Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy każda klamka Secustic klika?

Recommended Posts

Witam!

Pytanie jak w temacie. Wydawało mi się że każda klamka z systemem Secustic powinna wydawać charakterystyczny klik przy otwieraniu/zamykaniu,

Moje okna ( Avante Forte ) mimo iż producent zapewnia że montuje klamki Hoppe Secustic nie klikają no i to mnie trochę zastanawia czy ten system posiadają czy nie.

Witam

Taki cytat:

"Klamki z funkcją Secustik to opatentowany produkt niemieckiego producenta klamek okiennych i drzwiowych – firmy Hoppe. Klamki te wyposażono w mechanizm blokujący obrót klamki. Chroni on okno przed włamaniem polegającym na próbie przesunięcia okucia obwiedniowego przedmiotem wsuniętym od zewnątrz pomiędzy skrzydło a ramę okienną. Cechą charakterystyczną tych klamek jest ponadto specyficzny dźwięk, który mechanizm Secustik wydaje przy obrocie klamki."

więc ...

Ja bynajmniej nie widziałem nie "klikającej" ale może są ? pewności nie mam

Pozdrawiam

Wrzuć zdjęcie swojej klamki. Może masz z przyciskiem/kluczykiem?

Co miałeś w umowie (nie ulotce, bo w tej czasem podają standard a dla klienta wybiera się konkretny model któr nie musi mieć już funkcji secu)

.

Na zdjęciu jest klamka Roto. Ale czy to model Samba? Tego nie widać - na pierwszy rzut okna - to model określany kiedyś nazwą "klamka Roto".

Szczerze mówiąc - nie spotkałem wcześniej się z nazwą "Samba" wiec ciężko zgadnąć:)

Na zdjęciu jest klamka Roto. Ale czy to model Samba? Tego nie widać - na pierwszy rzut okna - to model określany kiedyś nazwą "klamka Roto".

Szczerze mówiąc - nie spotkałem wcześniej się z nazwą "Samba" wiec ciężko zgadnąć:)

Samba, to taki klasyczny model.

Zastanawiam się tylko jaka jest różnica pomiędzy wersjami 40nm (albo 30nm? nie pamiętam) a 100nm . Być może w tej pierwszej nie słychać aż tak bardzo tego charakterystycznego klikania z uwagi na mniejszą siłę docisku blokady ?

Na zdjęciu to nie jest Secustic, każdy niezależnie od modelu ma od spodu pokrywę zamykającą mechanizm. Samba to taka nowość trochę podobna do starej Roto Line ale jekoś się nie przyjęła.

A różnica między 40 a 100 Nm dotyczy klamek z kluczem, jest to moment obrotowy jaki ma wytrzymać blokada zanim pęknie. 100 Nm jest sporo droższa ale wymagana w oknie klasy RC2.

Dzięki, potwierdziłeś moje przypuszczenia -bo to mi nie wyglądało na wersję Secustik (ale nie byłem pewien i nie chciałem wprowadzać zamętu). A stara "klamka Roto" zdaje się też nie miała funkcji secu? czy źle pamiętam?

Zakładałem że może sprzedawcy zostało trochę klamek i je dołożył zamiast kupować nowe. A tak - jeśli w umowie była taka nazwa "Roto Samba Secustik" to teraz kwestia rozwiązania:

1. Sprzedawca przeprosi grzecznie za pomyłkę w opisie

2. I zaproponuje inny model z tą funkcją?

3. A może obniży cenę? Realnie klamka w wersji z secu lub bez jest ok 2 zł droższa.. więc tak naprawdę w grę wchodzi tylko przyzwoitość :)