Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

Straty są wszędzie i z niektórymi trzeba się pogodzić.

To po co dawać izolacje na ściny, czy rekuperacje, skoro można się z tymi stratami pogodzić?

W twoim wypadku, ocieplenie ściany między kotłownią, a garażem zmniejszy straty. Wszak, z jednej strony piszesz, że nie ma sensu ogrzewać garażu, a z drugiej, że ściana kotłowni ogrzewa garaż... Dla samochodu to obojętne, a dla budżetu na ogrzewanie już nie.

Tak jak pisałem, trzeba być konsekwentnym.

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W kotłowni u mnie najwięcej ciepła daje rura spalinowa od kotła która wychodzi z góry kotła ...

Kocioł też się grzeje , bo mimo że jest izolowany to wiadomo że nie jest to idealna izolacja , tak samo jak izolacja rur i itd ...

Reszta jest zaizolowana , choć idealnej izolacji nie zrobi się i zawsze będą straty ...

Ciepło te grzeje kotłownię , bo kotłownia nie ma żadnego innego ogrzewania.

Dogrzewa też garaż , w którym trzymam rzeczy które nie lubią bardzo niskich temperatur (kwiaty , myjka ciśnieniowa) , mieszka też kot ;-)

Dodatkowo ciepło które idzie kominem murowanym , grzeje też pomieszczenie na poddaszu i grzejnik się tam sporo rzadziej włącza ;)

Cudów nie ma ...

Jakby kocioł i jego ciepło nie grzało kotłowni , to musiałbym czymś innym tak grzać i albo grzać tam grzejnikiem albo podłogówką ....

Więc te "straty" do czegoś się przydają i te ciepło "nie ginie" , tylko jest wykorzystane ...

Cudów nie ma , to nie perpetum mobile ...

Aby było ciepło w pomieszczeniu trzeba je grzać , aby te pomieszczenie nie ochładzało innych , trzeba grzać ...

W Twoim przypadku kulibob uważam że jeśli kocioł generuje ciepło , które i tak trafi częściowo do komina , to czemu go nie wykorzystać do grzania pomieszczenia kotłowni i pomieszczeń przyległych ?

Nawet jakbyś dał grzejnik w garażu , to dzięki "darmowemu" ciepło w kotłowni , grzejnik w garażu rzadziej się uruchomi ...

budowlany_laik i ja mamy płytę fundamentową czyli grunt odizolowany od garażu i on i ja nie zauważyliśmy od kilku lat w garazu temp.poniżej 0st.C

Czy dalej będziecie rozmawiali co się moze teoretycznie stać ?

A ze macie stratę ciepła niezamierzoną z powodu posiadania ogrzewania na węgiel to jedynie na własne życzenie i pretensje tylko do siebie.

Chcecie ją odzyskać to komin proponuję skierowac do wnętrza domu...

Następny teoretyk ?

Przed wprowadzeniem się do domu była mroźna zima i garaż nie ogrzewany , z "ogrzewaniem" geotermalnym miał temperaturę mocno na minusie , bo wewnątrz garażu był lód i szron na murach ...

"Ogrzewanie" geotermalne pomaga i to w dużym stopniu i ograniczy ono wychłodzenie pomieszczenia , ale cudów od tego nie należy oczekiwać i jeśli ktoś oczekuje że zastąpi one normalne ogrzewanie to może się mocno zdziwić ...

I może być to droga lekcja ...

Więc nie gadaj że przy np. -20 stopniach na zewnątrz będzie temperatura dodatnia w nieogrzewanym garażu bo to bzdura ...

Gdyby tak cudownie było to szklarnie nie trzeba by ogrzewać , a niestety grzeje się je i to mocno , mimo że w sezonie zimowym rośliny "wegetują" i nie potrzebują bardzo wysokich temperatur ...

To nie perpetum mobile , i bez ciepła i bez ogrzewania w pomieszczeniu , obiekcie , nie będzie ciepło , a tym bardziej w takim którym jest mocna i działająca nonstop wentylacja ...

A o moje straty ciepła , to się nie martw. , bo widzę że bardziej się "martwią" nie posiadacze kotłów , ale inni "życzliwi" ...

Następne wcielenie arturo 72 dobre :).

Jak to czytam odnoszę wrażenie że nieważne jak zrobię i tka będzie dobrze. Ale bez styro i z kablem grzejnym chyba lepiej . DO puki będzie kotłownia z grochem to powinno być sporo ciepła ekstra,jak będzie pompa to już lipa.

Ewentualnie można wyprowadzić rurki pod grzejnik. Jak by było do dupy założyć grzejnik i danfos na 0.

Nowy obraz mapy bitowej.jpg

żółte to styro na posadzce. Myślicie że ok??

Następne wcielenie arturo 72 dobre :).

Jak to czytam odnoszę wrażenie że nieważne jak zrobię i tka będzie dobrze. Ale bez styro i z kablem grzejnym chyba lepiej . DO puki będzie kotłownia z grochem to powinno być sporo ciepła ekstra,jak będzie pompa to już lipa.

Ewentualnie można wyprowadzić rurki pod grzejnik. Jak by było do dupy założyć grzejnik i danfos na 0.

[ATTACH=CONFIG]335846[/ATTACH]

żółte to styro na posadzce. Myślicie że ok??

:)

Jednak w Twoim wypadku warto ocieplić kotłownie od strony garażu, ponieważ jej ściany ogrzewają również dom. Styro w kotłowni tak jak narysowałeś + ściany.

Grzejnika nie dawaj, jak planujesz pompę ciepła w przyszłości.

Już wspominałem na pierwszej stronie, ale skoro nie masz jeszcze wykończonego garażu, to przenieś licznik do kotłowni, czy innego ogrzewanego pomieszczenia. Rurę poprowadź po posadzce, z dala od ściany zewnętrznej a tylko nad nią połóż styropian szerokości jednej płyty. Kłopot z głowy, a dla samego samochodu ogrzewanie niepotrzebne. Jemu wystarczy, że nie stoi pod chmurką.

panfotograf na pierwszej stronie napisałem jak połączyć taki grzejnik, aby nie zamarzł :cool:

Edytowane przez mac_612

Jak zdecydujesz się na otulinę, to odetniesz się od "ciepełka" ziemi. Styropian nad rurą da ten sam efekt, co zakopanie jej poniżej głębokości przemarzania. Na pewno licznik musisz umieścić w ocieplonej szafce, najlepiej oddzielając ją również od ściany budynku. Możesz też rozważyć takie rozwiązanie umieszczenia wodomierza.

http://allegro.pl/studnia-studzienka-wodomierzowa-h-1200-dn400-i5015589299.html, - kupić lub samemu coś podobnego wystrugać. Oczywiście w garażu wystarczy taka głębokość,aby tylko zmieścił się licznik, (20/30cm) +do tego pokrywa z 10cm styropianu.

Ja mam licznik w wiatrołapie umieszczony w takiej szafce452d2a8ff587e4fb121e4bf8b6998c60.jpg oczywiście nie musiałem ocieplać. Ale taką szafkę łatwo wyłożyć od środka styropianem choćby 2cm ze wszystkich stron i tam umieścić licznik wody.

W każdym razie czy szafka, czy studzienka, czy cokolwiek innego nie izoluj się od gruntu.

Następny teoretyk ?

Więc nie gadaj że przy np. -20 stopniach na zewnątrz będzie temperatura dodatnia w nieogrzewanym garażu bo to bzdura ...

Jestem praktykiem i zawsze mam dodatnią temperaturę w garażu bez ogrzewania. Źródło ciepła tam to straty od domu, ciepło gruntu, ciepło silnika samochodu, słońce wchodzące przez okna.

Jeszcze jestem teoretykem, ale uwazam ze najwazniejsze to w miare szczelna brama do garazu. Bo jej nieszczelnosc i ucieczka ciepla tamże, to zrodlo niskich temperatur w garazu nie odcietym izolacja w posadzce.

Jaka jest przecietna glebokosc przemarzania ? Przyjmijmy 1m. Jesli przyykryje grunt budynkiem ocieplonym 20cm styro to tak jakbym nasypal "nascie" metrow ziemi. Czyli "przesuwam" glebokosc przemarzania w gore. Oczywiscie to uproszczenie , bo liczy sie jeszcze powierzchnia garazu, jak odizolowane sa strefy brzegowe.

Jeszcze jestem teoretykem, ale uwazam ze najwazniejsze to w miare szczelna brama do garazu. Bo jej nieszczelnosc i ucieczka ciepla tamże, to zrodlo niskich temperatur w garazu nie odcietym izolacja w posadzce.

Tyle że garaż NIE MOŻE być szczelny !

Tam MUSI być nawiew powietrza i wywiew powietrza (kominem). Garaż MUSI mieć bardzo dobrą i skuteczną wentylację.

Chodzi o CZAD oraz o wilgoć od samochodu ...

Tylko ile CO daje samochód?? odpalasz wyjeżdżasz i wjeżdżasz wyłączasz przy okazji masz wietrzenie. Wywiem na chwile obecną mam z komina nie wiem czy dawać nawiew, bramy się otwiera a i pewnie super szczelne nie są. Dzisiaj założyłem kabel grzejny. dałem licznik energii zobaczymy czy zima się włączy.dałem też termometr temperatura przy przyłączu 8,5*c temperatura pod chudziakiem 8,5*c, wilgotność 65% muszę jeszcze załatwić jakiś na zewnątrz.

mam taką studzienkę (od stycznia '15 wymóg w moim mieście) i na wiosnę zapłaciłem za nią 500zł a teraz widzę, że w promocji. W garażu taka studzienka to dobry pomysł jednak ja mam obawy co do zamarzania tego na zewnątrz tak jak jest to u mnie ale z obserwacji mogę napisać, że ten korek chyba trzeba będzie wymieniać co max 2-3 lata jak będę musiał zaglądać do licznika w celu podania zużycia wody a w zimie to nie wiem kto odkopie tą studzienkę... Edytowane przez jarekpolak

Tylko ile CO daje samochód?? odpalasz wyjeżdżasz i wjeżdżasz wyłączasz przy okazji masz wietrzenie. Wywiem na chwile obecną mam z komina nie wiem czy dawać nawiew, bramy się otwiera a i pewnie super szczelne nie są. Dzisiaj założyłem kabel grzejny. dałem licznik energii zobaczymy czy zima się włączy.dałem też termometr temperatura przy przyłączu 8,5*c temperatura pod chudziakiem 8,5*c, wilgotność 65% muszę jeszcze załatwić jakiś na zewnątrz.

Po co Ci wywiew jak nie ma nawiewu ?

Ty nie rozumiesz. Czad to jedne. Drugie to wilgoć. Czasami pada deszcz i cały samochód wjeżdza do garażu mokry , tak samo w zimę jest cały zaśnieżony. Co do czadu to jak wiesz jest on bezwonny i wielu ginęło bo przecież nic nie czuć ...

W garażu jak i w kotłowni MUSI być zapewniona bardzo dobra wentylacja. MUSI być nawiew i wywiew działający nonstop.

Takie są przepisy budowlane i wymogi ...

A co zrobisz to twoja sprawa. U mnie jest w kotłowni otwarte (uchylone) cały czas okno , niezależnie czy zima czy lato ...

Edytowane przez kaszpir007