Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Jak ktoś kupi sobie klasycznego, Garbusa czy inną Alfę, czy ma inne hobby, które wymaga pracy w warsztacie to warto rozważyć centralne ogrzewanie również w garażu. Podobnie jak stoi tam coś co może zamarznąć, np hydrofor. Tylko musi być to łatwo sterowalne ogrzewanie czyli grzejnik z małą ilością wody, lub nagrzewnica. W pozostałych przypadkach wystarczy ten styropian między ścianą domu, a garażem i brak styropianu w posadzce.

Racja przy -18 miałem około +4*C posadzka bez styro.

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I każdy przypadek inny :(. Według mnie są tylko dwie drogi bez styro i nie grzać ( ewentualnie kabel grzejny lub farelka z jakimś termostatem) albo styro i grzać. Co do dłubania to lubię dłubać ale nie przy samochodzie :) Nawet stół narzędziowy planuję jakieś dłubanko to głównie latem. Hydrofor też jest ze studnią w garażu ale to tylko na ogród więc wodę można spuścić na zimę. Garaż traktuję jako darmowy bufor ciepła na jednej ścianie. Chodzi oto że wybór jednej drogi jet raczej ostateczny i niema możliwości łatwiej i taniej naprawy. Zakładam że przez większość zimy będzie tam z 5-8*c jednak nie wiem co się wydarzy przy większych mrozach. Najsłabszym ogniwem są bramy i wjazd do garażu. Przy wjeździe jakiś styrodur się wykombinuje. Czy ma sens docieplenie bram garażowych czymś ala koc termiczny z powłoką refleksyjną?? Izolacja żadna ale czy odbijanie promieniowanie coś daje czy o lipa ?? mówię o czymś np: http://pl.onduline.com/onduterm-%C2%AE-xl-kit#

Na razie mam tylko chudziaka na podłodze dzisiaj zaizolowałem prowizorycznie wjazd bloczkami betonowymi i styropianem jak zrobi się chłodniej to będę miał jakiś pogląd czy grzanie z gruntu działa.

Czy poza brakiem styropianu i silnikiem samochodu masz jeszcze jakieś źródła ciepła w garażu??

Ściana pomiędzy domem a garażem jest docieplona 10cm styro , na zewnątrz mam 15cm styro . Nie mam żadnych źródeł ogrzewania , tylko to co przenika z domu do garażu i to co przeniknie z gruntu . W 2013r mróz około -18*C utrzymywał się około 7 dni i w garażu miałem jak wyżej napisałem .

Ja u siebie mam kran z wodą w garażu i na zimę spuszczam wodę dla bezpieczeństwa , na twoim miejscu jak masz tylko chudziaka to bym przerobił wodę tak żeby podejście było w bezpiecznym miejscu . Zrobisz raz a porządnie i będziesz miał temat z głowy .

Według Ciebie...

Miałeś grzejnik zakręcony. Grzejnik ma grzać. Jak może coś zamarznąć, skoro jest to ogrzewane?

Grzejnik był odkręcony. Tylko grzanie działa wtedy kiedy spadnie temperatura na termostacie w domu. A jak było -20 C i garaż otwarty, to każdy grzejnik zamarznie.

Jak macie za dużo kasy na ogrzewanie samochodów w garażu - wasz wybór.

Grzejnik był odkręcony. Tylko grzanie działa wtedy kiedy spadnie temperatura na termostacie w domu. A jak było -20 C i garaż otwarty, to każdy grzejnik zamarznie.

Jak macie za dużo kasy na ogrzewanie samochodów w garażu - wasz wybór.

Nie wyrokuj przez pryzmat Twojego przykładu.

Za przeproszeniem - dałeś ciała.

Panie przy -20 bywa, że rzeka nie chce zamarznąć. Włącz myślenie - grzejnik zakręcony, czy wyłączony - brak cyrkulacji -zamarza. Grzejnik jest po to, aby grzać. Dla ozdoby na ścianie to obrazek sobie możesz powiesić.

Kwestia czy i komu się opłaca ogrzewanie garażu jest indywidualna, co wcześniej już było pisane.

Włącz myślenie - grzejnik zakręcony, czy wyłączony - brak cyrkulacji -zamarza. Grzejnik jest po to, aby grzać. Dla ozdoby na ścianie to obrazek sobie możesz powiesić.
Przecież ci piszę że kocioł grzeje wtedy gdy spadnie temperatura na termostacie w domu (nie w garażu). Zazwyczaj grzeje nad ranem. Sam włącz myślenie jak nie rozumiesz! U ciebie wszystkie grzejniki grzeją 24 h ?

Niedawno gdzieś pisaliśmy o tym już - czy izolacja w podłodze i grzanie, czy też brak izolacji od gruntu i brak ogrzewania. Efekt ten sam - w drugim wariancie inwestycja mniejsza i późniejsze koszty zerowe.

Mam drugi wariant - nigdy nie było poniżej 0*C w garażu.

Gdy w lutym składałem w garażu regał i było lekko zimno, odpaliłem sobie biokominek dla rozgrzania rąk. Zawsze można też np. załączyć farelkę i skierować na siebie gdy ktoś chce zimą coś podłubać.

W garażu będzie też kotłownia oddzielona od garażu ścianą działową.

1. Czy warto dawać styro w kotłowni pod posadzką. (tam powinno być dużo cieplej i podłoga będzie raczej wychładzać, a im cieplej w kotłowni tym cieplej w garażu)

2. czy ocieplać ścianę miedzy kotłownią a domem . Czy tą drogą zyskam ciepło dla dom czy stracę ?

3. Czy dać styropian na podłodze w garażu po obwodzie w tak z 0,5-1m ( przy murze gleba będzie chłodniejsza???

Nowy obraz mapy bitowej.jpg

Edytowane przez kulibob

W garażu będzie też kotłownia oddzielona od garażu ścianą działową.

1. Czy warto dawać styro w kotłowni pod posadzką. (tam powinno być dużo cieplej i podłoga będzie raczej wychładzać, a im cieplej w kotłowni tym cieplej w garażu)

2. czy ocieplać ścianę miedzy kotłownią a domem . Czy tą drogą zyskam ciepło dla dom czy stracę ?

3. Czy dać styropian na podłodze w garażu po obwodzie w tak z 0,5-1m ( przy murze gleba będzie chłodniejsza???

[ATTACH=CONFIG]335369[/ATTACH]

Ja mam podobnie - do kuchni "przyklejoną" kotłownię, do kotłowni garaż. Kotłownia jest do końca (nie ma miejsca gdzie garaż dotyka domu). Całość ocieplona 15 cm styro.

1. W kotłowni dałem styro pod posadzką

2. Nieocieplałem - kotłownia ma też około 20 C. Ściana między kotłownią a garażem też nieocieplona.

3. Garaż mam bez styro pod podłogą

Edytowane przez panfotograf

Budowlany_Laik, jaka masz obecnie temperature w garażu ?

Moja realizacja, to garaż+kotlownia w kompletnie oddylatowanym budynku, bez styro w posadzce (plyta fundamentowa). Ocieplony 23cm z zew. i 20 dom-garaz. Dodatkowo szeroka na 1m i gleboka na 1m opaska przeciwwysadzinowa. Wyrzut zimowy powietrza wentylacyjnego z domu przez rure zatopiona w posadzce.

"Kotlownia" z PC i zbiornikim CWU 400l, oddzielona od garazu scianka dzialowa. Tam tez przylacze wody do domu. Zastanawiam sie, czy izolowac dodatkowo zbiornik CWU, czy jednak zostawic fabryczne 10cm, aby ogrzewal minimalnie swoimi stratami na mrozy. Ew. jakas farelka z termostatem antyzamrozeniowym.

Budowlany_Laik, jaka masz obecnie temperature w garażu ?

Sprawdzę wieczorem, bo aktualnie brama otwarta od godziny - wymiana przez serwisanta anody w bojlerze.

Ostatnio spoglądałem na termometr w aucie - gdy na zewnątrz było +10*C, to w garażu +13*C - zapewne trzymał jeszcze wcześniejszą temperaturę.

A jak u Ciebie wygląda górna przegroda w garażu?