nydar 24.10.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Pamiętaj że robiąc wentylację mechaniczną nie budujesz kominów wentylacyjnych. Taki jeden komin zrobiony z solidnych materiałów to kilka tysięcy dodatkowo. Można ukryć wszystkie kanały wentylacji mech. w ścianach, sufitach i podłogach - ja tak mam - nie było żadnego problemu. Wentylacja grawitacyjna to zabytek - są z nią same problemy (wiatr hula zimą, latem nie działa wcale). Ja mam drogą went. mech. a i tak jej koszt był porównywalny z dodatkowymi kominami. Oszczędności na cieple może nie jest wiele, ale zawsze. Ale komfort jest znacznie lepszy niż w budynkach z went. grawitacyjną. Czy aby na pewno do WG potrzebny jest drogi komin? Na wylocie kawał rury z bele czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.10.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Czy aby na pewno do WG potrzebny jest drogi komin? Na wylocie kawał rury z bele czego. Kawał rury z belle czego, bele czym uszczelnione połączenie z dachem i bele deszcz i cieknieee. Z każdego pomieszczenie jeden kanał. U mnie byłoby 11 bele rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 24.10.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Kawał rury z belle czego, bele czym uszczelnione połączenie z dachem i bele deszcz i cieknieee. Z każdego pomieszczenie jeden kanał. U mnie byłoby 11 bele rur. Kolega proponuje w zamian 11 kominów? Może należy rozważyć na dom parterowy jeden nadmuch i 11 wyciągów z bele czego ,sensownie połączonych oczywiście do jednego wylotu. Zwłaszcza,że potrzeba powietrza to ledwo 25m3/osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 24.10.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A dwa? Ja pier...! Jest sobota, zaproś znajomych, otwórz jakieś wino i zapomnij o tym jednym tysiącu. Życie stanie się lepsze panie asolt Liwko... Tylko to nie asolt wprowadza ludzi w błąd, a ty... Bo po co piszesz 1-2 k??? Kiedyś i ja byłem zielony w tych kwotach i zaglądałem na forum właśnie po to, żeby się dowiedzieć szczegółów. I jakbym trafił na Ciebie i Twoje info , to bym wyszedl na imbecyla u sprzedawcy, bo bym mu dał cenę z kosmosu, usłyszaną u nie lada znawcy z neta... Ja za swoje kanały , skrzynki itp na dom 190 m2 dałem 4,2 k w tym: 4 krążki kanałów fi 75/63 d2p, 314 skrzynek rozprężnych, 3 skrzynki rozdzielcze, akcesoria typu taśmy montażowe, srebrne itp. Nie wiem, czy potrzebuję do każdego pomieszczenia po 2 rury doprowadzająe powietrze, żadna firma nie powiedziała, że wystarczy jedna.. Być może by wystarczyła, a wtedy mógłbym zaoszczędzić na rurach ( -1 krążek) skrzybkach rozprężnych ( kilka mniej) mniejszych skrzynkach rozdzielaczowych. Razem oszczędność wyniosłaby może z 1k. Ale nie wiem, jak by to działało, a nie chcę eksperymentować na własnym domu (i tak na mnie dziwne patrzą, bo pompa, reku, okna nie otwierane, 20 ocieplenia - choc juz się trochę przyzwyczaili). Nie śmiałbym jednak napisac komuś 1-2, bo to nie może być prawda. Chyba, że jesteś rzeźbiarzem i dajesz rurę z siatką nijak zakończoną na elewację - albo tak masz, albo głupi radzisz na forum. Myśle jednak, że nie po to dajemy ładną elewację, dodatki na dom itp, żeby potem wrzucać tam nijak wyglądające rury z siatką... Wszak dom można równiedobrze pomalować wapnem, ale czy o to chodzi?? Podsumowując - mógłbyś napisać - jak jestes pomysłowy i masz zmysł , narzędzia, chęci i czas, zrobisz to taniej niż 2k, jak nie, to między 2 a 3 (patrząc na domek z 1 posta) ale bliżej 3, może troszkę więcej. Ale 1k to jest nierealne i to jest celowe wprowadzanie ludzi w błąd przy okazji promując swoją osobę jako tą, co wszystko umie naj... A czasami myślę, że naj to masz postów ale sporo z nich to tylko takie pianie koguta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 24.10.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Pamiętaj że robiąc wentylację mechaniczną nie budujesz kominów wentylacyjnych. Taki jeden komin zrobiony z solidnych materiałów to kilka tysięcy dodatkowo. I ty i nydar przesadzacie. Komin wentylacyjny nie kosztuje kilka kafli. Ale tani nie jest Same wkłady wentylacyjne są zazwyczaj umieszczone tak, że obejmują 2-3 pomieszczenia. A i nie do każdego pomieszczenia są projektowane. Z tym, że nie chciałbym spać tam, gdzie tego nei ma, chyba, ze to garderoba czy coś. Ale większość pomieszczeń potrzebuje jednak wentylacji. Komin można zrobić z klinkieru pełnego (chyba najdrożej ), ale można też otynkować (już taniej sporo ) i on sobie będzie. Jakiś czas. Tak, jak i centrala. W dłuższej perspektywie i tak ta wentylacja grawitacyjna wyjdzie pewnie taniej - bo wszystkie kanały w domu, nawet z klinkieru, wyniosą cię taniej, niż 6k, a to jest koszt tylko centrali dobrej nie licząc kanałów itp. Ale komfort przy GW jest żaden - wiem, bo mieszkam -- i mam nadzieję, że to co wkłdam teraz w mój nowy dom i WM mi się odwdzięczy świerzym powietrzem. tak wnioskuję po czytaniu forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Kolega proponuje w zamian 11 kominów? Może należy rozważyć na dom parterowy jeden nadmuch i 11 wyciągów z bele czego ,sensownie połączonych oczywiście do jednego wylotu. Zwłaszcza,że potrzeba powietrza to ledwo 25m3/osobę.1.Zaraz zaraz. Mówisz o went. grawitacyjnej i mówisz nadmuch? w WG masz nadmuch z tej strony z której wieje wiatr, a podczas upałów powietrze nawet krąży odwrotnie niż zakładano:) 2.Z tego co wiem to nie można łączyć kanałów w went. grawitacyjnej - każdy się kończy na zewnątrz budynku, więc nie wprowadzaj w błąd. Jakby nie kombinować to najprostsza wentylacja mech. będzie o trzy klasy lepsza od najlepszej grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 I ty i nydar przesadzacie. Komin wentylacyjny nie kosztuje kilka kafli. To sobie policz: 1. Poszerzony fundament 2. Kanały które idą przez wszystkie stropy i zazwyczaj zabierają miejsce we wnętrzu (zamiast prostej ściany masz uskoki) 3. Część wystająca ponad dach powinna być z klinkieru, chyba że lubisz co jakiś czas wchodzić na dach i robić poprawki I A i nie do każdego pomieszczenia są projektowane. Znowu wprowadzacie w w błąd. Każde pomieszczenie (także garaż i strych nieużytkowy) dzisiaj musi mieć wentylację - inaczej kominiarz ci nie podpisze odbioru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 25.10.2015 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Jakby nie kombinować to najprostsza wentylacja mech. będzie o trzy klasy lepsza od najlepszej grawitacyjnej. I tym właśnie chcemy się kierować U nas zakładano WG osobno dla każdego pomieszczenia (tzn. łazienki itp), ale bez kominów tylko kominek wentylacyjny z kratką w suficie. Nad dachem miał być ocieplony i otynkowany. Nie wiem jaki mógłby to być koszt, więc ciężko porównać. Jak powinna wyglądać WM w pomieszczeniu z piecem gazowym, które to pomieszczenie będzie też pralnio-suszarnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Ja za swoje kanały , skrzynki itp na dom 190 m2 dałem 4,2 k Nie płacz, mój sąsiad dał już siedemnaście, a jeszcze nie ma centralki Ok, tysiąc to może przesadziłem, ale w dwóch spokojnie można się zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 25.10.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Jak powinna wyglądać WM w pomieszczeniu z piecem gazowym, które to pomieszczenie będzie też pralnio-suszarnią? Piec musi byc z zamknieta komora spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. To samo dotyczy sie kominka. I wentylacja z nadcisnieniem albo zrownowazona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 25.10.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Nie płacz, mój sąsiad dał już siedemnaście, a jeszcze nie ma centralki Ok, tysiąc to może przesadziłem, ale w dwóch spokojnie można się zmieścić A ty znów upraszczasz... Nie każdy buduje dom 100m2, a im więcej pomieszczeń, tym więcej kanałów, skrzynek itp.. To że u Ciebie wyszło mniej, niż np mnie nie znaczy, że każdemu ma wyjść tyle, co tobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Odnoszę się tylko do domu pytającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 25.10.2015 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Piec musi byc z zamknieta komora spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. To samo dotyczy sie kominka. I wentylacja z nadcisnieniem albo zrownowazona Piec ma zamkniętą komorę i będzie podłączony przez dobrego fachowca. W tym samym pomieszczeniu miała by się znaleźć centrala (chyba), ale pytanie czy robić tam nawiew/wywiew? Przypominam, że to najbardziej będzie pralnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Przypominam, że to najbardziej będzie pralnia. Czyli zrób i nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 25.10.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Piec ma zamkniętą komorę i będzie podłączony przez dobrego fachowca. W tym samym pomieszczeniu miała by się znaleźć centrala (chyba), ale pytanie czy robić tam nawiew/wywiew? Przypominam, że to najbardziej będzie pralnia. czyli bedziesz miala tam pomieszczenie brudne=wywiew Polecam ci strone klimatysatory.pl- tam w trzech czesciach kobieta opisuje algorytm projektowania prostej instalacji WM. tam tez odszukasz linka do takiego kompendium wiedzy klimatyzacyjno-wentylacyjnej gdzie sa wszystkie potrzebne do tego tabele i wykresy. to sa obliczenia na poziomie gimnazjum. policzysz, dobierzesz materialy i bedziesz wiedziala ile to mniej-wiecej kosztuje. inaczej to tez wrozenie z fusow. ale sama centrala to 2500-3000PLN w skromnej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 26.10.2015 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Czyli wywiew Przyszła pierwsza oferta na 15 tys. Czyli będę sama to składać pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam Nie planowaliśmy wcześniej wentylacji mechanicznej w domu - miała nam wystarczyć grawitacyjna. Ale teraz zaczęliśmy się zastanawiać... Dom ma być oszczędny (również w trakcie budowy), więc podstawowe pytanie to: - jaki może być orientacyjny koszt wykonania wentylacji mechanicznej dla domu 150 m2 (13 pomieszczeń)? - czy jest sens robić wentylację mechaniczną bez rekuperacji? - czy przewody wentylacyjne można poprowadzić nad stropem w warstwie docieplającej dach płaski? nie chcemy mieć podwieszanych sufitów Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Najtaniej centrala z rekuperatorem + kanały i rozdzielacze to 3000 zł brutto najlepsza jakościowo wersja to nawet 9500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 26.10.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witajcie ostatnio moja pani architekt zaczęła coś przebakiwać o tym iz mając kominek z GRAWITACYJNĄ dystrybucją gorącego powietrza nie za bardzop jest zalecane instalowanie rekuperacji. Rzekomo te dwa systemy się ze soba gryzą.. Tak myśle i myślę... i nei potrafię wydumać dlaczego te dwie instalacje miałyby ze soba nie współgrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witajcie ostatnio moja pani architekt zaczęła coś przebakiwać o tym iz mając kominek z GRAWITACYJNĄ dystrybucją gorącego powietrza nie za bardzop jest zalecane instalowanie rekuperacji. Rzekomo te dwa systemy się ze soba gryzą.. Tak myśle i myślę... i nei potrafię wydumać dlaczego te dwie instalacje miałyby ze soba nie współgrać? To proste. Kominek nie ma automatyki a ciepło z kominka jest natychmiastowo odczuwalne. W czasach, gdy ogrzewano się kominkiem, nadmiar ciepła odprowadzała wentylacja, a przy rekuperatorze w wentylacji, nadmiar zostanie w domu. Nawet dożo lepiej sterowalnego się nie ma sensu stosować przy wentylacji z odzyskiem ciepłą, najtaniej wychodzi precyzyjne elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 26.10.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witajcie ostatnio moja pani architekt zaczęła coś przebakiwać o tym iz mając kominek z GRAWITACYJNĄ dystrybucją gorącego powietrza nie za bardzop jest zalecane instalowanie rekuperacji. Rzekomo te dwa systemy się ze soba gryzą.. Tak myśle i myślę... i nei potrafię wydumać dlaczego te dwie instalacje miałyby ze soba nie współgrać? I chyba nie wymyślisz, bo czemu miałoby się gryźć cieplejsze o kilka stopni powietrze od tego, gdyby tego kominka nie było? Tak na mój rozum, to to dobrze dla kominka, gdy działa rekuperacja, bo ciepło się szybciej rozchodzi. A Twoje architekt pewnie chodziło o to, że jakbyś miał podciśnienie lekkie w domu (co podobno może wystąpić przy xłym ustawieniu reku - większy wywiew niż nawiew) to ew. otwarcie drzwiczek od kominka mogłoby spowodować cofkę powietrza wraz z ogniem, dymem czy czym tam jeszcze z kominka. Ale to takie trochę bajanie nt tego, co może się niby stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts