Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej strat wielkich niema. Drzwiczki od kotła ociepliłem wełną kominkową, wszystkie rurki i pompki są docieplone, na fabrycznie docieplony boiler jeszcze wełna 5cm. Rura do komina też docieplona aby spaliny były cieplejsze. Dolot powierza przez anemostat fi125. Kotłownia znajduje się jako pomieszczenie wydzielone w garażu. Temp w garażu ok 12*C. A na ścianie zewnętrze ocieplona 20cm styropianu. Ciepło jest może dlatego że kotłownia mała ok 6m2 a na kotle trzymam 62*C pompa od boiler i od podłogówki chodzą non stop czyli bojler prawie tyle co kocioł i w rurkach też ciepło. A ile będzie zimą nie wiem narazie na zewnątrz ok 0-2*C i jest OK

Możesz mi napisać do czego Ci potrzebne cieplejsze spaliny w kominie ?

Garaż z ocieploną podłogą na zewnątrz ok -1 .. 0 C, w garażu + 10 C. Poobserwuję w ziemie, chętnie zapoznałbym się z danymi od osób nie posiadających ocieplonej podłogi, czy faktycznie są i jak wielkie to są różnice w temperaturze.

U mnie nie ma izolacji termicznej od gruntu.

• 1 month później...

sprawdziłem na termometrze w samochodzie po kilkunastu godzinach postoju i nie otwierania bramy i mam +4 przy tych -11C na podwórku. Chyba jeszcze garaż nie zdążył namarznąć bo z tego co pamiętam z poprzednich lat to potrafiło być koło zera.

Sufit mam odizolowany 10cm i ściany 5cm. Dodatkowo po obwodzie nawet na ściane zewnętrznej mam przyklejony plaster(od strony garażu) 10cm styropianu w doł czyli żeby nie ciągneło po namarznietej ścianie w górę. Nie wiem czy coś to daje ale zrobiłem taką poprawkę po zimie poprzedniej. Zauważyłem że w blokach tak robią

A po co wyrzucać w zimie podgrzane do 23C powietrze z domu na zewnątrz ? Wylot mam w garażu i na razie ani rowery ani samochody nie ucierpiały z tego powodu.

Jeśli nie żartujesz i faktycznie masz wyrzut do garażu, to napisz proszę jak z zapyleniem? Chodzi mi o np motocykl, który mam i stoi w garażu. Nie ma ogromu kurzu? Też wolałbym zrobić wyrzut do środka i nie dziurawić kolejny raz ściany. Dzięki za odpowiedź.

U mnie dzisiaj w nieogrzewanym garażu dostawionym do domu (nie w bryle) 6,5st., -12 na zewnątrz - ale nie wyjeżdzałem autem 2 dni. Cały grudzień temp. była w okolicy 10st. Plyta bez izolacji, ściany 12cm grafit, sufit 15cm celuloza, jedna ściana oddzielona od bydynku 30cm EPS więc zyski z domu raczej mizerne.

Ja mam wylot z odkurzacza na zewnątrz, sam odkurzacz też grzeje można by było założyć fitlr HEPA (drogi), albo przynajmniej taką matę G4 z rekuperatora podwójnie złożononą i przymocować na zaciskach na wylocie. Bez tego to jest sporo takiego drobnego pyłu - a po co syfić w garażu.