Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pokrycia dachowe

karolek0188

Recommended Posts

witam

Mam dach kopertowy na pełnym deskowaniu pokryty papą i dachówka eternitowa.

Był u mnie dekach pomierzył dach

I mam parę pytań

Obecny dach nie jest powysuwany na boki, jest równy z krawędziami ścian, z dwóch stron dachu są porobione takie okapniki z betonu oblachowane i położone na nich rynny. majster powiedział ze lepiej wysuną dach i powiedział ze trzeba będzie ten okapnik powycinac w tych miejscach gdzie są krokwie i dołożyć krokwie by zrobić wysunięcie. Czy takie rozwiązanie? Czy warto wysuwać dach na boki?

proszę o jakies podpowiedzi opinie itp.

Druga sprawa

deskowanie pełne i położona papa. czy dołożyć jeszcze jedną warstwe papy? czy zerwać starą i położyć membranę(tak majster mowił)? ja bym zostawił tę papę i drugą położył. czy na papę można kłaść membranę? czy bedzie spełniac swoje właściwości. z czasem będzie adaptowane poddasze i chce by teraz wszystko było zrobione porządnie, i jak potem pójdzie ocieplenie to by wilgoć była odprowadzana.

Majster mówił ze będzie tez kładziona łata i kontr łata.

proszę o opinie

pozdrawiam

Warto wysunąć dach poza obrys domu. Wymieniać papę? Nie wiem. Twój dekarz musi ocenić. Na pewno nie stosuj membrany. Za odprowadzanie wilgoci jest odpowiedzialna wentylacja, którą trzeba stworzyć. Musi być zapewniony wlot powietrza w okapie dachu i wylot w kalenicy.(kalenica nie może być szczelnie zamknięta!)choć koperta to trochę inna bajka niż dwuspadowy, ale do wykonania.Pozdrawiam

Eryk dał Ci garść cennych uwag. ja dodam, że taka zmiana obrysu dachu to konieczny projekt i pozwolenie na budowę. Montaż folii na papie to nieporozumienie. W przypadku gdy dach jest szczelny nie ma potrzeby usuwania starej papy. Aktualny stan tego pokrycia musi ocenić dekarz, który będzie krył Twój dach, bo to on udzieli gwarancji. powinieneś znaleźć dekarza, który będzie potrafił wykonać poprawnie wentylację dachu. Pozdrawiam.

Pozwolenie potrzebne bo zmieniasz obrys dachu! W połaci dachowej deskowanej są niezbędne dwie drożne szczeliny wentylacyjne jedna pod deskowaniem a druga, o której piszesz nad kryciem wstępnym czyli pod pokryciem docelowym. Pozdrawiam.

Wiesz, nie znam się na dachach... Ale jak ruszysz gó..o, to będzie śmierdzieć... Więc albo zależy Ci na tym, żeby zrobić to, co zamierzasz, albo chcesz wydać niepotrzebnie kasę na projekty, pozwolenia, zmarnować kupę czasu , energii i nerwów, żeby załatwić coś, co nikogo nie obejdzie...

Chłopaki radzą to, co wiedzą, ze tak wg wspaniałego prawa, zwracającego uwage na wszystkie bzdety, to powinno wyglądać... A ja Ci piszę, jak wyżej. Jak chcesz być wzorowym obywatelem, to lataj po urzędach za zbyteczną sprawą. Bo pies z kulawą nogą nie zwróci uwagi na zmianę długości okapu... No, chyba, że ty zwrócisz uwagę komuś, że chcesz to robić...

Tak zdroworozsądkowo masz rację ale wystarczy, że sąsiadowi coś się nie spodoba w trakcie robót czy po ich zakończeniu i uprzejmie doniesie.To co wtedy? Może się to skończyć nakazem przywrócenia do stanu przed remontem. Pozdrawiam.