karolek0188 25.10.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 witamMam dach kopertowy na pełnym deskowaniu pokryty papą i dachówka eternitowa.Był u mnie dekach pomierzył dachI mam parę pytańObecny dach nie jest powysuwany na boki, jest równy z krawędziami ścian, z dwóch stron dachu są porobione takie okapniki z betonu oblachowane i położone na nich rynny. majster powiedział ze lepiej wysuną dach i powiedział ze trzeba będzie ten okapnik powycinac w tych miejscach gdzie są krokwie i dołożyć krokwie by zrobić wysunięcie. Czy takie rozwiązanie? Czy warto wysuwać dach na boki?proszę o jakies podpowiedzi opinie itp.Druga sprawadeskowanie pełne i położona papa. czy dołożyć jeszcze jedną warstwe papy? czy zerwać starą i położyć membranę(tak majster mowił)? ja bym zostawił tę papę i drugą położył. czy na papę można kłaść membranę? czy bedzie spełniac swoje właściwości. z czasem będzie adaptowane poddasze i chce by teraz wszystko było zrobione porządnie, i jak potem pójdzie ocieplenie to by wilgoć była odprowadzana.Majster mówił ze będzie tez kładziona łata i kontr łata. proszę o opiniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 27.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Warto wysunąć dach poza obrys domu. Wymieniać papę? Nie wiem. Twój dekarz musi ocenić. Na pewno nie stosuj membrany. Za odprowadzanie wilgoci jest odpowiedzialna wentylacja, którą trzeba stworzyć. Musi być zapewniony wlot powietrza w okapie dachu i wylot w kalenicy.(kalenica nie może być szczelnie zamknięta!)choć koperta to trochę inna bajka niż dwuspadowy, ale do wykonania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Eryk dał Ci garść cennych uwag. ja dodam, że taka zmiana obrysu dachu to konieczny projekt i pozwolenie na budowę. Montaż folii na papie to nieporozumienie. W przypadku gdy dach jest szczelny nie ma potrzeby usuwania starej papy. Aktualny stan tego pokrycia musi ocenić dekarz, który będzie krył Twój dach, bo to on udzieli gwarancji. powinieneś znaleźć dekarza, który będzie potrafił wykonać poprawnie wentylację dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 30.10.2015 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Pozwolenie potrzebne?Krokwie nie będą wymieniane tylko trochę przedłużony będzie?dach jest szczelny żadnych przeciekówwentylacja bedzie bo bedą łaty do krokiew przybite a potem kontrłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2015 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Pozwolenie potrzebne bo zmieniasz obrys dachu! W połaci dachowej deskowanej są niezbędne dwie drożne szczeliny wentylacyjne jedna pod deskowaniem a druga, o której piszesz nad kryciem wstępnym czyli pod pokryciem docelowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 02.11.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 ale prawo sie zmieniło i chyba nie potrzebne pozwolenie?... takie pogłoski słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Pogłoski nie są wykładnią prawa budowlanego. Zapytaj o to w swoim urzędzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Zgłoszenie ale chyba plus projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Przy zgłoszeniu projekt nie jest potrzebny natomiast przy jakiejkolwiek zmianie obrysu czy kąta dachu konieczny projekt i pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 03.11.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wiesz, nie znam się na dachach... Ale jak ruszysz gó..o, to będzie śmierdzieć... Więc albo zależy Ci na tym, żeby zrobić to, co zamierzasz, albo chcesz wydać niepotrzebnie kasę na projekty, pozwolenia, zmarnować kupę czasu , energii i nerwów, żeby załatwić coś, co nikogo nie obejdzie... Chłopaki radzą to, co wiedzą, ze tak wg wspaniałego prawa, zwracającego uwage na wszystkie bzdety, to powinno wyglądać... A ja Ci piszę, jak wyżej. Jak chcesz być wzorowym obywatelem, to lataj po urzędach za zbyteczną sprawą. Bo pies z kulawą nogą nie zwróci uwagi na zmianę długości okapu... No, chyba, że ty zwrócisz uwagę komuś, że chcesz to robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Tak zdroworozsądkowo masz rację ale wystarczy, że sąsiadowi coś się nie spodoba w trakcie robót czy po ich zakończeniu i uprzejmie doniesie.To co wtedy? Może się to skończyć nakazem przywrócenia do stanu przed remontem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 07.11.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 od pierwszego lipca weszło przeciez prawo ze pozwolenie na budowę nie potrzebne..moje plany sie troche zmieniły i mozę lukarnę wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.11.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 od pierwszego lipca weszło przeciez prawo ze pozwolenie na budowę nie potrzebne.. moje plany sie troche zmieniły i mozę lukarnę wstawięzgadza się, wystarczy zgłoszenie, co nie zmienia faktu, ze nadal potrzebny Ci jest projekt podpisany przez architekta z uprawnieniami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts