kominka, gdy działa rekuperacja, bo ciepło się szybciej rozchodzi.

A Twoje architekt pewnie chodziło o to, że jakbyś miał podciśnienie lekkie w domu (co podobno może wystąpić przy xłym ustawieniu reku - większy wywiew niż nawiew) to ew. otwarcie drzwiczek od kominka mogłoby spowodować cofkę powietrza wraz z ogniem, dymem czy czym tam jeszcze z kominka. Ale to takie trochę bajanie nt tego, co może się niby stać.