karolek75 04.01.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Grawitacja + nadmuch z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Grawitacja + nadmuch z GWC. Ja planuje coś podobnego tyko że nawiew z ggwc. Jak to się sprawdza ?? wyciąg masz z WG a nawiew cały czas z GWC czy tylko na zimę?jaki przepływ powietrza dajesz na garaż?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.01.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Przełożyłem termometr z parapetu (+4,5*C) wgłąb garażu i wskazuje +6,1*C - odczyt ok. 3 godzin od wjazdu samochodu. Temperatury na zewnątrz jak na obrazku. Brak izolacji w posadzce, na zewnętrznej ścianie 30 cm styro, między domem a garażem 20 cm styro, nad garażem 30 cm wełny. Brama docieplana, wentylacja grawitacyjna (zetka + wywiew). Edytowane 5 Stycznia 2016 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a że tak w ogóle jeszcze spytam - macie wentylację w garażu? Myślę że wentylacja w garażu to przerost formy nad treścią , bramy garażowe są tak szczelne że masz super wentylacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 O godz 19ej temperatura spadła do /-/15*C Przy drzwiach do kotłowni jest /-/ 1,5*C. Włączyłam przy wodomierzu i kotle olejaka, bo grzejnik się chyba zapowietrzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.01.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Myślę że wentylacja w garażu to przerost formy nad treścią , bramy garażowe są tak szczelne że masz super wentylacje . Wentylacja (chodzi o komin wentylacyjny) w garażu jest przewidziana w projekcie. Kominiarz odbierając wentylację zapytał szczególnie o tą w garażu. Domyślam się, że nie bez przyczyny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ja planuje coś podobnego tyko że nawiew z ggwc. Jak to się sprawdza ?? wyciąg masz z WG a nawiew cały czas z GWC czy tylko na zimę?jaki przepływ powietrza dajesz na garaż?? GGWC a GWC różni wiele wiec nie odpowiem jak to sie sprawdza. Przepływ nie wiecej jak 20-30 m3/h. Ile powinno być nie wiem. Ale w sylwka zrobiliśmy sobie tam palarnie na 5 osób i było gęsto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wentylacja (chodzi o komin wentylacyjny) w garażu jest przewidziana w projekcie. Kominiarz odbierając wentylację zapytał szczególnie o tą w garażu. Domyślam się, że nie bez przyczyny ... no właśnie - u mnie było identycznie przy odbiorze...dlatego o to pytałem... ci co maja działającą wentylacje grawitacyjną w garażu mogą zaświadczyć jak przy takich temperaturach ma to wpływ na temperaturę w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.01.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Wentylacja w garażu musi być. Też mam i zaświadczam jak wyżej o dodatnich temperaturach zimą. Na to składa się wszystko: brak izolacji w posadzce, ocieplenie ścian i stropu nad garażem, szczelność bramy, jej docieplenie, czy szczelność i jakość drzwi zewnętrznych (u mnie na ogród). Do tego zyski, choćby z silnika samochodu. Dziś rano +4,5*C w garażu bez ogrzewania. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 U mnie do odbioru wystarczyło oświadczenie kierbuda. Ze wentylacja musi być to oczywiste. Dziś rano 7.5st 1m od bramy. Przy wejściu wody 7.7st. Zapas jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 05.01.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wentylacja (chodzi o komin wentylacyjny) w garażu jest przewidziana w projekcie. Kominiarz odbierając wentylację zapytał szczególnie o tą w garażu. Domyślam się, że nie bez przyczyny ... Taka robota kominiarza , ja komin wentylacyjny mam ale bez dziury ,brama jest tak mało szczelna ze robi za wentylacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Taka robota kominiarza , ja komin wentylacyjny mam ale bez dziury ,brama jest tak mało szczelna ze robi za wentylacje . W wentylacji garażu chodzi o to, żeby usuwać z niego opary paliw które są lżejsze od powietrza i magazynuja sie pod sufitem. Brama tych oparów nie usuniesz. Tyle teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.01.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wentylacja w garażu musi być. Też mam i zaświadczam jak wyżej o dodatnich temperaturach zimą. Potwierdzam, temat był kilkakrotnie wałkowany, u mnie w nieogrzewanym garażu od 15 lat woda nigdy nie zamarzała, a czasem temp spadała poniżej -25*. Dodam, że spore okno jest uchylone nawet do -10*, dopiero 2 dni temu zamknąłem - temp nocą spadła poniżej -17*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.01.2016 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 wczoraj nie dawało mi spokoju że przy jednym oknie miałem temp -1- (-2) postawiłem drugi i było na + dzisiaj na noc postawiłem butle z wodą przy samym oknie i nic nie zamarzło. Nad ranem na jednym termometrze na (-) a na drugi (+) chińskie gówna Chyba się przekonałem że nie warto dawać styro w garażu dorzucę jeszcze zamiast zetki rurę fi 100 z ggwc z anemostatem i powinno być ok. Bramy Wiśniowskiego się sprawdzają nie czuć żeby gdzieś ciągnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.01.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Tez mam Wiśniowskiego u jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 06.01.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Nie mam termometru w garażu ale woda w konewce nie zamarzła, stała ok 1m od drzwi. Tak więc jest powyżej 0oC.Garaż wolnostojący, brak ogrzewania. Na ścianach styro 5cm, pod dachem 15cm wełny. Jako podłoga kostka brukowa wprost na piasku, bez izolacji. Tylko w niewielkiej części płytki na wylewce, ale także bez izolacji termicznej.Wygląda na to, że brak izolacji w podłodze i skromna na ścianach i dachu jest wystarczająca. Jednak to już kilka dni niezłych mrozów było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.01.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Długotrwałe mrozy się kończą. Dziś w nieogrzewanym garażu u mnie +4,4*C. Wielu użytkowników podało przykłady o dodatnich temperaturach zimą w garażu bez izolacji w posadzce. Myślę zatem, że można spokojnie dać radę dla przyszłych inwestorów. Jeśli wystarczy ci parę stopni na plusie w garażu przy mrozach, nie izoluj posadzki. A radzącym by dawać izolację w podłodze (koszty), rurki ogrzewania albo grzejnik (koszty) i później wydawać na to kasę by mieć ten sam efekt, raczej podziękuj... Edytowane 7 Stycznia 2016 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.01.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Długotrwałe mrozy się kończą. Dziś w nieogrzewanym garażu u mnie +4,4*C. Wielu użytkowników podało przykłady o dodatnich temperaturach zimą w garażu bez izolacji w posadzce. Myślę zatem, że można spokojnie dać radę dla przyszłych inwestorów. Jeśli wystarczy ci parę stopni na plusie w garażu przy mrozach, nie izoluj posadzki. A radzącym by dawać izolację w podłodze (koszty), rurki ogrzewania albo grzejnik (koszty) i później wydawać na to kasę by mieć ten sam efekt, raczej podziękuj... Też tak myślę. Styro, które miałem zamiar położyć na posadzkę znalazło swoje miejsce na stropie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.01.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Ja niestety nie zdążyłem zastosować porady w sprawie braku izolacji podłoża i mam 10 cm. W największe mrozy (-18 w nocy) tem. w garażu wynosiła ~+3,5. Dziś rano (-7) +4,5. Jeżeli mrozy utrzymywałby się długo rozważałem dogrzanie jakimś grzejnikiem w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 07.01.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam Temperatura stropu w garażu wynosi okolo 12 stopni. Nad garażem mam pokój i na posadzce są legary, miedzy legary włożona jest wełna i na to deska. Mam wątpliwości co do wykonania poprawnie izolacji wełną ( nie ja to wykonywałem) i efekt jest taki że w pokoju nad garażem czuć zimno od podłogi. W pokoju staram się utrzymywać 22-23 stopnie ale od podłogi czuje chłód. Proszę o jakieś podpowiedzi jak to rozwiązać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts