kulibob 08.01.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Dom SSZ , brama wiśniowski unipro, BK 24cm + 15cm termoorganika gold. Po ostatnich mrozach ok -17-18' , 2,5m od bramy wiadro z wodą zamarzło, wodomierz zamarzł i pękło jedno kolanko. Czy jeżeli dom będzie zamieszkały nie będzie takich sytuacji czy trzeba myśleć o ogrzewaniu garażu aby woda nie zamarzała ? miałem nie dawać styro w posadzkę ale teraz nie wiem co zrobić. Szczerze jestem zdziwiony że ci zamarzło.Ja w tym temacie starałem się w miarę szczegółowo przedstawiać przebieg temperatur przy ostanich mrozach. Mi ngidzie woda nie zamarzła w garażu a rozstawiałem butelki w różnych dziwnych miejscach. Też miałem nakaz wykonania licznika w określonej odległości od wodociągu i odległości od fundamentu najbliższego wodociągowi, to jakaś głupizna. Ja mam rure PE32 w piance PE 9mm ok 1,5m pod ziemią i 0,5 nad ziemią wsadziłem rurę w to przed zasypaniem. Coś w tym rodzaju http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/instalacje-wodne-i-gazowe/systemy-mocowan-instalacji/otulina-pe-st-35mm-9mm-2mb-termax-bisan,p7745,l552.html W cześci nadziemnej rura +liczniki + zawory Coś takiego http://allegro.pl/kabel-grzejny-2m-32w-przewod-grzewczy-niemiecki-i5892918039.html Całość dodatkowo zawinięta 50 mm kijowej wełny http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/welna-szklana-izolacyjna,p387650,l396.html w miejscu gdzie jest czujnik kabla dałem dość ubogo izolacje aby szybciej robiło się tam zimno. Kabel załanczał się przy ok 3*c i załączał się bo podroczyłem go do licznika. Narazie H2O nie mam dalej rozprowadzonego. Planuję później zejść z rurą pod posadzkę w takim samym 9mm kondomie i przeprowadzić rurę do kotłowni do zmiękczacza i filtrów. Kabel grzejny pozostawię w części nadziemnej. Wentylacja to chyba będzie zetka z anemostatem przy dużych mrozach się zakręci i otworzy nawiew z GGWC, W razie jakiegoś armagedonu zostaje chyba farelka z termostatem. jednak przed wylaniem posadki przeprowadzę podejścia do grzejnika koszt znikomy a kto wie co mi się tam urodzi:) Nie wiem tylko o ile grzanie gruntu spadnie jak dojedzie na chudziaka drugi chudziak i beton łącznie 20cm?? Myślałem jeszcze żeby odkopać trochę rure i do ściany fundamentowej wewnętrznej dać z 2 cm styroduru?? było by wtedy 8 cm styro, bloczek betonowy, 2 cm styrodur, kondom PE i rura. Popadam w paranoje?? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Popadam w paranoje?? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Widać , że często tak jest tzn wodomierz w garażu nie daleko bramy. Czy jeżeli bedzie dom zamieszkały to wtedy spada prawdopodobieństwo , że będzie zamarzało ? Na sufit w garażu dałem 5cm styro i na strop będzie też 5cm. Na ścianę od zewnatrz nie dawałem bo i tak wąski garaż i pomyślałem , że zawsze to jakieś ciepło będzie szło do garażu. Nie wiem co teraz robić i dlaczego zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.01.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Widać , że często tak jest tzn wodomierz w garażu nie daleko bramy. Czy jeżeli bedzie dom zamieszkały to wtedy spada prawdopodobieństwo , że będzie zamarzało ? Na sufit w garażu dałem 5cm styro i na strop będzie też 5cm. Na ścianę od zewnatrz nie dawałem bo i tak wąski garaż i pomyślałem , że zawsze to jakieś ciepło będzie szło do garażu. Nie wiem co teraz robić i dlaczego zamarzło. Ryzyko zamarzania na pewno zmaleje bo zyski od domu zawsze jakiś będą. kup jakiś kabel grzejny do tego termostat różne takie cuda można znaleźć na alegro załączaj jak przyjdą jakieś większe mrozy (monitoruj które dla twojego garażu są większe). dorzuć jeszcze jakieś ocieplenie od góry bo chyba trochę mało masz. Dlaczego zamarzło?? a ociepliłeś chociaż rurę i wodomierz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Nie ociepliłem bo miało nie zamarzać jak nie ma styro na posadzce Może i mało jest na suficie ale to raczej nie ma wpływ na temp w garażu. W sumie będzie 10cm styro dla pokoju nad garażem , więc chyba wystarczy. Na gruncie , na parterze też będzie tylko 10cm bo niestety więcej się nie zmieści. Teraz jakby robił to pewnie dałbym conajmniej 15cm, ale jest po ptakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Masakra,rustin,ile ty masz latek ?Czy naprawdę brak Ci wyobraźni podobnej do tej która ma przedszkolak ? Może weź Ty się za budowę domu ale w piaskownicy z kolegami co ?Ręce odpadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.01.2016 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Masakra,rustin,ile ty masz latek ? Czy naprawdę brak Ci wyobraźni podobnej do tej która ma przedszkolak ? Może weź Ty się za budowę domu ale w piaskownicy z kolegami co ? Ręce odpadają... Może za miast krytykować podpowiedziłbyś koledze. Przecież dla tego my laicy wchodzimy na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.01.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Nie ociepliłem bo miało nie zamarzać jak nie ma styro na posadzce Może i mało jest na suficie ale to raczej nie ma wpływ na temp w garażu. W sumie będzie 10cm styro dla pokoju nad garażem , więc chyba wystarczy. Na gruncie , na parterze też będzie tylko 10cm bo niestety więcej się nie zmieści. Teraz jakby robił to pewnie dałbym conajmniej 15cm, ale jest po ptakach no masakra...wyobraźnią nie grzeszysz,,,,ściany nie ociepliłeś i dziwisz się...może gdyby ściana była ocieplona, to ciepło z dołu by wystarczyło...może.... jak miałem wodomierz w nieogrzewanym domu (SSO), to owinąłem go szczelnie wełną, a jak wiedziałem że idą mrozy, to dołożyłem kabel grzejny pod wełną (mimo że ocieplenie było) czasami trzeba trochę pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Spokojnie Panowie, pęknięta rurka to nie powód do dramatyzowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 może tego nie zrozumiesz, mimo to spróbuję... Może za miast krytykować podpowiedziłbyś koledze. Przecież dla tego my laicy wchodzimy na FM no właśnie...to wbrew pozorom tez jest porada...temu co mu pękło pewnie nie pomoże, ale może innych skłoni do myślenia przed a nie po... też kiedyś miałem pomysł...na etapie SSO....wysłałem zapytanie w podobnym to tego w którym piszecie....i dostałem tylko jedną odpowiedź że od razu myślenie mi wróciło i nie zrobiłem olbrzymiego głupstwa (mniejsza już o szczegóły) czasami nie da się inaczej..... a jeśli chodzi o kulturę wypowiedzi - to przyganiał kocioł garnkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Masakra,rustin,ile ty masz latek ? Czy naprawdę brak Ci wyobraźni podobnej do tej która ma przedszkolak ? Może weź Ty się za budowę domu ale w piaskownicy z kolegami co ? Ręce odpadają... Powiedział ten co nie obraża innych. .... Mierzyłeś może do ilu spadała ci temperatura w domu?? może zeszła minimalnie na minus.W takiej sytuacji nie powinno być raczej problemu jak zamieszkasz. Jeśli dobrze rozumiem to nad garażem masz pokój. jeśli dasz 5cm od garażu do garaż dość mocno ci wychłodzi pokój.Może możesz jakąś wełnę podwiesić?? A jeśli nad pokojem masz 5cm to jeszcze gorzej bo takie -18*c strasznie będzie ci ten pokój wychładzać. Jesli chodzi o garaż to moja budowlana prowizorka wyglada tak: Edytowane 9 Stycznia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.01.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Nie mierzyłem , muszę jakiś termometr kupić z pamięcią. Nie da się już dołożyć nic na sufit bo nie ma niestety miejsca. O co Ci chodzi , że jeśli mam nad pokojem 5cm to jeszcze gorzej ? przecież w garażu nie będzie -18' Cały dom z zewnątrz wraz z garażem bo jest on w bryle domu , jest ocieplony 15cm styro. Na posadzce garażu nie będzie nic, na suficie w garażu jest 5cm styro. Nad garażem jest pokój gdzie na posadzce będzie dodatkowo 5cm. W garażu narazie jest chudy beton a na niego będzie wylewka ps. Kulturalny jestem dla osób które są kulturalne, tego nikt mi nie zarzuci. Dla przemądrzałych chamów już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Ja CIę zrozumiałem tak Jeśli twój pokój jest oddzielony od dworu 5cm to strasznie mało. Jeśli masz inaczej i źle zrozumiałem to sorry. z rurą zrób jak mówiłem u mnie się sprawdziło zrobisz jak zechcesz. Jednak jeśli coś raz zamarzło to może i drugi raz. Ja też jestem trochę osrany bo to ni są jeszcze jakieś największe mrozy . Może ktoś coś lepszego Ci doradzi. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.01.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Źle się zrozumieliśmy Ma być coś takiego, czerwone linie to ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2016 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Źle się zrozumieliśmy Ma być coś takiego, czerwone linie to ocieplenie. Na moje ok. ja mam 28 na skosach, 15 skosy nieogrzewanego strychu, 28 strop strychu.ściany 20 podłoga 13 ( więcej nie da rady upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.01.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Nie ociepliłem bo miało nie zamarzać jak nie ma styro na posadzce Może i mało jest na suficie ale to raczej nie ma wpływ na temp w garażu. W sumie będzie 10cm styro dla pokoju nad garażem , więc chyba wystarczy. Na gruncie , na parterze też będzie tylko 10cm bo niestety więcej się nie zmieści. Teraz jakby robił to pewnie dałbym conajmniej 15cm, ale jest po ptakachjak nie będzie źródła ciepła to tez zamarznie. Mnie tez rozwaliło wodomierz i jeden zawór kulowy przy wodomierzu. nie wiem co jeszcze bo dokładnie nie sprawdzałem. Opatulanie nic nie da bo brak źródła ciepła. opatulenie da wtedy, jak lekko odkręcimy wodę i ta będzie się powoli lała, wtedy dostarczy ciepła z pod ziemi. Jak zamieszkasz, będzie ok. ciepło bytowe i z ogrzewania nie pozwoli zamarznąć rurom ani wodomierzowi. Będziesz tez używał wody a ta płynąca rurami głęboko w ziemi będzie miała kilka stopni i dodatkowo ogrzeje rury. Niestety wszyscy teraz liczymy straty po tych mrozach. Wszyscy ci co mają SSZ i bez ogrzewania. Ja , sąsiad, Ty Na takim etapie to tylko kabel grzejny jak ktos wcześniej wspomniał. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.01.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja testuje wyrzut z rekuperatora do garażu. Ogólnie pomysł jest dobry, ale nie wtedy gdy jest dużo wilgoci technologicznej. @Autorus i jak Twoje testy? Sprawdzałeś temperaturę w garażu w te największe mrozy? Mi również pomysł z wyrzutem reku wydaje się interesujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 @Autorus i jak Twoje testy? Sprawdzałeś temperaturę w garażu w te największe mrozy? Mi również pomysł z wyrzutem reku wydaje się interesujący... Wilgoć to jedno, a dwa to sprawność rekuperatora. dajmy na to, ze jest na poziomie nędznych 80%. To jeżeli na zewnątrz mamy -10, a wewnątrz +20, to jaka temperatura będzie na wyrzutni? Wyrzut rekuperatora w garażu to nie jest dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) To jeżeli na zewnątrz mamy -10, a wewnątrz +20, to jaka temperatura będzie na wyrzutni? No jaka? Wydaje mi się, że będzię ciepłe Chodzi mi o to, żeby usuwane z pomieszczeń powietrze, które jest ciepłe nie wyrzucać przez ścianę na dwór, tylko do garażu, jeśli to możliwe... Dopiska: P.S. Zapomniałem uwględnić odzysk ciepła. Chyba raczej nie będzie ono zbyt ciepłe... Edytowane 18 Stycznia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dopiska: P.S. Zapomniałem uwględnić odzysk ciepła. Chyba raczej nie będzie ono zbyt ciepłe... Wręcz będzie wychładzać garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts