noc 07.01.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Zastosować i użytkować ogrzewanie podłogowe, nic lepszego nie wymyślono. Wodne lub elektryczne, obojętnie jakie.Albo nosić ciepłe kapcie z grubą podeszwą i pogodzić się z tym.Jeszcze można dołożyć izolacji w podłodze i ew. poprawić to co jest. Zapewne pomogłoby nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Dom SSZ , brama wiśniowski unipro, BK 24cm + 15cm termoorganika gold. Po ostatnich mrozach ok -17-18' , 2,5m od bramy wiadro z wodą zamarzło, wodomierz zamarzł i pękło jedno kolanko. Czy jeżeli dom będzie zamieszkały nie będzie takich sytuacji czy trzeba myśleć o ogrzewaniu garażu aby woda nie zamarzała ? miałem nie dawać styro w posadzkę ale teraz nie wiem co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 07.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Dom SSZ , brama wiśniowski unipro, BK 24cm + 15cm termoorganika gold. Po ostatnich mrozach ok -17-18' , 2,5m od bramy wiadro z wodą zamarzło, wodomierz zamarzł i pękło jedno kolanko. Czy jeżeli dom będzie zamieszkały nie będzie takich sytuacji czy trzeba myśleć o ogrzewaniu garażu aby woda nie zamarzała ? miałem nie dawać styro w posadzkę ale teraz nie wiem co zrobić. Wodomierz w garażu błąd , jak będziesz mieszkał to nie będzie takich sytuacji ciepło z domu promieniuje i ogrzewa garaż .Przy -18*C miałem ~ +5*C brama rano otwierana do wyjazdu i po południu , po otwarciu bramy temp spadała do 2*C i potem powoli wzrastała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) To ja wiem ze błąd.Gospodarka komunalna jak robiła przyłączę powiedziała ze jak nie będzie wodomierz zaraz za brama ,to nie dzadza zezwolenia. Chciałem dać go w kotłowni lub w spizarce.Co teraz zrobić aby nie zamarzała woda? nie bardzo chce ogrzewać garaż. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.01.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 pozostaje chyba na mrozy dać kabek grzejny i opatulić wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.01.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zastosować i użytkować ogrzewanie podłogowe, nic lepszego nie wymyślono. Wodne lub elektryczne, obojętnie jakie. Albo nosić ciepłe kapcie z grubą podeszwą i pogodzić się z tym. Jeszcze można dołożyć izolacji w podłodze i ew. poprawić to co jest. Zapewne pomogłoby nieco. Powiedz mi kolego do jakiej temperatury musiałbym podnieść temperaturę w garażu , ewentualnie temperaturę stropu aby w pokoju wyżej nie było czuć chłodu od podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 08.01.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To ja wiem ze błąd. Gospodarka komunalna jak robiła przyłączę powiedziała ze jak nie będzie wodomierz zaraz za brama ,to nie dzadza zezwolenia. Chciałem dać go w kotłowni lub w spizarce. Co teraz zrobić aby nie zamarzała woda? nie bardzo chce ogrzewać garaż. A jak miełeś w projekcie i kto go wykonywał-wodociągi? Czy masz ich decyzję na piśmie, że nie zgadzają się na ujęcie w kotłowni? Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 W projekcie właśnie jest w garażu i to po na ścianie zewnętrznej , zgodzili się na to aby był na ścianie wewnętrznej ale w takiej samej odległości od bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.01.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 sam chciałeś w takim miejscu?!?jak ja zamawiałem projekt w wodociągach, to sam zaznaczałem, gdzie chce mieć wodomierz, na rzucie budynku dokładne miejsce gdzie ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Czemu zawsze drążycie bez sensu ? co za różnica czy chciałem czy nie ? Projekt kupiony a ja nie myślałem aby sprawdzić czy aby dobrze wodomierz umiejscowili.Teraz jest za późno więc po co takie pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 08.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ktoś zrobił Ci projekt przyłącza chyba jak płaciłeś to widziałeś za co płacisz... Dopiero od niedawna już projektów robić nie trzeba wiec to inwestor decyduje w dniu kopania gdzie położą rurę.Teraz to pozostaje tylko powiesić grzejnik przy wodomierzu by włączył się np poniżej 5*C a pytania są po to by ktoś następny pomyślał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Projekt przyłącza był razem z całym projektem domu i ja nie mogłem zdecydować jak ma iść rura i gdzie będzie wodomierz, nawet nie przyszło mi do głowy , że w garażu to zły pomysł. W końcu to pomieszczenie domu , w jednej bryle więc tak samo nie przyszło mi do głowy , że mogą tam być temp na minusie. Jeżeli dam grzejnik po drugiej stronie bo tam jest okno to będzie trzeba bardzo grzać garaż i to zły pomysł ? Myślałem aby grzejnik był zasilany wodą z podłogówki aby nie trzeba kombinować z wyższą temperaturą bo na chwilę obecną ma być w domu po całości podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Powiedz mi kolego do jakiej temperatury musiałbym podnieść temperaturę w garażu , ewentualnie temperaturę stropu aby w pokoju wyżej nie było czuć chłodu od podłogi. Ogrzewanie garażem podłogi pomieszczenia znajdującego się powyżej, to zły pomysł. Wydatki na energię będziesz miał niewspółmierne do efektu. Jeśli chcesz koniecznie cieplejszą podłogę, to lepiej zrób ogrzewanie podłogowe w tym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.01.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Podepnę sie pod wątek bo mam podobne problemy tzn wątpliwości czy robić ogrzewanie w garażu. W domu jest podłogówka i w garażu tez by musiała być. Z tego co wyczytałem to jesli nie chcemy grzać garażu to nie należy go izolować od posadzki. Trzeba natomiast odizolować ścianę garażu od domu. Ile dać styropianu jeśli na elewacji domu będzie 20cm? Czy 10cm wystarczy ? Każdy cm to dla mnie utrata powierzchni garażu która jest bezcenna - garaż tylko 19m2.Jeśli bede garaż ogrzewał to wystarczy tylko kilka rurek w podłodze żeby utrzymać min 5stopni w najgorsze mrozy czy musze go ogrzewać na takim poziomie jak reszte domu ? Dzieki za rady.Ciepły garaż mi sie przyda bo weekedami spedzam tam po kilka godzin dziennie ale tez nie chce dopłacać kupe kasy za taki komfort.Do tego jeśli go nie bede ogrzewał to strace 10cm szerokosci i pewnie bede musiał jeszcze ocieplić sufit nad którym jest pokoj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.01.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ogrzewanie garażem podłogi pomieszczenia znajdującego się powyżej, to zły pomysł. Wydatki na energię będziesz miał niewspółmierne do efektu. Jeśli chcesz koniecznie cieplejszą podłogę, to lepiej zrób ogrzewanie podłogowe w tym pokoju. Podłogówka nie przejdzie bo wykończone wszystko . W garażu przy temperaturze na zewnatrz -10-15 stopni miałem + 10 stopni przy zamkniętych kaloryferach. Temperatura stropu wynosiła 12 stopni. Teraz mam kalafiory odkręcone na pół gwizdka i wczoraj mierzyłem temperaturę stropu , wynosiła 15 stopni. Czy jeśli w garażu podniosę temperaturę do 18 stopni , strop do 20 to czy te 8 stopni różnicy poprawi coś ? dobrze myślę ? Nadmienię że nad stropem jest legar , wełna pomiedzy i podłoga drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze. Jeśli planujesz spędzać tam dużo czasu, to rób grubą izolację dookoła z pominięciem ściany garaż/dom. Oczywiście pamiętając o podłodze i suficie, jeśli nad tym garażem nie ma żadnego pomieszczenia. Do tego OP z wydajnością nieco niższą niż w domu.Natomiast jeśli garaż będziesz wykorzystywał okazjonalnie do jakichś robótek, to pomiń izolację podłogi. Pomieszczenie nagrzejesz sobie 1/2 farelkami, będzie dużo taniej. W takim wypadku 10cm styro na ścianie garaż/dom będzie wystarczające. Przy rozsądnej izolacji (zależy gdzie ten dom/region) pozostałych przegród, wewnątrz utrzyma się temp powyżej0oC zawsze. Na podłogę daj kostkę brukową-najrozsądniejsze, płytki na wylewce są absorbujące.U mnie w garażu wolnostojącym wystarcza 5cm styro na ścianach i 15cm wełny pod dachem na zapewnienie + wewnątrz (lubuskie). Garaż 3 sezony, nie wiem co byłoby przy -20-25oC, na razie przez kilka dni/nocy:) było -12-17oC.Odpowiedź dla "cactus" Edytowane 8 Stycznia 2016 przez noc dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.01.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Nad garazem jest pełny pokoj - nie poddasze. Region - Górny Ślask. To chyba zostanę przy odizolowaniu ściany i nie ogrzewaniu garażu. Czym ocieplić sufit tego garażu? Jest strop betonowy i styropian bedzie ciezko lepic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Jeśli bede garaż ogrzewał to wystarczy tylko kilka rurek w podłodze żeby utrzymać min 5stopni w najgorsze mrozy czy musze go ogrzewać na takim poziomie jak reszte domu ? Dzieki za rady. A Ty nie czytasz co piszą inwestorzy ? Przy -18*C miałem ~ +5*C brama rano otwierana do wyjazdu i po południu , po otwarciu bramy temp spadała do 2*C i potem powoli wzrastała . Mi przez ostatnie mrozy temp.w garażu nie spadła pon.+7st.C,przyłącze wodne i wodomierz mam w garażu,2m od bramy,tak od trzech lat i zero problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.01.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 To ja wiem ze błąd. Gospodarka komunalna jak robiła przyłączę powiedziała ze jak nie będzie wodomierz zaraz za brama ,to nie dzadza zezwolenia. Chciałem dać go w kotłowni lub w spizarce. Co teraz zrobić aby nie zamarzała woda? nie bardzo chce ogrzewać garaż. Ja testuje wyrzut z rekuperatora do garażu. Ogólnie pomysł jest dobry, ale nie wtedy gdy jest dużo wilgoci technologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.01.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ja testuje wyrzut z rekuperatora do garażu. Ogólnie pomysł jest dobry, ale nie wtedy gdy jest dużo wilgoci technologicznej. Testowalem. Po tym jak uzylem toalety w nowy rok zaprzestalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts