Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

-15 na zewnątrz, +2 w garażu, z tym że garaż dwu stanowiskowy i styropian pod połową garażu.

To niewiele lepiej niż w moim.

Tak jako ciekawostka w domu też puki co bez styro tylko sam chudziak "taras"uszczelniony blockami betonowymi i kartonem:) na dzin dobry 4,5*c jednak jest tam grzane kozą w salonie do12-15c ok 4-5h dziennie jednak budynek szybko się wychładza, koza raczej ma znikomy wpływ na garaż bo w czasie palenia temp tam nie wzrasta. Garaż jest nieco niżej niż dom.

Druga ciekawostka Rury od GGWC mam na głębokości 1,2m jednak zasypane tylo 20 cm ziemi, rury ida na granicy woda/wilgoć. układ spiralny 140m fi32 glikol ok 40% załączyłem dzisiaj pompe obiegową i włożyłem termometr pod otulinę temp z gruntu 3*c ciekawy jestem jakby była tam temp. jak by było "prawidłowo" zasypane. Codziennie mierzę temp. GGWC dziennie spada o ok 1*c

u mnie w pomieszczeniu gospodarczym w najcieplejszej części wśród nieogrzewanych pomieszczeń mam 3,5*C. temperatury zewnętrzne do -14*C. nie mam tam zysków słonecznych i pomieszczenie jest zupełnie oddylatowane od domu. ściany to silikat + 10 cm styro, sufit to strop żelbetowy + 15 cm styro (taras), brak izolacji w podłodze, od domu 20-30 cm styropianu. gdyby takie temperatury się utrzymały, to może musiałbym dogrzać, żeby przyłącze wody nie zamarzło.

w garażu jeszcze nie mam termometru, ale może tam być chłodniej.

samodzielny budynek gospodarczy ok 18m2 o taki http://projekty.muratordom.pl/projekt_wiata-gazowa-z-pomieszczeniem-gospodarczym,1338,0%2C0.htm?c=168

ściany 6 cm styro grafitowego

fundament 5 cm styro białego.

dach 15 cm wełny miedzy krokwie

podłoga kostka na gruncie

dziś w nocy na zewnątrz -14C w budynku o 8 rano +1,5C

Kolejny dzień nad ranem -16,5 przy oknie - 1,5 wgłębi 2,5 butelka przy bramie brak śladów zamarzania , temperatura bezpośrednio pod chudziakiem 1,5m od bramy 3,5*c . Kabel grzejny w 24h wciągną 0,155kWh moc kabla 32W załącza się przy 3*c wyłącza chyba przy 13*c. Otulina rury pianka 9mm i 50mm wełny w miejscu czujnika 9mm pianki i byle jak strzępy wełny.

Na razie grzanie z gleby chyba działa ale przy dłuższych mrozach byłaby chyba lipa, przynajmniej na moim etapie budowy.