Misiekfu 24.10.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Witam!Pytanie jak w temacie. Wydawało mi się że każda klamka z systemem Secustic powinna wydawać charakterystyczny klik przy otwieraniu/zamykaniu,Moje okna ( Avante Forte ) mimo iż producent zapewnia że montuje klamki Hoppe Secustic nie klikają no i to mnie trochę zastanawia czy ten system posiadają czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 24.10.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Witam Taki cytat:"Klamki z funkcją Secustik to opatentowany produkt niemieckiego producenta klamek okiennych i drzwiowych – firmy Hoppe. Klamki te wyposażono w mechanizm blokujący obrót klamki. Chroni on okno przed włamaniem polegającym na próbie przesunięcia okucia obwiedniowego przedmiotem wsuniętym od zewnątrz pomiędzy skrzydło a ramę okienną. Cechą charakterystyczną tych klamek jest ponadto specyficzny dźwięk, który mechanizm Secustik wydaje przy obrocie klamki."więc ... Ja bynajmniej nie widziałem nie "klikającej" ale może są ? pewności nie mam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.10.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 każda klika.Cechą charakterystyczną klamki Secistic jest gruba podstawa ok 15 mm w której mieści się cały mechanizm zapadkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.10.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Wrzuć zdjęcie swojej klamki. Może masz z przyciskiem/kluczykiem? Co miałeś w umowie (nie ulotce, bo w tej czasem podają standard a dla klienta wybiera się konkretny model któr nie musi mieć już funkcji secu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiekfu 25.10.2015 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Jutro będę na działce to zrobię zdjęcia. Klamki są "gołe" bez kluczyka czy przycisku. W umowie był wpisany model klamki tj.: Roto Samba Secustic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiekfu 28.10.2015 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Moja klamka wygląda tak:http://obrazki.elektroda.pl/6437938600_1446071432.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.10.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam Na moje to najtańsza klamka z możliwych - no prawie - mogła by mieć jeszcze bebechy z plastiku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 29.10.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Moja klamka wygląda tak: http://obrazki.elektroda.pl/6437938600_1446071432.jpg Ojej.. To na pewno nie secustic. Wklejam przekrój secustica, żebyś wiedział o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Na zdjęciu jest klamka Roto. Ale czy to model Samba? Tego nie widać - na pierwszy rzut okna - to model określany kiedyś nazwą "klamka Roto". Szczerze mówiąc - nie spotkałem wcześniej się z nazwą "Samba" wiec ciężko zgadnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzelowicz 29.10.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Na zdjęciu jest klamka Roto. Ale czy to model Samba? Tego nie widać - na pierwszy rzut okna - to model określany kiedyś nazwą "klamka Roto". Szczerze mówiąc - nie spotkałem wcześniej się z nazwą "Samba" wiec ciężko zgadnąć Samba, to taki klasyczny model. Zastanawiam się tylko jaka jest różnica pomiędzy wersjami 40nm (albo 30nm? nie pamiętam) a 100nm . Być może w tej pierwszej nie słychać aż tak bardzo tego charakterystycznego klikania z uwagi na mniejszą siłę docisku blokady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.10.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Na zdjęciu to nie jest Secustic, każdy niezależnie od modelu ma od spodu pokrywę zamykającą mechanizm. Samba to taka nowość trochę podobna do starej Roto Line ale jekoś się nie przyjęła.A różnica między 40 a 100 Nm dotyczy klamek z kluczem, jest to moment obrotowy jaki ma wytrzymać blokada zanim pęknie. 100 Nm jest sporo droższa ale wymagana w oknie klasy RC2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.10.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dzięki, potwierdziłeś moje przypuszczenia -bo to mi nie wyglądało na wersję Secustik (ale nie byłem pewien i nie chciałem wprowadzać zamętu). A stara "klamka Roto" zdaje się też nie miała funkcji secu? czy źle pamiętam? Zakładałem że może sprzedawcy zostało trochę klamek i je dołożył zamiast kupować nowe. A tak - jeśli w umowie była taka nazwa "Roto Samba Secustik" to teraz kwestia rozwiązania: 1. Sprzedawca przeprosi grzecznie za pomyłkę w opisie 2. I zaproponuje inny model z tą funkcją? 3. A może obniży cenę? Realnie klamka w wersji z secu lub bez jest ok 2 zł droższa.. więc tak naprawdę w grę wchodzi tylko przyzwoitość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts