link2jack 06.01.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 W wątku o odkurzaczach znajdziesz urzytkownikow którzy użytkują odkurzacze centralne z wyrzutem do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.01.2017 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Narazie nie dorobiłem się Centralnego odkurzacza kupię jak padnie zwykły. Czy Centralny nie podgrzewa dodatkowa powietrza ?? Bo była mowa o 23*C. Trzeba asekuracyjnie załączyć dzisiaj kabel na przyłączu bo dostałem ostrzeżenie z RSO że w nocy -17*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Jeśli nie żartujesz i faktycznie masz wyrzut do garażu, to napisz proszę jak z zapyleniem? Chodzi mi o np motocykl, który mam i stoi w garażu. Nie ma ogromu kurzu? Też wolałbym zrobić wyrzut do środka i nie dziurawić kolejny raz ściany. Dzięki za odpowiedź. Nie żartuję mam tak od 3 lat i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.01.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Nie żartuję mam tak od 3 lat i jest OK. Jesze tylko jedno pytanie. Wyrzut masz skierowany w jakieś specjalnie przemyślane miejsce, czy tak jak wyszło przy montażu jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Niedaleko jednostki centralnej blisko bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.01.2017 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 W nocy -16 obecnie -9 temperaturze metr od bramy 4,4 w głębi garażu 5,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.01.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przecietna 11:00 6.01 - 11:00 7.01 -13.2 oC z minimalna -18.5. W garażu 9 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.01.2017 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Przecietna 11:00 6.01 - 11:00 7.01 -13.2 oC z minimalna -18.5. W garażu 9 oC Mieszkasz w zimniejszych okolicach Bydgoszczy niż ja ale z cieplejszym garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2017 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Na zewnątrz -9 do -4 w garażu 4,5-5,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.01.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 teraz mam na zewnątrz -10C, w środku garażu około 3C na zewnątrz -18C, w środku 0,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Przecietna 11:00 6.01 - 11:00 7.01 -13.2 oC z minimalna -18.5. W garażu 9 oC Dzisiaj 8.5. to jest w głebi. Wieczorem przestawie termometr blizej bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.01.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 U mnie 0 oC po nocy, gdy na zewnątrz było -21 oC. Przyszedł czas, żeby zdjąć otuline z rurek. Jak na blok myślę że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 09.01.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 U mnie w garażu w bryle domu z nieocieploną podłogą w ostatnie mrozy średnio po środku garażu było 5,5-6 stopni. Ale ściany sąsiadujące z domem mam nieocieplone (w domu temperatura 14-15 stopni, jeszcze nie zamieszkany). Zastanawiam się czy jest sens ocieplać te ściany? Może nie ocieplać, by garaż pomimo braku bezpośredniego ogrzewania był dogrzewany ciepłem z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.01.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 U mnie w garażu w bryle domu z nieocieploną podłogą w ostatnie mrozy średnio po środku garażu było 5,5-6 stopni. Ale ściany sąsiadujące z domem mam nieocieplone (w domu temperatura 14-15 stopni, jeszcze nie zamieszkany). Zastanawiam się czy jest sens ocieplać te ściany? Może nie ocieplać, by garaż pomimo braku bezpośredniego ogrzewania był dogrzewany ciepłem z domu? Nie wiem czy jest sens trzymać w garażu wyższą temp. Chyba że myślisz o kąciku majsterkowicza? Wtedy według mnie lepiej odpalić okolicznościowo farelkę, spełni swoją rolę. Bez dylatacji garażu od budynku zwiększasz straty cieplne domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ja ścianę ociepliłem. Ale, w końcu co to za problem aby dołożyć ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.03.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Napisałem już posta w innym wątku, ale ten wydaje się być bardziej odpowiedni.Chciałbym się podpiąć pod temat ogrzewania garażu. Garaż z kotłownią (w zasadzie to z "pompownią") w bryle budynku, ale oddyletowany od domu ("dostawiony do domu"). Dom posadowiony jest na izolowanej płycie fundamentowej, garaż na tradycyjnych fundamentach. Pomiędzy ścianą domu a ścianą garażu mam 10 cm EPS, pomiędzy płytą fundamentową a fundamentami garażu 10 cm XPS. Fundamenty garażu ocieplone 5 cm EPS hydro, brak izolacji termicznej chudziaka (liczyłem, że grunt będzie grzał zimą i chłodził latem). Ściany garażu będą zaizolowane 10 cm EPS, okna ciepłe, brama standardowa (4 cm PUR), strop 8 cm PUR.Liczyłem, że zimą będzie utrzymywała się temperatura powyżej 0 st. C (zyski ciepła od gruntu+zyski ciepła od domu+zyski ciepła od kotłowni), ale obliczenia OZC pokazały, że przy temperaturze obliczeniowej -20 st. C w garażu będzie -11 st. C.Poziom chudziaka jest już zbliżony do poziomu finalnej posadzki (muszę wylać 2-5 cm wylewki samopoziomującej), więc wydaje się, że podłogówka już raczej nie wchodzi w grę.Jaki sposób ogrzewania polecalibyście? Na razie myślałem na kilkoma rozwiązaniami, ale mają sporo wad:1) Grzejniki (zajmują miejsce, przy PC i niskiej temperaturze zasilania będą musiały być całkiem spore)2) Ogrzewania ścienne (na ścianie już raczej nic nie powieszę - bo strach że wwiercę się w rurę)3) Wyciąć bruzdy w chudziaku i zrobić jedak podłogówkę (sporo roboty - około 100 mb bruzdy)4) Dać maty elektryczne (duże koszty inwestycyjne i "drogie" ogrzewanie)5) Nie dawać nic i liczyć, że jednak temperatura nie spadnie poniżej zera (za duże ryzyko - w garażu znajduje się zestaw wodomierzowy, w kotłowni będzie cała instalacja C.W.U + C.O.)6) Zainstalować osobne, nadmuchowe ogrzewanie dla garażu i kotłowni (koszty + komplikowanie systemu ogrzewania)7) Wstawić farelkę (mało zautomatyzowane rozwiązanie, jak nie będzie nikogo w domu, to kto tą farelkę włączy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2019 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Mało prawdopodobne te -11 przy -20.Temperatura w garażu zawsze mam na +Jedynie na rurze z wodą i liczniku mam kabel grzejny w tym roku nawt nie załączany. Do farelki podepnij termostat aby odpalała się jak temperatura w garażu spadnie poniżej ... ile tam chcesz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.03.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (liczyłem, że grunt będzie grzał zimą i chłodził latem) nie będzie , wystarczy znajomość fizyki budowli. Liczyłem, że zimą będzie utrzymywała się temperatura powyżej 0 st. C jak wyżej Mało prawdopodobne te -11 przy -20.bardzo prawdopodobne, zwłaszcza że Pomiędzy ścianą domu a ścianą garażu mam 10 cm EPS, pomiędzy płytą fundamentową a fundamentami garażu 10 cm XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 25.03.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Dodając zyski do parkowanego auta, to temp nie powinna spaść poniżej zera. U mnie jak przez tydzień nie ruszałem auta temp w garażu spadła z ok 5-6 do 2,5*. Z ciekawości na jedną noc (w godz 22-6) włączyłem farelkę na 1 bieg i... nic, nie podniosło wcale temp (a garaż mam wydaje się bardzo dobrze zaizolowany). Tak więc w farelkę szkoda się bawić. Może lepsza jakaś tania najmniejsza klima albo faktycznie grzejnik (najtańsza opcja)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2019 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) A ja mam 20cm między domem i garażem.Fakt w w garażuj est kotłownia w kotłowni 6m2 znajduje się kocioł na paliwo stałe przy -20 w kotłowni było ok 10*C jednak teraz kocioł i wszystkie bojlery/ rury itp są dodatkowo docieplone. Średnia moc kotła w sezonie zimowym 2kW więc wątpię aby jakoś specjalnie ogrzewał garaż ok 40m2 poprzez ścianę.Teraz w garażu jest 15*C. Na moje na rury i licznik kabel grzejny i eskra otuliny i prawdopodobnie nic się nie stanie ale twój wybór.... Jakiś olejak lub farelka awaryjnie i tyle. Przeczytaj cały ten wątek ja nie mam ocieplenia w podłodze i jest ok Edytowane 25 Marca 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts