qosek 25.10.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Joł, 2 tyg temu zakończyli mi tynki wewnętrzne (gipsowe - Dolina Nidy "Zeta" - teoretycznie mają być bardzo twarde jak na gipsowe)).Budynek na razie nie ogrzewany, więc schnie powoli I teraz pytanie - kiedy wyciągać "kapsle" (zaślepki) od puszek elektrycznych ?Dzisiaj parę musiałem wyjąć (by zrobić tymczasowe oświetlenie) i nie było to najłatwiejsze (mimo, iż tynk jeszcze jest wilgotny i daje się w nim dłubać śrubokrętem). Zastanawiam się, czy spędzić parę h i wydłubać wszystkie zaślepki, czy też poczekać aż kompletnie wyschnie (i zrobić to na wiosnę). Część kapsli jest tuż pod tynkiem, część nawet 2cm pod (więc jest trochę dłubania). Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób jak to robić? Bo ja dłubię śrubokrętem i jest to trochę pracochłonne. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.10.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Joł, 2 tyg temu zakończyli mi tynki wewnętrzne (gipsowe - Dolina Nidy "Zeta" - teoretycznie mają być bardzo twarde jak na gipsowe)). Budynek na razie nie ogrzewany, więc schnie powoli I teraz pytanie - kiedy wyciągać "kapsle" (zaślepki) od puszek elektrycznych ? Dzisiaj parę musiałem wyjąć (by zrobić tymczasowe oświetlenie) i nie było to najłatwiejsze (mimo, iż tynk jeszcze jest wilgotny i daje się w nim dłubać śrubokrętem). Zastanawiam się, czy spędzić parę h i wydłubać wszystkie zaślepki, czy też poczekać aż kompletnie wyschnie (i zrobić to na wiosnę). Część kapsli jest tuż pod tynkiem, część nawet 2cm pod (więc jest trochę dłubania). Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób jak to robić? Bo ja dłubię śrubokrętem i jest to trochę pracochłonne. Dzięki Zatyczki wyciąga się podczas końcowej obróbki tynku, wtedy kiedy jest jeszcze nie związany dziwne że u Ciebie zostały. Teraz najlepsze do wyciągania będzie dłuto młotek i troszkę cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.10.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Luzik. Jak puszki są 2 cm pod tynkiem (za głęboko, nie zamocujesz gniazdek czy łączników) - to tak czy siak trzeba je będzie wykuć i osadzić na nowo tak że nie przejmuj się kiedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 26.10.2015 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Luzik. Jak puszki są 2 cm pod tynkiem (za głęboko, nie zamocujesz gniazdek czy łączników) - to tak czy siak trzeba je będzie wykuć i osadzić na nowo tak że nie przejmuj się kiedy... Zamontuje bez żadnego problemu, wystarczy dać dłuższe wkręty do ramki mocującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.10.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 u mnie wiekszosc zatyczek wyciagal na biezaco, czesc zostala, okolo polowa czyli z 50szt, nie wiem z jakiego powodu. malym mloteczkiem zajelo mi z 20min wygrzebanie wszystkich. tazke nie wiem w czym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 28.10.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 u mnie część została a ponieważ miałem różne grubości tynku puszki były na różnych głębokościach - do wyciągania użyłem dostawki do wiercenie otworów w drewnie. Wystarczy dopasować otwór i średnicę wolniutko na wkrętarce w wiercić i nawet głęboko ukryta puszka tworzyła z tynkiem ładny otwór. Wszystkie kontakty monotwałem na śrubki więc wystarcza tak jak kolega wyżej pisał długie śrubki pod warunkiem że elektryk prosto zamontował puszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 28.10.2015 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 puszki są prosto, niektóre są 1mm pod tynkiem, pojedyncze sztuki są nawet 2 cm ...będę walczył (jeszcze z 50 puszek zostało, ale mam na razie ważniejsze zadania ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts