Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie antykorozyjne stalowej rury gazowej w ziemi.

unblack

Recommended Posts

Witam,

W projekcie mam doprowadzenie gazu do domu od skrzynki gazowej w ogrodzeniu rurą PE, potem jest połączenie PE/stal, i w odległości 1m od ściany piwnicy zaczyna się rura stalowa, która wchodzi pod ziemia do piwnicy poprzez przepust.

Kupiłem wszystkie elementy, przy czym bezszwowa stalowa rura gazowa (1") nie jest zabezpieczona antykorozyjnie.

Mam pytanie: czym zabezpieczyć rurę stalową, która jest prowadzona w ziemi, tak aby mieć spokój na lata? Jak to robia fachowcy?

Kiedyś jak nie stosowano rur PE, w ziemi układano stalowe rury gazowe. Jak je zabezpieczano antykorozyjnie.

Z pewnością jakimś lakierem, no właśnie, jakim? Co może być najlepsze do do takiej antykorozyjnej izolacji?

Pozdrawiam

Może pomazać czymś biutmicznym typu Dysperbit? U mnie wykonawcy pomalowali farbą, która wygląda jak chlorokauczuk lub ftalówka na analogicznym podkładzie. Z tym co widać nad ziemią nic się nie dzieje 10 lat, ale nie rozkopywałem tej części rury co jest w ziemi. Wydaje mi się, że przy braku dostępu powietrza korozja jest bardzo powolna.

Rur stalowych w ziemi nie zabezpiecza się farbą....

Do izolowania rur najlepiej nadają się specjalne taśmy izolacyjne, łatwy prosty montaż i spokój na lata.

Myślę że nie zaszkodzi jak przed taśmą pomalujesz antykorozyjnym podkładem - zapytaj w sklepie.

Dysperbit to chyba tylko do betonu?

Wystarczy podjechać do sklepu/hurtowni gazownicznej i kupić izolację w taśmie bez żadnych podkładów. Podejścia do skrzynki jak kupuje się gotowe to też są zaizolowane taśmą. Profesjonalne zabezpieczenia antykorozyjne dla gazociągów produkują takie firmy jak Atagor, AGCOR itd.

Witam,

W projekcie mam doprowadzenie gazu do domu od skrzynki gazowej w ogrodzeniu rurą PE, potem jest połączenie PE/stal, i w odległości 1m od ściany piwnicy zaczyna się rura stalowa, która wchodzi pod ziemia do piwnicy poprzez przepust.

Kupiłem wszystkie elementy, przy czym bezszwowa stalowa rura gazowa (1") nie jest zabezpieczona antykorozyjnie.

Mam pytanie: czym zabezpieczyć rurę stalową, która jest prowadzona w ziemi, tak aby mieć spokój na lata? Jak to robia fachowcy?

Kiedyś jak nie stosowano rur PE, w ziemi układano stalowe rury gazowe. Jak je zabezpieczano antykorozyjnie.

Z pewnością jakimś lakierem, no właśnie, jakim? Co może być najlepsze do do takiej antykorozyjnej izolacji?

Pozdrawiam

Instalację gazową kładziesz samodzielnie? Masz uprawnienia gazowe?