Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domowe Elektronarzędzia

Recommended Posts

Witam

Jako, że nie dawno zamieszkałem na "swoim" (już 3 lata :p), chciałbym w końcu skompletować swoje elektronarzędzia, a nie wiecznie pożyczać od taty. Nie mam dużego doświadczenia ze wszystkimi firmami na rynku i dlatego liczę na Waszą pomoc w ocenie :) Wiem, że firmy typu Makita, Hitachi czy Bosch są bardzo dobre, ale także drogie a potrzebuje tylko do domowego użytku (oczywiście nie chce najtańszego bublu i żeby starczyło na parę ładnych lat). Czyli chodzi o w miarę dobre elektronarzędzia a za rozsądną cenę. Do sedna, potrzebuje:

1. Wiertarkę udarową - do 250 zł - myślałem o Boschu, Graphite albo z Deckera

2. Wkrętarka - do 200 zł - ostatnio widziałem tanie z Verto czy Decker (coś za tanio ??)

3. Wyrzynarka - do 150 zł - tata ma z Graphite i nie narzeka

4. Zestaw bitów do wiertarki czy wkrętarki - Stanley, Milwaukee, Hitachi albo DeWalt ??

5. Pistolet do kleju

Na forach przewija się wiele "średnich" firm od Skila, Dewalta, Graphite czy Einhella itp itd i czy warto w nie inwestować ??

Dobrej wiertarki ani wkrętarki za te pieniądze nie kupisz . Proponuję młotowiertarkę a nie wiertarkę udarową , młotowiertarka ma udar pneumatyczny , wiertarka udarowa mechaniczny . Nie stać cię na nową kup używaną w dobrym stanie , proponuję bosch gbh 2-26 dfr . We wkrętarce najważniejsze są ogniwa , najlepsze byłby Li-Jon jednak za 200 zł zapomnij .

Wkrętarka to 18 volt i baterie litowojonowe min. 3 ah . Cena dość wysoka ale na lata.A jak dołożysz to kupisz wkrętarkę z udarem. Młotowiertaka jest dobra do otworów w ścianach, posadzkach ale nie do precyzyjniejszych prac - no chyba, że z górnej półki( w innych wrzeciono lata jak wściekła teściowa).Wyrzynarka obojętnie ale z regulacją obrotów i posuwu.Zestawu bitów nie kupuj bo i tak będziesz potrzebował pewnie tylko 3 - PH2, PZ2 i Torks - kupisz je oddzielnie ale lepszej marki .

• 2 weeks później...
  • 9 months później...