kulibob 24.10.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Już ten tema t przypadkowo przewinął się przy innym moim wątku jednak chciałbym uporządkować.Mama garaż ok 45m2 (w tym kotłownia 6m2) ocieplenie ścian 20cm ocieplenie dachu 20cm 3 okna 3 szybowe i dwie bramy wiśniowskiego u U=1,07. Sciana miedzy domem a garażem 20cmNiestety ok 1,5m od bramy mam przyłącze wody i licznik które trochęmie martwi. Generalnie nie chciał bym ogrzewać garażu. Czy niedawanie styropianu na posadce wystarczy aby pasywnei podgrzewać garaż powyżej 0*C. Generalnie prosiłbym aby ludzie nie posiadający styropianu w garażu wypowiedzieli sie czy spada im temperatura poniżej 0*c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Owiń tym rurę i licznik i po problemie.http://allegro.pl/kabel-grzejny-2m-z-termostatem-przewod-grzewczy-i5715719946.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.10.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Nie spada, ale to zależy od wielu czynników.Dom mam lepiej ocieplony od Twoich założeń, a garaż mam mniejszy 18 m2. Grzeję go "geotermalnie", czyli nie mam styro w podłodze. Do tego:- 1/2 wyrzutu z reku idzie do garażu (garaż ma własną went. grawitacyjną, brak kłopotów z wilgocią)- wyrzut powietrza z powietrznej pompy ciepła do CWU- do tego silnik samochodu- do tego jakieś przenikanie ciepłą przez ściany (pomimo 12 cm. szarego styro) i drzwi do przedsionka Nigdy, nawet przy - 25C nie miałem w garażu poniżej 0C. Ale i tak mam kabel grzejny owinięty na rurze doprowadzającej wodę. Załączam dla spokojnego snu jak temp. na zewn. utrzymuje się poniżej -15 C przez dłuższy czas albo jak wyjeżdżam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.10.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Liwko już kiedyś kłóciliśmy się o ten kabel:) ale rozważam to. Dać kabel grzejny na element nad posadzką a to co idzie pod posadzką to dać w kondom i zapomnieć? Masz u siebie styropian w garażu?? Edytowane 24 Października 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.10.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Generalnie prosiłbym aby ludzie nie posiadający styropianu w garażu wypowiedzieli sie czy spada im temperatura poniżej 0*cGaraż mam pod jednym dachem z kotłownią (dzieli je nieocieplona ściana). Całość z pustaków ceramicznych + 15 cm styropianu. Podłoga w garażu bez styropianu. Niestety bramy segmentowe posiadają sporo dziur. Jeśli jest ponad tydzień -10 C, to temperatura przy ścianie zewnętrznej spada poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.10.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Jeśli jest ponad tydzień -10 C, to temperatura przy ścianie zewnętrznej spada poniżej zera. Czyli ogrzewanie "geotermalne" w garażu to lipa?? Wydawało mi się że dobrze ocieplony garaż bez styro na podłodze powinien zadziałać jak ziemianka bez ziemi:) Edytowane 24 Października 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Nie wiem na ile są szczelne inne bramy segmentowe, ale mój Normstahl ma sporo "szczelin wentylacyjnych" i przy długości 5 m dość skutecznie wychładza pomieszczenie. A przecież jeśli go jeszcze dwa, trzy razy dziennie otwieram na oścież, to geotermalne +4 C nic nie zdziała przy - 10 C na zewnątrz. Miałem kiedyś w tym garażu grzejnik, ale mi zamarzł Edytowane 24 Października 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 24.10.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) W zależności od źródła ciepła, można zastosować grzejnik podpięty pod płaszcz zbiornika CWU/bufor ciepła, lub kocioł gazowy, do tego pompka w szereg załączana termostatem w "ogrzewanym" pomieszczeniu. Ustawiamy +5'C i finito. Rozwiązanie ma tą zaletę, że w razie majstrowania przy aucie podkręcamy do odpowiedniej, komfortowej temperatury. Edytowane 24 Października 2015 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 można zastosować grzejnik... Rozwiązanie ma tą zaletę, że w razie majstrowania przy aucie podkręcamy do odpowiedniej, komfortowej temperatury. Rozwiązanie ma tę wadę że jeśli podczas silnych mrozów koś niechcący otworzy pilotem bramę (a nie ma kontrolki informującej że garaż jest otwarty) to każdy grzejnik zamarznie i popęka. 4 cm pianki które są w bramie + wszechobecne szczeliny sprawiają że ogrzewanie garażu to studnia bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.10.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Rozwiązanie ma tę wadę że jeśli podczas silnych mrozów koś niechcący otworzy pilotem bramę (a nie ma kontrolki informującej że garaż jest otwarty) to każdy grzejnik zamarznie i popęka. 4 cm pianki które są w bramie + wszechobecne szczeliny sprawiają że ogrzewanie garażu to studnia bez dna. Nie popęka, bo termostat uruchomi pompkę, gdy w garażu spadnie temperatura poniżej +5'C. Niebezpieczeństwem jest brak prundu, ale tą wadę mają i kable elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Nie popęka, bo termostat uruchomi pompkę, gdy w garażu spadnie temperatura poniżej +5'C. Niebezpieczeństwem jest brak prundu, ale tą wadę mają i kable elektryczne. Mi popękał , ale nie miałem termostatu. Tak czy inaczej - według mnie grzejnik w garażu to pomyłka. Edytowane 25 Października 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.10.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Według Ciebie...Miałeś grzejnik zakręcony. Grzejnik ma grzać. Jak może coś zamarznąć, skoro jest to ogrzewane? Wyłączony grzejnik w garażu to pomyłka. Inna sprawa, to umieszczenie przyłącza wody, w tak narażonym miejscu.... Takie rzeczy niestety trzeba przewidywać. Jeśli garaż niewykończony, można sam licznik przenieść w głąb garażu (do kotłowni?), a rury w odpowiedni sposób zabezpieczyć przed "mrozem z bramy",np okładając ścianę styropianem, nie odcinając rur od "ciepła" ław fundamentowych.Wtedy i dla samochodu wystarczy ogrzewanie "geotermalne". Jak ktoś nie lubi majsterkować przy aucie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Liwko już kiedyś kłóciliśmy się o ten kabel:) ale rozważam to. Dać kabel grzejny na element nad posadzką a to co idzie pod posadzką to dać w kondom i zapomnieć? Masz u siebie styropian w garażu?? Ja dałem dupska i dałem styropian. W zeszłym roku z połowy podwójnego garaży wyjąłem i położyłem kostkę. Niestety czy stety, zima w zeszłym roku była mizerna i nie mogę podać spostrzeżeń. O to co pod posadzką raczej się nie martw. Nawet gdy miałem styropian to podczas dużych (-27) mrozów temperatura spadała tylko do - kilku stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Rozwiązanie ma tą zaletę, że w razie majstrowania przy aucie podkręcamy do odpowiedniej, komfortowej temperatury. A farelka nie będzie lepszym i szybszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.10.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Zależy jak często/długo grzebiesz w garażu Jak ktoś nic nie robi w warsztacie, to pewnie tak.. Garaż, w którym może coś zamarznąć lepiej ogrzewać stale. Poza tym podobne rozwiązanie można stosować w piwnico/warsztacie, czy chociażby przy drabinkach w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Mi popękał , ale nie miałem termostatu. Tak czy inaczej - według mnie grzejnik w garażu to pomyłka. No widzisz ... A u mnie wszyscy znajomi mają grzejniki w garażach i nie narzekają ... Ustawione mają na "1" i tyle ... Nieużywany grzejnik w garażu to pomyłka i z tym się całkowicie zgadzam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 25.10.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Zgadzam się jezeli wiesz, że masz w garażu coś co może zamarznąć to warto ogrzewać garaż. A szczególnie wtedy, gdy duzo w nim przebywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.10.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Inaczej,jak ktoś decyduje się na ogrzewanie w garażu, to powinien tego ogrzewania używać. Albo nie ogrzewać garażu wcale, odizolować od domu i wspomagać się w razie czego farelkiem/konwektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Inaczej,jak ktoś decyduje się na ogrzewanie w garażu, to powinien tego ogrzewania używać. Albo nie ogrzewać garażu wcale, odizolować od domu i wspomagać się w razie czego farelkiem/konwektorem. Otóż to. Pierwsze rozwiązanie droższe i gorsze dla samochodu, drugie pozbawione tych wad. A przepraszam, przy pierwszym my przez kilka minut dziennie się lepiej czujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.10.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Jak ktoś kupi sobie klasycznego, Garbusa czy inną Alfę, czy ma inne hobby, które wymaga pracy w warsztacie to warto rozważyć centralne ogrzewanie również w garażu. Podobnie jak stoi tam coś co może zamarznąć, np hydrofor. Tylko musi być to łatwo sterowalne ogrzewanie czyli grzejnik z małą ilością wody, lub nagrzewnica. W pozostałych przypadkach wystarczy ten styropian między ścianą domu, a garażem i brak styropianu w posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts