Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - pytania i odpowiedzi

immoral

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Licząc ~7k za centralę, w żaden sposób nie wychodzi mi 9k za całość, bardziej 10. Szczerze mówiąc chcielibyśmy wydać na całość 7-8k wiedząc, że w tej kwocie trzeba zgodzić się na pewnego rodzaju kompromisy. Tak więc licząc kwotę optimala + wszystkich potrzebnych gratów wychodzi ~7k. Czy według Ciebie na prawdę warto dołożyć do airpack'a?

Masz jakieś uwagi co do rozmieszczenia anemostatów?

Licząc ~7k za centralę, w żaden sposób nie wychodzi mi 9k za całość, bardziej 10
W pakiecie na konkretny dom, zawsze jest taniej .
Szczerze mówiąc chcielibyśmy wydać na całość 7-8k wiedząc,
To obniża koszty budowy, bo nie ma najmniejszego sensu robić centralnego ogrzewania.
że w tej kwocie trzeba zgodzić się na pewnego rodzaju kompromisy.
Za sucho, za głośno... to są kompromisy?
Tak więc licząc kwotę optimala + wszystkich potrzebnych gratów wychodzi ~7k. Czy według Ciebie na prawdę warto dołożyć do airpack'a?
Na 4 osoby 180tka airpacka jest w sam raz.

Masz jakieś uwagi co do rozmieszczenia anemostatów?

Mało wyraźne, ale 3 łazienki są? i kuchnia? Bo 4 wywiewy?

Druga sprawa, z jednej strony, oszczędza Pani na centrali a kanały jak najdłuższe do samych rogów.

Gdzie będzie centrala?

Centrala będzie w pom. gosp. (tym z wyjściem na zewnątrz). Tak, mamy 2 łazienki, 1 wc i kuchnię. I doszliśmy już do wniosku, że anemostaty w rogach pokojów nie mają sensu, więc to można zmienić, aczkolwiek przewodu i tak trzeba będzie kupić 3 rolki, czyli 150 m, czyli wychodzi na to samo.

Dzięki za opinię, w ogóle nie znamy się na temacie, bo zgłębiamy go dopiero od kilku dni, więc każda taka odpowiedź jest dla nas cenna :)

Ps. I nie musisz do mnie pisać na Pani :)

Centrala będzie w pom. gosp. (tym z wyjściem na zewnątrz). Tak, mamy 2 łazienki, 1 wc i kuchnię. I doszliśmy już do wniosku, że anemostaty w rogach pokojów nie mają sensu, więc to można zmienić, aczkolwiek przewodu i tak trzeba będzie kupić 3 rolki, czyli 150 m, czyli wychodzi na to samo.

:)

Dwie rolki wystarczą, Nawet przy skrzynce 160 / 8x 75 mm - to średnio ponad 6m na kanał.

Dzięki za opinię, w ogóle nie znamy się na temacie, bo zgłębiamy go dopiero od kilku dni, więc każda taka odpowiedź jest dla nas cenna :)
Tak więc nie widziała Pani na żywo, optimala?

Ps. I nie musisz do mnie pisać na Pani

Mam prawie 60 lat i w ramach zrównoważenie szerzącego się na forach, delikatnie pisząc, braku kultury, przyjąłem taką formę. Mam nadzieję, że ten mój protest dla Szanownej Pani, nie będzie dużym problemem.

Ja wręcz w ogóle nie widziałam żadnej centrali na żywo, a nawet jak widziałam, to mnie to wtedy nie interesowało jeszcze pod kątem umieszczenia we własnym domu.

Idąc Pana tokiem rozumowania skoro wystarczy airpack 180 to może też być Luna 200, która jest o wiele tańsza? Czy takie urządzenie nie będzie musiało pracować ciągle na ponad 50% swojej mocy?

Ja mam pytanie innego typu. W domu mam całą instalację WM - jedynie brak rekuperatora.Z początkiem grudnia muszę się już tam przeprowadzić, tak więc wychodzi na to że przez około miesiąc nie będę miał rekuperatora. Co w takim przypadku? Rozszczelniać okna?

Kanały wywiewne zostawić otwarte. Nawiewne zatkać od środka. Wywiew będzie rozumiem podciągnięty jakoś tymczasowo do wyrzutni rozumiem? Okna możesz rozszczelnić nieco coś tam zawsze da. Będzie taka niby WG :) Względnie kanałowe wentylatory nawiew/wywiew tyle że po co koszty generować no i zimnym będzie wiało :).

@Liwko, oszczednyGrześ dzięki za odpowiedź.

Zgadza się, wywiew mogę podciągnąć do wyrzutni. Mam kawałek termoflexa, który powinien się nadać. Ostatecznie tak jak pisał Liwko dorzucę wentylator kanałowy.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Docelowo chcę zamonontować AirPack'a 400, będzie stał na nieogrzewanym strychu. Z DTR wyczytałem, że powinien być eksploatowany w temp. od +5 st. Jak go najlepiej utrzymać w tej temperaturze zimą, zrobić mu szczelny "domek" z osb+ styro/wełna?

Edytowane przez samboman

Strych będzie bez izolacji, będzie natomiast wentylowany poprzez kalenicę oraz kratki went. w ścianie szczytowej. Łatwy dostęp jak najbardziej, prowadzą do niego schody z poddasza. Skropliny chciałem odprowadzić do rury kanalizacyjnej doprowadzonej w tym celu niedaleko reku.

Edit: Tak się teraz jeszcze zastanawiam, czy skropliny, którę będą leciały do kanalizacji nie zamarzną po drodze..

Edytowane przez samboman