Gość TwojPan 02.11.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Po co Ci wywiew jak nie ma nawiewu ? Kaszpir,nie pitol farmazonów... Po kiego grzyba ci super wenty w garażu?Co?Chcesz grzać autem garaż ,czy co? Auto wpada do garażu,V8 -przestaje zjadać paliwo i co?Udusisz się?zwykła WG wystarczy. Odpowiem na pytanie z tematu. Czy ktoś z kolegów,zastanowił się nad tematem "odparowywania soli,solanki (przywiezionej zimą na kołach) -jak zwał ,tak zwał" -w aucie które stoi przez 12h w ocieplonym podłogówką garażu? Co się tam z nim dzieje,kiedy sól drogowa odparowuje ?Hmm? Edytowane 2 Listopada 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.11.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 U mnie jest w kotłowni otwarte (uchylone) cały czas okno , niezależnie czy zima czy lato ... I to jest wielki błąd.Pewnie jeszcze zamontowałeś RC,i sobie patrzysz jak fajnie klapka śmiga ,ehhh... Kotłownia ma być zamknięta,przez cały rok-chyba,że dokładasz opał ,pijesz piwko itd. Dystrybucją powietrza,ma się zajmować kanał dostarczający powietrze,a wydechem-kanał wywiewny.Twoje otwieranie okna,jest jak palnik Burner SM dla zawijana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.11.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 I to jest wielki błąd. Bo co ? Bo Ty tak uważasz ? Przepisy mówią co innego ... Garaż MUSI mieć nawiew i wywiew i bardzo dobrą wentylację , tak samo jak kotłownia na paliwo stałe. Ja mam wykonane tak jak mówią normy i prawo budowlane ... Dla mnie zdrowie i życie mojej rodziny jest ważniejsze niż jakieś kogoś wymysły i sugestie ... U mnie jak deweloper budował dom to wymusiłem na nim aby było tak jak w projekcie , choć zbyt szczęśliwy nie był ... Bo po co , bo wychładza i itd .. W innych domach nie było wentylacji w garażach nieogrzewanych i widziałem jakie były tego efekty ... Przemarzanie ścian , grzyb , pleśń ... Cudów nie ma , gdzieś ta wilgoć musi zostać usunięta. Jak nie zostanie to wejdzie w ścianie a jak zacznie zamarzać , to robi się niezła jazda ... Po roku deweloper we wszystkich domach robił nawiew i wywiew i remontował wszystkie garaże ... Co do okna , to otwarte mam nonstop w garażu. W kotłowni mam rozszczelnione. Drzwi pomiędzy garażem a kotlownia mają sporą szparę wentylacyjną i dodatkowo pobieram powietrze z garażu. W wiosnę/lato okno otwarte. Bezpośredniego dopływu do kotła nie mam , bo kocioł nie znajduje się obok ściany z oknem i nie ma możlwości doprowadzenia bezpośredio powietrza. Ja nie narzekam. Mam bardzo dobrą wentylację w garażu jak i w kotłowni. Wilgoć znika błyskawicznie jak i spaliny i itd ... O mnie się nie martw ... A kotłownia i garaż powinna być tak wykonana aby SPEŁNIAŁA normy budowlane i zasady bezpieczeństwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.11.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Tyle że garaż NIE MOŻE być szczelny ! Tam MUSI być nawiew powietrza i wywiew powietrza (kominem). Garaż MUSI mieć bardzo dobrą i skuteczną wentylację. Chodzi o CZAD oraz o wilgoć od samochodu ... Wentylacja nie wyklucza szczelnosci - ja mam zrobiony nawiew przez GWC i do domu i garażu. Zawsze dodatnie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.11.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Bo co ? Bo Ty tak uważasz ? Co do okna , to otwarte mam nonstop w garażu. W kotłowni mam rozszczelnione. Drzwi pomiędzy garażem a kotlownia mają sporą szparę wentylacyjną i dodatkowo pobieram powietrze z garażu. W wiosnę/lato okno otwarte. . kaszpir,dyskusja z Tobą nie ma sensu. Wydawaj pieniądze na opał,otwieraj okna na oścież ...i co tam jeszcze chcesz.Tylko na Boga,nie pisz,że tak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.11.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wentylacja nie wyklucza szczelnosci - ja mam zrobiony nawiew przez GWC i do domu i garażu. Zawsze dodatnie temperatury. Nie dasz rady wytłumaczyć. Wentylacja przez otwarte okno-rozwiązanie na miarę XXI wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.11.2015 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Co do nawiewów w garażu to sądzę że nieszczelności zrobią swoje ewentualnie mikro wentylacja w oknach lub jakiś nawiewnik higrosterowany ścienny.. Co do nawiewu w kotłowni to rzecz oczywista że musi być jednak trzymanie cały czas uchylonego okna to lekka przesada. Jednak mam kumpla co pali w śmieciuchu tez ma uchylone okno bo za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.11.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Jasne, że garaż ma mieć wentylację. Tak jest w przepisach. Mam od dołu nawiew ZET-ką i wywiew. 05.11 rano: zewnątrz 4,5*C, w nieogrzewanym garażu 12*C. 17.11 rano: zewnątrz 9*C, w nieogrzewanym garażu 12*C. I co jakiś czas będę wrzucał wyniki by przekonać niezdecydowanych, że brak izolacji od gruntu w garażu to świetna sprawa. W razie potrzeb posłużę też zdjęciami termometrów Edytowane 17 Listopada 2015 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 04.11.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Wydawaj pieniądze na opał,otwieraj okna na oścież . Widac na sterowniku spalanie 6,4 kg na dobe czyli jakos specjalnie nie przepłaca opału ,garaz ogrzewam od zawsze i tez mam wentylacje ,nie wyobrazam sobie zeby w zimie kiedy trzeba cos pomajsterkowac dopiero wtedy nagrzewac to nie ten komfort pracy zanim sie nagrzeje to juz trzeba konczyc .Zeby utrzymac temperature na jakims poziome to trzeba dogrzewac caly czas tak samo jak budynek mieszkalny kazdy to przeciez doskonale zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.11.2015 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Jasne, że garaż ma mieć wentylację. Tak jest w przepisach. Mam od dołu nawiew ZET-ką i wywiew. 05.11 rano: zewnątrz 4,5*C, w nieogrzewanym garażu 12*C. Wielkie dzięki. U mnie najniższa odnotowane temperatury Tuż pod chudziakiem 8,1*c Na wysokości podłogi koło przyłącza w odległości 1,5m od bramy 6,9*c Więc narazie mnie to nie przekonuje ale zobaczymy co dalej będzie. Jednak należy wziąć pod uwagę że poza podłogą niema żadnych uzysków ciepła a izolacja pod bramami to prowizorka z bloczków betonowych + 2cm styropianu i śmieci . Z jednym na pewno masz racje wentylacja musi być i jakąś zetkę trzeba będzie wykombinować. Edytowane 5 Listopada 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.11.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 05.11 rano: zewnątrz 4,5*C, w nieogrzewanym garażu 12*C. I co jakiś czas będę wrzucał wyniki by przekonać niezdecydowanych, że brak izolacji od gruntu w garażu to świetna sprawa. 04.11. (dzisiaj nie sprawdzałem) rano: zewnątrz - 4 C, w nieogrzewanym garażu 14 C To ja się dołączę do tych wyliczanek - temp. wewnątrz garażu podle wskazań komputera samochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.11.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 04.11. (dzisiaj nie sprawdzałem) rano: zewnątrz - 4 C, w nieogrzewanym garażu 14 C To ja się dołączę do tych wyliczanek - temp. wewnątrz garażu podle wskazań komputera samochodowego. Jeśli chcesz mieć wiarygodny pomiar to kup sobie zwykły termometr za 3 zł, bo silnik samochodu przez wiele godzin potrafi trzymać trochę ciepła. Ja mam dwa termometry, jeden na "ogrzewanej ścianie", drugi na szczytowej i jest różnica w temperaturze. No i nie ma co porównywać chwilowej -4 nad ranem (skoro w dzień jest + kilkanaście), do parotygodniowych mrozów -15 czy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.11.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) do parotygodniowych mrozów -15 czy -20. A takie coś istnieje A na poważnie żeby to było miarodajne to średnia dobowa musiał by spaść poniżej zera a na to czekam ale mam nadzieje że zanato zima nie przypierdzieli bo trochę martwie się o przyłącze pomimo kabla grzejnego i kondowa z 5cm wełny paro izolacji i śmieci . Edytowane 5 Listopada 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.11.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Jeśli chcesz mieć wiarygodny pomiar to kup sobie zwykły termometr za 3 zł, bo silnik samochodu przez wiele godzin potrafi trzymać trochę ciepła. W sumie to nie muszę mieć wiarygodnego pomiaru. Nie zależy mi na tym jakoś szczególnie. Po kilkunastu godzinach stania w garażu silnik samochodu jest zimny. A wskazania samochodowe mam identyczne (z temp. zewn.) jak termometru zaokiennego. No i nie ma co porównywać chwilowej -4 nad ranem (skoro w dzień jest + kilkanaście), do parotygodniowych mrozów -15 czy -20. Zaczynam właśnie 6 zimę obserwacji w tym zakresie. I parotygodniowe mrozy też były. Nigdy poniżej 0 C. Kilka stron wcześniej pisałem, skąd garaż u mnie czerpie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.11.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 I parotygodniowe mrozy też były. Nigdy poniżej 0 C. Potwierdzam. Ale jak piszesz ludziom, to i tak nie wierzą i na grzejnik jakiś się decydują. Ew. instalują podłogówkę i izolację od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 05.11.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Bo co ? Bo Ty tak uważasz ? Przepisy mówią co innego ... Garaż MUSI mieć nawiew i wywiew i bardzo dobrą wentylację , tak samo jak kotłownia na paliwo stałe. Ja mam wykonane tak jak mówią normy i prawo budowlane ... Dla mnie zdrowie i życie mojej rodziny jest ważniejsze niż jakieś kogoś wymysły i sugestie ... U mnie jak deweloper budował dom to wymusiłem na nim aby było tak jak w projekcie , choć zbyt szczęśliwy nie był ... Bo po co , bo wychładza i itd .. W innych domach nie było wentylacji w garażach nieogrzewanych i widziałem jakie były tego efekty ... Przemarzanie ścian , grzyb , pleśń ... Cudów nie ma , gdzieś ta wilgoć musi zostać usunięta. Jak nie zostanie to wejdzie w ścianie a jak zacznie zamarzać , to robi się niezła jazda ... Po roku deweloper we wszystkich domach robił nawiew i wywiew i remontował wszystkie garaże ... Co do okna , to otwarte mam nonstop w garażu. W kotłowni mam rozszczelnione. Drzwi pomiędzy garażem a kotlownia mają sporą szparę wentylacyjną i dodatkowo pobieram powietrze z garażu. W wiosnę/lato okno otwarte. Bezpośredniego dopływu do kotła nie mam , bo kocioł nie znajduje się obok ściany z oknem i nie ma możlwości doprowadzenia bezpośredio powietrza. Ja nie narzekam. Mam bardzo dobrą wentylację w garażu jak i w kotłowni. Wilgoć znika błyskawicznie jak i spaliny i itd ... O mnie się nie martw ... A kotłownia i garaż powinna być tak wykonana aby SPEŁNIAŁA normy budowlane i zasady bezpieczeństwa ... Czegoś tutaj nie rozumiem. Dbasz o bezpieczeństwo własnej rodziny, jesteś z przepisami za pan brat, a nie wiesz o tym, że do kotła powinien być podciągnięty dopływ świeżego powietrza pod podłogą jeśli nie ma możliwości zrobienia inaczej? Przecież prawie żaden kominek w salonie nie jest na ścianie zewnętrznej a JAKOŚ dopływ świeżego powietrza ma zapewniony (kanałem pod podłogą) Skoro dbasz o życie własnej rodziny i chcesz uczyć innych na temat przepisów i bezpieczeństwa w garażu i kotłowni to zapewnij swojemu kotłowi dopływ powietrza zgodnie z dokumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.11.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Skoro dbasz o życie własnej rodziny i chcesz uczyć innych na temat przepisów i bezpieczeństwa w garażu i kotłowni to zapewnij swojemu kotłowi dopływ powietrza zgodnie z dokumentacją. Nie spotkałem się z tym aby kocioł miał mieć dolot z zewnątrz ?? Kotłownia ma mieć nawiew i wywiew o odpowiednim przekroju. Chyba że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.11.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Nie spotkałem się z tym aby kocioł miał mieć dolot z zewnątrz ?? Kotłownia ma mieć nawiew i wywiew o odpowiednim przekroju. Chyba że się mylę dolot = nawiew Chodzi o zapewnienie kotłowi odpowiedniej ilości powietrza niezbędnego do właściwego działania. Możesz to nazwać dolot lub nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.11.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Odpowiem łącznie bo mnie nudzi bezsensowne odpowiadanie na bezsensowne pytania. Mam tak zrobione że jest odpowiedni dopływ powietrza do garażu i kotłowni. W kotłowni jest też czujnik czadu .Jest on wystarczający do mojego kotła i z jaką on działa mocą. Ciąg w kominie mam bardzo dobry.W kotłowni świetnie i szybko suszą mi się ubrania , więc nie narzekam na wentylację. I tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.11.2015 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 dolot = nawiew . No nie do końca dolot doprowadza powietrze bezpośrednio do paleniska i powietrze zewnętrzne nie miesza się z powietrzem wewnętrznym. Nawiew doprowadza powietrze do pomieszczenia. JA ro przynajmniej tak rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts