Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przeczytałam dzisiaj recenzje swojej pracy dyplomowej. Wypisane było kilka uwag i bardzo prawdopodobne, że właśnie te pytania zada mi jutro recenzent na obronie. Proszę o pomoc , jak mogłabym najlepiej odpowiedzieć na nie. O to część pytań:

1. Wymagania dla budynków NF15 i NF40 aktualne od 2015 r. - np. współczynnik kształtu A/V < 0,7 A/V > 47. ( w pracy napisałam, ze optymalne dla budynków energooszczędnych jednorodzinnych jest A/V < 0,7 i nic więcej i teraz nie wiem o co mogło chodzić.)

2. Jakie czynniki uwzględnia się przy eksploatacji budynków.

Z góry dziękuje, jeśli ktoś zechciałby mi pomóc.

Edytowane przez paulinemroz

Już nawet zapomniałem o tym warunku - liczysz budynek jako sztuka- a to jak bardzo posiekany jest lukarnami, wykuszami

sam stwierdzisz jaka bryła jest optymalna do tego celu. Zresztą same "mostki" w założeniu NF15 to bzdura ..

aby mostek miał 0,01 to musiało by być 1m izolacji i to opowiednio uformowanej. Po wykładach na studiach jednej dr hab ..

odnoszę warzenie iż ta wiedza jest tylko przesypywana z miejsca na miejsce, bez pojęcia .. a to pytanie świadczy że czepiać się chce głupot ..

A to blokuje rozwój - http://www.antherm.eu/antherm/Diplomarbeiten/Chrapek%20Marcin/PD%20-%20Marcin%20Chrapek.pdf tak jak tu .. głupoty powychodziły ...

Eps 30 naroznik.jpg

mostek.jpg

jeśli było by ok to wartość U factor była 0,103 około W/m2K więcej Ci nie potrzeba ..

i mostek w takim narożniku wynosi 0,04 W/mK. a gdzie tu do 0,01 ?

Edytowane przez מרכבה