Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie garażu

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przełożyłem termometr z parapetu (+4,5*C) wgłąb garażu i wskazuje +6,1*C - odczyt ok. 3 godzin od wjazdu samochodu. Temperatury na zewnątrz jak na obrazku.

Brak izolacji w posadzce, na zewnętrznej ścianie 30 cm styro, między domem a garażem 20 cm styro, nad garażem 30 cm wełny. Brama docieplana, wentylacja grawitacyjna (zetka + wywiew).

temperatury.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

Myślę że wentylacja w garażu to przerost formy nad treścią , bramy garażowe są tak szczelne :) że masz super wentylacje .

Wentylacja (chodzi o komin wentylacyjny) w garażu jest przewidziana w projekcie. Kominiarz odbierając wentylację zapytał szczególnie o tą w garażu. Domyślam się, że nie bez przyczyny ...

Ja planuje coś podobnego tyko że nawiew z ggwc. Jak to się sprawdza ?? wyciąg masz z WG a nawiew cały czas z GWC czy tylko na zimę?jaki przepływ powietrza dajesz na garaż??

GGWC a GWC różni wiele wiec nie odpowiem jak to sie sprawdza. Przepływ nie wiecej jak 20-30 m3/h. Ile powinno być nie wiem. Ale w sylwka zrobiliśmy sobie tam palarnie na 5 osób i było gęsto :)

Wentylacja (chodzi o komin wentylacyjny) w garażu jest przewidziana w projekcie. Kominiarz odbierając wentylację zapytał szczególnie o tą w garażu. Domyślam się, że nie bez przyczyny ...

no właśnie - u mnie było identycznie przy odbiorze...dlatego o to pytałem...

ci co maja działającą wentylacje grawitacyjną w garażu mogą zaświadczyć jak przy takich temperaturach ma to wpływ na temperaturę w garażu

Wentylacja w garażu musi być. Też mam i zaświadczam jak wyżej o dodatnich temperaturach zimą. Na to składa się wszystko: brak izolacji w posadzce, ocieplenie ścian i stropu nad garażem, szczelność bramy, jej docieplenie, czy szczelność i jakość drzwi zewnętrznych (u mnie na ogród). Do tego zyski, choćby z silnika samochodu.

Dziś rano +4,5*C w garażu bez ogrzewania.

Taka robota kominiarza , ja komin wentylacyjny mam ale bez dziury ,brama jest tak mało szczelna ze robi za wentylacje .

Wentylacja w garażu musi być. Też mam i zaświadczam jak wyżej o dodatnich temperaturach zimą.

Potwierdzam, temat był kilkakrotnie wałkowany, u mnie w nieogrzewanym garażu od 15 lat woda nigdy nie zamarzała, a czasem temp spadała poniżej -25*. Dodam, że spore okno jest uchylone nawet do -10*, dopiero 2 dni temu zamknąłem - temp nocą spadła poniżej -17*.

wczoraj nie dawało mi spokoju że przy jednym oknie miałem temp -1- (-2) postawiłem drugi i było na + dzisiaj na noc postawiłem butle z wodą przy samym oknie i nic nie zamarzło. Nad ranem na jednym termometrze na (-) a na drugi (+) chińskie gówna :) Chyba się przekonałem że nie warto dawać styro w garażu dorzucę jeszcze zamiast zetki rurę fi 100 z ggwc z anemostatem i powinno być ok. Bramy Wiśniowskiego się sprawdzają nie czuć żeby gdzieś ciągnęło

Nie mam termometru w garażu ale woda w konewce nie zamarzła, stała ok 1m od drzwi. Tak więc jest powyżej 0oC.

Garaż wolnostojący, brak ogrzewania. Na ścianach styro 5cm, pod dachem 15cm wełny. Jako podłoga kostka brukowa wprost na piasku, bez izolacji. Tylko w niewielkiej części płytki na wylewce, ale także bez izolacji termicznej.

Wygląda na to, że brak izolacji w podłodze i skromna na ścianach i dachu jest wystarczająca. Jednak to już kilka dni niezłych mrozów było.

Długotrwałe mrozy się kończą. Dziś w nieogrzewanym garażu u mnie +4,4*C.

Wielu użytkowników podało przykłady o dodatnich temperaturach zimą w garażu bez izolacji w posadzce. Myślę zatem, że można spokojnie dać radę dla przyszłych inwestorów.

Jeśli wystarczy ci parę stopni na plusie w garażu przy mrozach, nie izoluj posadzki. A radzącym by dawać izolację w podłodze (koszty), rurki ogrzewania albo grzejnik (koszty) i później wydawać na to kasę by mieć ten sam efekt, raczej podziękuj...

Długotrwałe mrozy się kończą. Dziś w nieogrzewanym garażu u mnie +4,4*C.

Wielu użytkowników podało przykłady o dodatnich temperaturach zimą w garażu bez izolacji w posadzce. Myślę zatem, że można spokojnie dać radę dla przyszłych inwestorów.

Jeśli wystarczy ci parę stopni na plusie w garażu przy mrozach, nie izoluj posadzki. A radzącym by dawać izolację w podłodze (koszty), rurki ogrzewania albo grzejnik (koszty) i później wydawać na to kasę by mieć ten sam efekt, raczej podziękuj...

Też tak myślę.

Styro, które miałem zamiar położyć na posadzkę znalazło swoje miejsce na stropie garażu.

Witam

Temperatura stropu w garażu wynosi okolo 12 stopni. Nad garażem mam pokój i na posadzce są legary, miedzy legary włożona jest wełna i na to deska. Mam wątpliwości co do wykonania poprawnie izolacji wełną ( nie ja to wykonywałem) i efekt jest taki że w pokoju nad garażem czuć zimno od podłogi. W pokoju staram się utrzymywać 22-23 stopnie ale od podłogi czuje chłód. Proszę o jakieś podpowiedzi jak to rozwiązać.

pozdrawiam