Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To szału niema przy -20 to pewnie lipa.

A czy latem niema problemów z wilgocią bo podłoga jest chłodna?? Jaką macie temperaturę latem??

Żadna lipa, mieszkam 4 lata. Nie spada poniżej 0*C zimą.

Latem - zawsze niższa niż na zewnątrz. Idealne pomieszczenie do odpoczynku i schłodzenia się przy pracach ogrodowych.

A te Twoje Ogrzewanie ekogroch ??, to raczej przemyśl i skreśl, byś nie zrobił największej głupoty przy budowie swego domu.

Jeśli woda w rurach ma przepływ (jest w ruchu), to nawet do minus 10 nie powinna zamarznąć. Ale tak nie jest.

Jeśli grzejnik jest, to powinien grzać. A dobre zaizolowanie rur ma sens. Kabel grzewczy również. Tyle, że kosztuje. I kabel i eksploatacja. Ale zawsze "cóś za cóś".

Kabel grzewczy również. Tyle, że kosztuje. I kabel i eksploatacja. Ale zawsze "cóś za cóś".

Dwu metrowy pobiera 32W. Prawdopodobnie jeżeli nie da izolacji pod posadzką nigdy mu się nie załączy, ale nawet gdyby miał pracować nawet 50 dni w sezonie, to zapłaci rocznie około 20zł. Przy grzejniku będzie to duuuuuuużoooo więcej.

Dwu metrowy pobiera 32W. Prawdopodobnie jeżeli nie da izolacji pod posadzką nigdy mu się nie załączy, ale nawet gdyby miał pracować nawet 50 dni w sezonie, to zapłaci rocznie około 20zł. Przy grzejniku będzie to duuuuuuużoooo więcej.

Przeżyłem poważniejsze zdarzenie. Tzw. zima 2013/14. Rurociąg z wodą zaizolowany łupinami. Kabla grzewczego znacznie więcej niż Twoje 2 m. Jeden wypad prądu w Sylwestra i ... roboty było na prawdę dużo.

W garażu będzie też kotłownia oddzielona od garażu ścianą działową.

1. Czy warto dawać styro w kotłowni pod posadzką. (tam powinno być dużo cieplej i podłoga będzie raczej wychładzać, a im cieplej w kotłowni tym cieplej w garażu)

2. czy ocieplać ścianę miedzy kotłownią a domem . Czy tą drogą zyskam ciepło dla dom czy stracę ?

3. Czy dać styropian na podłodze w garażu po obwodzie w tak z 0,5-1m ( przy murze gleba będzie chłodniejsza???

[ATTACH=CONFIG]335369[/ATTACH]

Tak jak było napisane - bez kompromisów.

a) Albo grzejesz kotłownie izolując ją od gruntu i garażu styropianem

b) Albo Grzejesz kotłownie i garaż izolując je od gruntu styropianem. Podkreślam grzejesz....

c) Nie grzejesz ani kotłowni, ani garażu izolując je od domu.

IMHO punkt a) dla większości użytkowników jest najlepszy...

Po co miałybym ogrzewać kotłownie?? kocioł, boiler, rozdzielacze, komin, dadzą chyba sporo ciepła na 6m2. Izolować kotłownie?? dlaczego skoro traktuje jej ściany jak grzejnik dla garażu.Podłogę kotłowni zaizolować bo w tym przypadku podłoga przyniesie większe straty a nie zyski Zostaje tylko pytanie czy ocieplić ścianę miedzy kotłownią a domem ale raczej tak . Bo garaż będzie wychładzał kotłownię a ta dom. Wydaje mi się że raczej dobrze kombinuję

Zostaje tylko pytanie czy ocieplić ścianę miedzy kotłownią a domem
To zależy co będziesz miał w kotłowni. Jeśli kocioł na paliwo stałe, to może się okazać że to będzie pomieszczenie z najwyższą temperaturą zimą. Ja tak miałem do kiedy nie zrobiłem dodatkowych, ocieplonych wełną mineralną, drzwi do kotła.

Chodzi oto że nie rozumiem tego ocieplania drzwi kotła
Kocioł fabrycznie ma drzwiczki stalowe z betonową wkładką od wewnątrz. Takie drzwiczki spełniają swoją funkcję, ale się mocno nagrzewają i sporo ciepła (zamiast na ogrzewanie domu) idzie na grzanie kotłowni - zupełnie niepotrzebnie.

Dlatego zamówiłem sobie w firmie gdzie robią obróbki dachowe (tzn. mają maszynkę do zaginania blach) drzwi, w kształcie "kuwety", w które włożyłem 3 cm wełny mineralnej (takiej do kominka z warstwą aluminium). Drzwi zamocowałem do kotła za pomocą zwykłych zawiasów.

Zaizolowałem też rury wychodzące z kotła i w kotłowni jest sporo chłodniej (czytaj: mniej ciepła się marnuje)

Zdjęcie2329.jpgZdjęcie2330.jpgZdjęcie2331.jpgZdjęcie2332.jpg

Edytowane przez panfotograf

Po co miałybym ogrzewać kotłownie?? kocioł, boiler, rozdzielacze, komin, dadzą chyba sporo ciepła na 6m2. Izolować kotłownie?? dlaczego skoro traktuje jej ściany jak grzejnik dla garażu.Podłogę kotłowni zaizolować bo w tym przypadku podłoga przyniesie większe straty a nie zyski Zostaje tylko pytanie czy ocieplić ścianę miedzy kotłownią a domem ale raczej tak . Bo garaż będzie wychładzał kotłownię a ta dom. Wydaje mi się że raczej dobrze kombinuję

Panie.. Kotłownie ogrzewasz stratami z wymienionych przez Ciebie urządzeń. Jeśli nie odizolujesz kotłowni od garażu, a garaż będzie nieocieplony, musisz to "ogrzewanie" tratować jako stratę. I nie kombinuj, tylko jeszcze raz przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem. A radze dobrze :cool:

Ale macie problemy :)

Garaż WYMAGA bardzo dobrej wentylacji i jest to wymóg. Musi być nawiew powietrza i wywiew powietrza (komin). Takie coś ma usuwać wilgoć jaką generuje samochód i CZAD. Niestety powoduje to olbrzymie wychłodzenie pomieszczenia ...

Cudów nie ma , i nawet jak nie mamy styropianu pod podłogą w garażu to przy naprawdę dużych mrozach w garażu będzie minusowa temepratura , bo cudów nie ma i przy -20 czy -30 oczekiwać aby w nieogrzewanych garażu , który jest nonstop schładzany była temperatura dodatnia ...

"Ogrzewanie" geotermalne pomaga , ale na cuda liczyć nie można ...

Ja mam kotłownię "przejściową" pomiędzy kuchnią a garażem. Kotłownia to najcieplejsze pomieszczenie w domu (ale nie sauna) i służy za bufor który nie pozwala wychłodzić domu (kuchni) od garażu , a dodatkowo ciepło przenika przez drzwi i ścianę i grzeje garaż ...

Rury mam ocieplone , ale mam wylot spalin pionowy i sama rura grzeje nieźle ...

Ja osobiście nie wyobrażam sobie mieć jakiś przyłączy w garażu , a na pewno nie w żadnej sposób ogrzewanym ...

A co do strat ...

Straty są wszędzie i z niektórymi trzeba się pogodzić. Wielkie straty ciepła generują okna , bo są nawet kilka (kilkanaście) razy zimniejsze od zaizolowanego muru , ale jakoś ludzie montują okna i to spore ;),

Nie wpadajmy w paranoję ...